Ζευγάρι καθηγητών πήρε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση (352.555€) και αντί για έρευνα, έκανε… μεγάλη ζωή!

Must Read

Σε αυτοκίνητα, ηλεκτρικές συσκευές και… κέντρα αισθητικής κατέληξαν ευρωπαϊκά κονδύλια, ύψους 352.555 ευρώ, που είχε εξασφαλίσει για πανεπιστημιακή έρευνα ένα ζευγάρι καθηγητών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η εξωφρενική κατασπατάληση των χρημάτων που προορίζονταν για μελέτες αποκαλύφθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), που διαπίστωσε πως το ζεύγος των πανεπιστημιακών αξιοποίησε τα κονδύλια όχι για συνέδρια, έρευνες και δημοσιεύσεις, αλλά για να απολαύσει τη… μεγάλη ζωή!

Συγκεκριμένα, οι δύο καθηγητές είχαν οριστεί ως συντονιστές ευρωπαϊκών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνταν από πιστώσεις του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε., μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) του ΑΠΘ, μετέφερε σταδιακά προκαταβολές στους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς του ζεύγους. Με τα κονδύλια αυτά το ζεύγος θα κάλυπτε τα έξοδα που αφορούσαν τις έρευνες και θα απέδιδε λογαριασμό μαζί με τα σχετικά παραστατικά. Μόνο που οι δύο πανεπιστημιακοί, όπως αποκαλύφθηκε, δεν είχαν κατά νου την έρευνα, αλλά το πώς θα βελτιώσουν τη ζωή τους με ξένα χρήματα!

Συγκεκριμένα, δαπάνησαν 99.035,65 ευρώ για να καλύψουν «προσωπικές τους δαπάνες ή δαπάνες συγγενικών τους προσώπων, όπως έξοδα κατοικίας, μεταφορές σε τραπεζικούς λογαριασμούς οικείων προσώπων, εξόφληση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ασφαλιστικών δαπανών, φόρου οχημάτων, φόρου εισοδήματος και λοιπών φόρων, δαπανών τέκνων, αγορά αυτοκινήτων, εξόφληση πιστωτικών καρτών για αγορά οικιακού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, νοσοκομειακής περίθαλψης, υπηρεσιών ομορφιάς και εξόδων ασφάλισης». Παράλληλα, το ζεύγος φέρεται ότι παρακράτησε ως δικό του το ποσό των 53.520 ευρώ, χωρίς να το αποδώσει -όπως όφειλε- στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, η πειθαρχική απόφαση βάσει της οποίας το ζεύγος, που επί σειρά μηνών λογάριαζε αψηφώντας τον… ξενοδόχο (!), απολύθηκε οριστικά από το πανεπιστήμιο. Μάλιστα, σε βάρος τους έχει ήδη κινηθεί και ποινική διαδικασία, καθώς εκκρεμεί βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης για κακουργηματική υπεξαίρεση, σε βάρος των συμφερόντων της Ε.Ε., χρηματικού ποσού ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών, καθώς το ποσό υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ.

Το ζευγάρι των καθηγητών, πάντως, φέρεται ότι αρνείται τις κατηγορίες, ενώ ήδη έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της πειθαρχικής απόφασης για την οριστική απόλυσή τους από το ΑΠΘ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This