Κινδυνεύουν σωφρονιστικοί και κρατούμενοι από τον υπερπληθυσμό των φυλακών! (πίνακας)

Must Read

Την ανάγκη για άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών λόγω της επέλασης του κορωνοϊού επισημαίνει ο δικηγόρος και μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ Θανάσης Καμπαγιάννης, καθώς υπάρχει κίνδυνος για την υγεία τόσο των κρατουμένων όσο και των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Στην δήλωση του, ο δικηγόρος για να καταδείξει προς τους αρμόδιους την σοβαρότητα της κατάστασης αποκαλεί τις συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές ως «μία ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να σκάσει», ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας των κρατουμένων από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με το dikastiko.gr, η δήλωση του Θανάση Καμπαγιάννη, μέλους του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας με την Εναλλακτική Παρέμβαση- Δικηγορική Ανατροπή, έχει ως εξής:

«Οι συνθήκες συμφόρησης που επικρατούν στα ελληνικά σωφρονιστικά καταστήματα, σε συνδυασμό με την επιδημία του κορωνοϊού, διακινδυνεύουν την υγεία και την ασφάλεια των κρατουμένων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Το γεγονός αυτό έχουν επισημάνει με ανακοινώσεις τους ομάδες κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού, ενώ παρόμοιες εκτιμήσεις έχουν κάνει οι συνδικαλιστικοί φορείς των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Σχετικές ανακοινώσεις έχουν ήδη εκδώσει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

Κατόπιν τούτων, και για να σχηματίσουμε εικόνα των καταγγελλομένων, απευθυνθήκαμε στις διευθύνσεις των καταστημάτων Κορυδαλλού (δικαστικές και γυναικείες φυλακές) με αίτημα συνάντησης και ενημέρωσης, με συνοδεία γιατρού. Στις αιτήσεις μας (αρ. πρωτ. 12244/23-3-2020 προς Διευθυντή Φυλακών Κορυδαλλού και αρ. πρωτ. 3787/20-3-2020 προς Διευθύντρια Γυναικείων Φυλακών), η προφορική απάντηση ήταν ότι αυτές προωθήθηκαν στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής για τα περαιτέρω. Απάντηση μέχρι και σήμερα δεν έχουμε λάβει.

Οι κρατούμενες/οι επισημαίνουν τις κακές συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στα σωφρονιστικά καταστήματα. Ο χώρος που δημιουργήθηκε στην Γ’ Πτέρυγα των Γυναικείων Φυλακών για κράτηση/απομόνωση ατόμων με κορωνοϊό είναι, σύμφωνα με τις κρατούμενες, παντελώς ακατάλληλος.

Δείτε επίσης: Ειδικός φρουρός που «πιάστηκε» με ναρκωτικά ζητάει να ακυρωθεί η ποινή του και να επιτρέψει στην ΕΛ.ΑΣ

Οι συνθήκες συμφόρησης των σωφρονιστικών καταστημάτων αποτελούν ωρολογιακή βόμβα, που αν σκάσει θα θρηνήσουμε άγνωστο αριθμό θυμάτων. Σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι κρατούμενοι ανέρχονται σήμερα πανελλαδικά σε 11245, όταν οι προβλεπόμενες θέσεις είναι 10055. Σε συγκεκριμένα καταστήματα, η πληρότητα φτάνει μέχρι και το 250%! Στον Κορυδαλλό η πληρότητα βρίσκεται στο 111%, ενώ οι κρατούμενοι καταγγέλλουν ότι σε συγκεκριμένες πτέρυγες (για παράδειγμα στην Πέμπτη Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού) οι συνθήκες ενόψει και του κορωνοϊού είναι απολύτως ακατάλληλες.

Ενόψει της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που διαμορφώνεται, ζητάμε την άμεση λήψη μέτρων, πέραν των όσων έχουν ήδη αναφερθεί στη σύσκεψη της 4/3/2020 στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των φυλακών, με χρήση υπαρχουσών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, αλλά και με νομοθετική τους επέκταση. Κάθε ημέρα καθυστέρησης μπορεί να κοστίσει ζωές.

Επισημαίνουμε την ανάγκη η Διοίκηση να τηρήσει τις αρχές της διαφάνειας και να απαντήσει θετικά στο αίτημα συνάντησης αντιπροσωπείας μας για επιτόπια ενημέρωση με την παρουσία γιατρών».

ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This