Σοβαρότατη καταγγελία για ανεξέλεγκτη δράση «πειρατικών» ελικοπτέρων στην Ελλάδα!

Must Read

Το 2018 «πειρατικό» ελικόπτερο γερμανικού νηολογίου με γερμανικό πλήρωμα συνελήφθησαν για κατασκοπεία! Ακόμα δεν βάλαμε μυαλό.

Σε μία εξαιρετικά σοβαρή, επίσημη καταγγελία προβαίνει ο ΣΑΕΕ (συνδέσμους αεροπορικών επιχειρήσεων Ελλάδος), από την οποία προκύπτει πως οι ελληνικοί ουρανοί είναι ξέφραγο αμπέλι σε ελικόπτερα ξένων νηολογίων, όπου εκτός από την οικονομική καταστροφή που προκαλούν, συνιστούν και μέγα εθνικό κίνδυνο. Έκτός φυσικά από τον προφανή κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια.

Ειδικά αυτές τις κρίσιμες στιγμές όπου θα έπρεπε να απαγορεύεται κυριολεκτικά η είσοδος οποιουδήποτε ξένου πτητικού μέσου που δύναται να διαπράξει ακόμα και κατασκοπεία εις βάρος της πατρίδας μας. Με πολλούς τρόπους μάλιστα. Φανταστείτε ένα ελικόπτερο νηολογημένο σε οφσόρ η εικονική γερμανική εταιρία τουρκικών συμφερόντων, να μισθώνεται για δημοσιογραφική κάλυψη των γεγονότων στο Αιγαίο. Η να πετά επάνω από την Κερατέα, όπου βρίσκεται η τελευταία γραμμή άμυνας της Αθήνας. 
Άλλωστε μόλις χθες είχαμε το επεισόδιο με τους Γερμανούς δημοσιογράφους οι οποίοι φωτογράφιζαν πολεμικά πλοία στο Καστελόριζο και αρνήθηκαν να παραδώσουν το οπτικό υλικό που κατείχαν στις ελληνικές αρχές! Επικαλούμενοι, «δημοσιογραφικό απόρρητο»!

oruc reis

Το 2018 μάλιστα, «πειρατικό» ελικόπτερο γερμανικού νηολογίου με γερμανικό πλήρωμα συνελήφθησαν για κατασκοπεία! Το ελικόπτερο ενώ είχε σχέδιο πτήσης από τα Μέγαρα στην Κόρινθο, συνελήφθη να βγάζει φωτογραφίες στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ανδραβίδας χρησιμοποιώντας μάλιστα εξελιγμένο εξοπλισμό. Άπαντες συνελήφθηκαν μετά από την κινητοποίηση της ΕΥΠ και το ελικόπτερο κατασχέθηκε. Παρόλα αυτά, μυαλό δεν βάζουμε!

Εξαιρετικής σημασίας όμως είναι και το γεγονός ότι ο σύνδεσμος αεροπορικών επιχειρήσεων Ελλάδος ζητά την παρέμβαση του εισαγγελέα της Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος! Και προκαλεί απορία το γεγονός ότι μία τέτοια ενέργεια που θα έπρεπε να έχει γίνει με εντολή της κυβέρνησης λόγω της οικονομικής καταστροφής που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, πρέπει να την απαιτήσει ένας σύνδεσμος ιδιωτικών επιχειρήσεων. Μα δεν αντιλαμβάνονται οι κυβερνώντες ότι πρέπει επιτέλους να διαφυλάξουν την ελληνική οικονομία και να σφραγίσουν κάθε Κερκόπορτα οικονομικής αιμορραγίας;

Και το κερασάκι στην τούρτα, το απίστευτο συμβάν με ελικόπτερο στην Γλυφάδα, που αφορούσε ακριβώς μία τέτοια περίπτωση! Κινδύνεψε η δημόσια ασφάλεια αλλά και η εικόνα της χώρας από διασυρμό, λόγω ακριβώς της ασυδοσίας με την οποία λειτουργούν οι λεγόμενοι πειρατές.

Παρατίθεται αυτούσια η επιστολή – καταγγελία

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΠΡΟΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΉ κ. Γ.ΔΡΙΤΣΑΚΟ.
Κοινοποίηση
Γραφείο κ. Υπουργού
Γραφείο κ. Υφυπουργού
Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού
Εγκλήματος – Εισαγγελέας
Μέγαρα, 9 Σεπτεμβρίου 2020

θέμα: Συστηματική παραβίαση της νομοθεσίας αερομεταφορών και λήψη αναγκαίων μετρων.

