Στο ΣτΕ οι τρεις μητέρες (7 ανήλικων παιδιών) από το Αφγανιστάν που ζητούν διεθνή προστασία

Must Read

Την οριστική απόφαση αν δικαιούνται να καταθέσουν αίτημα διεθνούς προστασίας οι τρεις γυναίκες από το Αφγανιστάν που βρίσκονται στη χώρα μας με τα 7 ανήλικα παιδιά τους των οποίων έχουν την επιμέλεια καλείται να πάρει η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το dikastiko.gr, οι προσφεύγουσες ζητούν να ακυρωθεί η από 2 Μαρτίου 2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) σε εφαρμογή της οποίας οι ίδιες και τα παιδιά τους στερούνται του δικαιώματός να καταθέσουν αίτημα διεθνούς προστασίας, ενώ έχουν παράλληλα καταθέσει και αίτημα για την έκδοση προσωρινής διαταγής και αίτηση αναστολή.

Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη ΠΝΠ αναστέλλει για ένα μήνα (από 2.3.2020) την υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα. Τα άτομα αυτά, σύμφωνα με την ΠΝΠ, θα επιστραφούν, χωρίς καταγραφή, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής.

Οι Αφγανές (τα παιδιά των οποίων έχουν ηλικία από μερικών μηνών έως 15 ετών) υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου που επιβλήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση, παραβιάζει τόσο τους διεθνείς και Ευρωπαϊκούς νομικούς κανόνες, όσο και το Σύνταγμα, που προστατεύουν τους πρόσφυγες και μετανάστες και ειδικότερα, όταν η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα υποδοχής των προσφύγων μεταναστών.

Δείτε επίσης: Ειδικός φρουρός που «πιάστηκε» με ναρκωτικά ζητάει να ακυρωθεί η ποινή του και να επιτρέψει στην ΕΛ.ΑΣ

Στο ΣτΕ προσέφυγε η νομική υπηρεσία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες υποστηρίζοντας ότι η επίμαχη ΠΝΠ είναι αντίθετη στην Σύμβαση της Γενεύης, στο άρθρο 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Ελληνικό Σύνταγμα και στην αρχή της επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι σε κανένα διεθνές νομικό πλαίσιο δεν προβλέπεται η διαδικασία αναστολής του ασύλου και ο μόνος νομικός δρόμος αναστολής είναι μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ η Ελληνική Πολιτεία προσθέτουν έχει την δυνατότητα παράτασης των προθεσμιών καταγραφής των αιτούντων άσυλο.

Η αίτηση των τριών Αφγανών μανάδων θα συζητηθεί στην μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την 18η Σεπτεμβρίου 2020, ενώ την σύμβουλο Επικρατείας Χριστίνα Σιταρά όρισε ως εισηγήτρια ο πρόεδρος του ΣτΕ Αθανάσιος Ράντος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This