Δευτέρα 14/6/2021

Στο κελί 33 οι «μαϊμού» αστυνομικοί που έκλεψαν γούνες αξίας 1.900.000€

Μέχρι τον Άρειο Πάγο έφτασαν τα μέλη διεθνούς σπείρας ομογενών από το Καζακστάν και τη Ρωσία, ζητώντας την αναίρεση της εφετειακής απόφασης με την οποία είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 χρόνων και τριών μηνών ο καθένας, για την κινηματογραφική ληστεία με λεία 1.100 γούνες, αξίας περίπου 1.900.000 ευρώ!

Ο «εγκέφαλος» της σπείρας, που αποτελούνταν από επτά άνδρες και δύο γυναίκες, εργαζόταν στην Κρήτη ως «καμάκι», προσεγγίζοντας πλούσιους Ρώσους τουρίστες για να αγοράσουν γούνες από τα ντόπια καταστήματα. Κατά συνέπεια γνώριζε και τον χρόνο που οι γούνες -όσες δεν είχαν καταφέρει να πουληθούν- θα επέστρεφαν στους εμπόρους γουναρικών της Καστοριάς. Ετσι, τον Οκτώβριο του 2014 βοήθησε στη φόρτωση του πολύτιμου εμπορεύματος στο λευκό φορτηγό που θα πήγαινε στον Πειραιά μέσω του Ηρακλείου και από εκεί οδικώς στην πόλη της δυτικής Μακεδονίας. Στις 24 του ίδιου μήνα το πλοίο που μετέφερε το φορτηγό, στο οποίο είχαν φορτωθεί 121 κούτες-δέματα με γούνες και 1.790 γούνες σε κρεμάστρες, συνολικής αξίας περίπου 4.000.000 ευρώ, κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά και μέσω της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας κατευθύνθηκε προς Καστοριά.

Ομως, έξω από τα Οινόφυτα ο οδηγός του φορτηγού δέχθηκε σήμα για να σταματήσει από ένα άτομο που βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού ενός οχήματος σκούρου χρώματος με αναμμένο φάρο, που έμοιαζε με περιπολικό. Πράγματι, ο ανυποψίαστος άντρας υπάκουσε στην εντολή του «μαϊμού» αστυνομικού και ακινητοποίησε το φορτηγό στο 72ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού, όπου δύο από τα τρία άτομα που επέβαιναν στο «περιπολικό» τού πέρασαν χειροπέδες, ενώ τού έβαλαν στο κεφάλι μια αδιαφανή κουκούλα!

Στη συνέχεια, άλλο μέλος της σπείρας πήρε το φορτηγό και έφυγε, ενώ το περιπολικό πήγε σε κοντινή ερημική περιοχή, όπου παρέμεινε για περίπου δύο ώρες. Όταν βρέθηκε το φορτηγό από το GPS είχαν κάνει φτερά 1.100 γούνες, αξίας 1.870.000 ευρώ, αρκετές εκ των οποίων βρέθηκαν στην Κατερίνη και τη Χαλκιδική, προτού διοχετευτούν στη μαύρη αγορά της Ρωσίας. Οσο για τον οδηγό του φορτηγού, οι ληστές τον εγκατέλειψαν με τις χειροπέδες σε δασώδη περιοχή της Ριτσώνας δίνοντάς του 11 ευρώ για να επιστρέφει στην Αθήνα!

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, σύμφωνα με το Protothema.gr, επέβαλε σε κάθε μέλος της εγκληματικής οργάνωσης ποινή κάθειρξης 13 χρόνων και 3 μηνών. Στη συνέχεια, όμως, τέσσερις από τους καταδικασθέντες προσέφυγαν στον Αρειο Πάγο, ζητώντας να αναιρεθεί η καταδικαστική απόφαση, επικαλούμενοι τις ευνοϊκές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα. Οι αρεοπαγίτες απέρριψαν τελικά την αναίρεση, μειώνοντας απλώς τις επιβληθείσες ποινές, καθώς αποφάνθηκαν ότι πρέπει να διαγραφούν από τις αποδιδόμενες κατηγορίες οι επιβαρυντικές περιστάσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