Ο Σύνδεσμος μας εκπροσωπεί αερομεταφορείς νομίμως αδειοδοτημένους από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Με την ιδιότητα μας αυτή παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στον χώρο των αερομεταφορών με ολοένα εντεινόμενη ανησυχία, καθόσον η βιωσιμότητα μας, αφού επλήγη σοβαρά από την οικονομική κρίση, την απαράδεκτη όσο και παράνομη επιβολή νέων τελών και υπέρογκη αύξηση των υπαρχόντων, δέχθηκε νέο πλήγμα από την πανδημια και την εξ αιτίας αυτής δραματική μείωση του αριθμού και της συχνότητας των πτήσεων.
Πρόσθετο εμπόδιο στην οικονομική μας ανάκαμψη αποτελεί και ο συστηματικός αθέμιτος ανταγωνισμός, τον οποίο υφισταμεθα αττδ επιχειρήσεις, οι οποίες, χωρίς να διαθέτουν την αναγκαία κατά τον νόμο άδεια αερομεταφορέα και χωρίς να εκπληρώνουν στοιχειωδώς τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη φορολογική νομοθεσία, εκτελούν συστηματικά κατά την τουριστική περίοδο πτήσεις μεταφοράς επιβατών έναντι κομίστρου με ελικόπτερα, από σημεία εκκίνησης σε σημεία προορισμού εντός της Ελληνικής Επικράτειας και ιδίως προς δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Οι επιχειρήσεις αυτές, όχι μόνο παραβιάζουν κατάφωρα τις θεμελιώδεις διατάξεις της αεροπορικής και της φορολογικής νομοθεσίας, αλλά ενίοτε παραβιάζουν επιπλέον και τους κανόνες ασφάλειας των πτήσεων. Αποτέλεσμα είναι να τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των χειριστών, των επιβατών, αλλα και τρίτων επί του εδάφους, καθώς και να προκαλείται αρνητική δημοσιότητα στη Χώρα και διεθνους.
Έτσι, εκτός από τη δική μας οικονομική ζημία και τους κινδύνους για την κοιναινία, παρέχεται η εντύπωση ότι στη Χώρα μας δεν λειτουργούν αποτελεσματικοί μηχανισμοί τήρησης της αεροπορικής νομοθεσίας και της αεροπορικής ασφαλειας, με περαιτέρω αποτέλεσμα να δυσφημείται η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός και να αποθαρρύνεται η προσέλευση τουριστών υψηλής εισοδηματικής κατηγορίας.

Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο εντελώς πρόσφατο παράδειγμα, το οποίο είμαστε βέβαιοι ότι έχει υποπέσει στην αντίληψη σας, αφού έλαβε ευρεία αρνητική δημοσιότητα: Ελικόπτερο νηολογίου Η. Π.Α. εκτέλεσε προσγείωση σε πυκνοκατοικημένη περιοχή στη Γλυφάδα Αττικής, όπου επιβίβασε επιβάτες στο πλαίσιο επαγγελματικής πτήσης. Στη συνέχεια προσπάθησε χωρίς επιτυχία να απογειωθεί, προκαλώντας συμβάν ασφαλείας πτήσεων, αφού το ελικόπτερο υπέστη ζημίες από την πτώση του, που από σύμπτωση δεν εξελίχθηκε σε μείζον ατύχημα. Ας σημειωθεί, 6τι στο ελικόπτερο επέβαινε, όττως προέκυψε εκ των υστέρων, παγκοσμίου φήμης πρωταθλητής και γίνεται εύκολα αντιληπτό, πόσο μεγάλο θα ήταν το πλήγμα για την εικόνα της Χώρας και των αεροπορικών θεσμών, αν είχε επέλθει τραυματισμός του.

Συμβάντα όπως αυτό μπορούν να εξακριβωθούν από την Υπηρεσίας σας, και μέσω του εντύπου 731, ώστε να επιβληθούν οι δέουσες κυρώσεις. Πάντως σε ό,τι αφορά το ανωτέρω συμβάν, υφίσταται η αντίληψη, ότι καμία κύρωση δεν έχει επιβληθεί.

