Τραγικό! Ιδιωτικές επιχειρήσεις φορτώνουν το κόστος των τεστ κορωνοϊού στους εργαζομένους

Must Read

Απροστάτευτοι έναντι της εργοδοτικής αυθαιρεσίας είναι χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που επιστρέφουν από τις άδειές τους. Με την απουσία, και σε αυτό το θέμα, του υπουργείου Εργασίας και με δεδομένες μόνο τις παραινέσεις της πολιτικής προστασίας και της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, πολλές είναι οι επιχειρήσεις που είτε υποχρεώνουν τους εργαζομένους τους να υποβληθούν με δικά τους έξοδα σε τεστ για κορονοϊό είτε τους δίνουν υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών, ώστε οι εργαζόμενοι να παραμείνουν σε άτυπη καραντίνα μέχρι να επιστρέψουν στην εργασία τους. Είναι δε ενδεικτικό το γεγονός ότι το θέμα ήταν το αντικείμενο τηλεδιάσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη από την περασμένη εβδομάδα, αλλά ακόμη και σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία πρωτοβουλία που να επιλύει το πρόβλημα.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αυτές οι πρακτικές είναι παράνομες, καθώς αφενός μεν η διενέργεια των τεστ εμπίπτει στις διατάξεις της νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και το κόστος τους βαρύνει τον εργοδότη, αφετέρου δε άδεια άνευ αποδοχών δεν έχει δικαίωμα να την αποφασίσει μονομερώς ο εργοδότης. Ειδικά για το τελευταίο θέμα σημειώνεται ότι η υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών ισοδυναμεί με παράνομη απόλυση.

Εξαιρέσεις

Κατά γενική ομολογία, μόνο οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις υλοποιούν, χωρίς να περιμένουν την κυβέρνηση, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ομαλής μετάβασης μετά το τέλος των θερινών αδειών. Αυτό περιλαμβάνει τη μαζική διενέργεια τεστ με έξοδα της εκάστοτε εταιρίας, αλλά, ταυτόχρονα, εκμεταλλεύεται τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος για τηλεργασία, είτε ανήκουν οι εργαζόμενοι σε ευπαθείς ομάδες είτε όχι.

Παρ’ όλα αυτά, δεν λείπουν οι παραφωνίες και στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση μεγάλης συστημικής τράπεζας που είχε εκδώσει μία κεντρική οδηγία που περιελάμβανε την τηλεργασία για όσους επιστρέφουν από διακοπές, η οποία όμως φαίνεται ότι επιχειρείται από κάποιους να παρακαμφθεί.

Το θέμα απασχόλησε και τον σύλλογο εργαζομένων, που σε ανακοίνωση προς τα μέλη του αναφέρει ότι «επειδή υπέπεσαν στην αντίληψή μας προσπάθειες παράκαμψης των συγκεκριμένων οδηγιών, καλούμε τους συναδέλφους να τηρήσουν πιστά και στο ακέραιο τις συγκεκριμένες οδηγίες, χωρίς καμία εξαίρεση, καθώς δεν υπάρχει περιθώριο παρερμηνειών, οι οποίες μπορεί να κοστίσουν αρχικά στην υγεία των συναδέλφων, καθώς επίσης και στη λειτουργικότητα της τράπεζας».

Πηγή: Δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This