Καραντίνα και πανδημία «χέρι-χέρι» με τις ηλεκτρονικές απάτες! «Χτυπάνε» ακόμα και επισκέπτες σε site γνωριμιών!

Must Read

Είναι γεγονός ότι η καραντίνα σήμανε την θεαματική αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, δεδομένου ότι στην πλειονότητά τους οι εμπορικές δραστηριότητες πραγματοποιούνταν κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Ταυτόχρονα, όμως, αυξήθηκαν κατακόρυφα και οι απατές με τους επιτήδιους να βρίσκουν διάφορα προσχήματα καινα κάνουν «χρυσές δουλειές».

Με αφορμή την πανδημία

Απόπειρες ηλεκτρονικού «ψαρέματος» είτε α) μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα οποία δήθεν περιέχουν σημαντικές ενημερώσεις σχετικά με την πανδημία ή είναι από τραπέζικά ιδρύματα με απότερο σκοπό την υποκλοπή των προσωπικών δεδομένων των χρηστών ή/και τη διασπορά κακόβουλου λογισμικόυ είτε β) μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα όπου οι απατεώνες του διαδικτύου μέσω κακόβουλων αναρτήσεων κατευθύνουν τα θύματα τους σε ιστοτόπους που περιέχουν κακόβουλο λογισμικό το οποίο στην συνέχεια γίνεται μέρος του υπολογιστικού συστήματος.

Μαζική εισβολή των χάκερ στα ηλεκτρονικά συστήματα, με αποτέλεσμα να χρεώνουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών λόγω της αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών, με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, καθώς και μέσω web-banking. Συγκεκριμένα σε ότι αφορά στις απάτες μέσω καρτών, οι χάκερ, υποκλέπτουν δεδομένα των χρηστών από το διαδίκτυο και προχωρούν σε χρεώσεις, μέσω εικονικών αγορών. Είναι σημαντικό να γίνεται συχνός έλεγχος των κινήσεων της κάρτας, συχνές αλλαγές κωδικών και την ενεργοποίηση της υπηρεσίας άμεσης ειδοποίησης, όταν γίνεται οποιαδήποτε συναλλαγή.

Παράλληλα, καταγράφεται έκρηξη των εικονικών ηλεκτρονικών καταστημάτων, τα οποία εμφανίζονται από του πουθενά στο διαδίκτυο και εξαφανίζονται εξίσου αναπάντεχα όταν έχουν καταφέρει να υποκλέψουν χρήματα από πελάτες, οι οποίοι περιμένουν μάταια τα προϊόντα που παρήγγειλαν και προπλήρωσαν ηλεκτρονικά. Προς αποφυγή τέτοιων περιστατικών προτείνεται για τις ηλεκτρονικές αγορές μας είτε η επιλογή προπληρωμένων πιστωτικών καρτών με χρήση του ακριβούς ποσού της διαδικτυακής αγοράς, είτε η μέθοδος της αντικαταβολής, είτε η χρήση πιστωτικών καρτών μέσω πύλης ηλεκτρονικών πληρωμών που διασφαλίζει και ασφαλίζει την διαδικτυακή αγορά μας.

Οnline dating υπηρεσίες

Ιδιαίτερη προσοχή εφιστάται επίσης σε ότι αφορά στις online dating υπηρεσίες διαδικτυακών γνωριμιών. Στις εν λόγω ιστοσελίδες εκτός των άλλων γνωριμιών οι οποίες γίνονται σύμφωνα με τους διαδικτυακούς κανόνες των ιστοσελίδων παρεισφρέουν για γνωριμία και διάφοροι κυβερνοεγκληματίες, κυρίως ευπαρουσίαστες κυρίες συνήθως αλλοδαπές αλλά και ελάχιστες Ελληνίδες, που προσπαθούν μέσα από σύντομή ερωτική γνωριμία να προκαλέσουν ερωτικά και να ολοκληρώσουν τη διαδικτυακή γνωριμία – σχέση τους μέσω των εξ αποστάσεων σεξουαλικών πράξεων (cyber-sex).

Σκοπός τους είναι να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά μέσω της γνωστής σε όλους μας διεθνούς απάτης σεξουαλικού εκβιασμού (sextortion). Ειδικότερα, μέσω της μεθόδου του sextortion οι κυβερνοεγκληματίες που κρύβονται πίσω από τις ευπαρουσίαστες κυρίες προσπαθούν να πείσουν το θύμα να συνευρεθεί σεξουαλικά και εξ αποστάσεως μαζί τους με σκοπό την καταγραφή του βίντεο. Σε περίπτωση που το θύμα αρνηθεί, το πείθουν να αποστείλει τολμηρές αισθησιακές φωτογραφίες ή βίντεο που ο ίδιος έχει κάνει τη λήψη.

Το αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις είναι ο εκβιασμός του θύματος, με σκοπό να αναγκαστεί το ίδιο να καταβάλλει μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να μην κοινοποιηθεί το επίμαχο υλικό σε διαδικτυακούς φίλους του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This