Με την ιδιότητα μας ως άμεσα ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων ζητάμε την αμεση και αττοτελεσματική αντίδραση της Υπηρεσιας σας, ως καθ’ ύλην αρμόδιας για τον έλεγχο των αεροπορικών μεταφορών στην Ελλάδα (άρθρο 2 ν. 1340/1983 και άρθρο 1 τταρ. 2 ν. 4427/2016) καθώς και για την επιβολή των νόμιμων διοικητικών κυρώσεων για την παράβαση της σχετικής νομοθεσίας (αρθρο 153 παρ. 1 και 2 του Κώδικα Αεροπορικού Δικαίου – ν. 1815/1988 σε συνδ. με άρθρα 3.1 και 48.1 της Δ1/Δ/30817/2180/1991 απόφασης Διοικητή Υ.Π.Α. -Φ.Ε.Κ. Β’ 727) παρακαλουμε για τις άμεσες ενέργειες σας για τη διαπίστωση και την τιμωρία των καταγγελλομένων με την παρούσα παραβάσεων.

Επισημαίνουμε δε ότι η κείμενη νομοθεσία και η δραστηριότητα της Υ.Π.Α. της παρέχει όλα τα αναγκαία εργαλεία, για τη διαπίστωση των παραβάσεων, για τις οποίες πρόκειται: Ιδίως η απλή μελέτη των στοιχείων που υπάρχουν στη διάθεση της Υπηρεσίας σας και αφορούν τη συχνότητα των πτήσεων μη αδειοδοτημένων προς εμπορική εκμετάλλευση πτητικών μέσων (στοιχεία που προκύπτουν ευχερώς από τα υποχρεωτικώς κατατιθέμενα σχέδια τττήσεων), καθώς και η μελέτη τυχόν υποβληθέντων από τα Ιδια ελικόπτερα δηλωτικά επιβατών, μπορούν να οδηγήσουν με ασφάλεια στην εξακρίβωση του ποια ελικόπτερα εκτελούν συστηματικά πτήσεις μεταφορας επιβατών με κόμιστρο χωρίς την αναγκαία άδεια και αν και σε ποιο μέτρο παραβιάζονται οι κανόνες που αφορούν τη διαρκεια απασχόλησης και την ανάπαυση TU)V χειριστών. Εκτιμούμε, ότι υπάρχουν ιδιωτικά ελικόπτερα ττου πραγματοποιούν πτητική δραστηριότητα έως και 200 ωρών μέσα στους τρεις καλοκαιρινούς μήνες εκτελώντας παράνομα αερομεταφορές χωρίς κάποιον έλεγχο ή προβληματισμό εκ μέρους της αρμόδιας Υπηρεσίας.
Τυχόν αδράνεια της Υπηρεσίας σας μπροστα στην κατάσταση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα τη – χωρίς νόμιμο λόγο – σοβαρή οικονομική ζημία των επιχειρήσεων μας καθώς και τη διαρροή εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου από φόρο εισοδήματος, φόρο προστιθέμενης αξίας, φόρο πολυτελείας και τέλη.

Ελάχιστα χρειάζεται να θυμίσουμε, ότι η κατόπιν πρόσφατης μεταβολής της σχετικής νομοθεσίας, εμείς ως νομοταγεΐς επιχειρήσεις επιβαρυνόμαστε με την καταβολή ανεξήγητα υψηλών παραβόλων για τη διατήρηση των αδειών μας καθώς και κάθε μεταβολή τους.

Άρα είναι κατάφωρα άδικο, αλλες εττιχειρήσεις να κερδοσκοπούν σε βάρος μας και σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, μόνο και μόνο διότι οι υπηρεσίες του τελευταίου, αν και μπορούν,δεν προβαίνουν στην εκτέλεση των πρόσφορων ελεγκτικών ενεργειών που εμπίπτουν στη σφαίρα των καθηκόντων τους.
Παραμένουμε στη διάθεση σας και παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για την περαιτέρω επεξεργασία της παρούσας αναφορας καθώς και να μας τηρείτε ενήμερους για την πρόοδο των ενεργειών σας και τα μέτρα που θα λάβετε, προκειμένου να διαπιστωθούν και να τιμωρηθούν νόμιμα οι αναφερόμενες στην παρούσα παραβάσεις του νόμου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This