Τρίτη 3/8/2021

Στα άδυτα της Δίωξης Εκβιαστών της ΕΛ.ΑΣ: Από τα μπραβιλίκια έως τις απειλές σε θεσμικούς λειτουργούς

Ο Νικόλαος Νταβαρίνος, Διοικητής της Δίωξης Εκβιαστών αποκαλύπτει

Αν κάποιος σταθεί στο κεφαλόσκαλο του ισογείου, στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας για μερόνυχτα ολόκληρα, αν «ξεβαφτιστεί» από κάθε πεποίθηση, εντύπωση ή πιστεύω με το οποίο έχει εμποτιστεί όλα τα χρόνια της ζωής του, και αν εν τέλει τελειοποιήσει την τέχνη της παρατήρησης, αναμφισβήτητα θα μπορέσει να καλύψει κάποιο μέρος του αστυνομικού ρεπορτάζ. Αν κερδίσει την εμπιστοσύνη ανθρώπων, τιμήσει αυτή την εμπιστοσύνη και κάνει έρευνα, σαφώς και μπορεί να παρακολουθήσει πλείστες ιστορίες εγκλήματος και παραβατικότητας καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι προς την επίλυσή τους.

Κάθε βράδυ που στο δικό μας σπίτι κλείνουν τα φώτα με ασφάλεια και οι πόρτες μένουν απαραβίαστες, σαν σε video game, ένα παράλληλο δίκτυο συνυφαίνει το αιώνιο κυνήγι του κακού από το καλό. Και ενώ σε κάθε άλλο πεδίο, όσο πιο καλά και σπουδαία έργα παράγεις, μια ολόκληρη κοινωνία διψά να τα μάθει και να δώσει ένα όνομα δίπλα στο δημιουργό του καλού, στα υψηλά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ., η ανωνυμία, η διατήρηση του απορρήτου, ή η ταπεινότητα, είναι το ίδιο αυτονόητη με τον κίνδυνο και την αυτοθυσία. Αστυνομικοί με πολύ εσωτερικό ζεν που πάει πάνω από τις εκπαιδεύσεις και τροφοδοτεί μια ψυχραιμία, όταν μπαίνουν στο μετρό ή στην είσοδο ενός καταστήματος. Δεν είναι πολλές οι δουλειές που πρέπει να είσαι και μέρος της κοινωνίας, της οικογένειάς σου αλλά και να μην είσαι, για να μπορείς να βλέπεις όσα δεν επιτρέπουν οι απόλυτα ανθρώπινες υποκειμενικές αναγνώσεις.

Ο Διοικητής της Δίωξης Εκβιαστών

ntavarinos 640x426 1

Ο Διοικητής της Δίωξης Εκβιαστών πολύ δύσκολα φαίνεται κάπου. Όχι λόγω του φυσικού του εκτοπίσματος, ούτε λόγω της διανοητικής του δεινότητας. Αντιθέτως και μάλιστα δις. Κι αν δεν είναι ένα από τα δυο που θα τον κεντράρουν σε μια σειρά από διακρίσεις, η εμπειρία και η φήμη του ως έναν άνθρωπο άριστα εκπαιδευμένο, έμπειρο και με ιδιοφυή – συνδυαστική σκέψη, σίγουρα πολλές ιστορίες που αφηγούνται εμμέσως και σαφώς την ευαισθητοποίηση και την ανθρωπιά του, σκιαγραφούν έναν άνθρωπο, που πιάνει με το άνοιγμα των χεριών του τα δύο άκρα. Τη σκληράδα που χτυπά στα ίσα το έγκλημα και το αμέριστο σεβασμό προς τη ζωή και το δίκαιο.

Δε μιλάει συχνά. Και όταν μιλά τα πιο απαιτητικά της αφήγησης πάνε πάνω, και πίσω από τις λέξεις. Αλλά ο ίδιος ξέρει να υφαίνει το ανάστημα και την πίστη του στον άνθρωπο και την ελευθερία του να ζει ασφαλής ξεκινώντας από το να είναι παρών, ως μια ηγετική και ταπεινή μαζί υπόσταση επαγγελματία και λειτουργού.  Δεν είναι ατρόμητος αλλά έχει πετύχει να αποκωδικοποιεί τον ανθρώπινο φόβο σε πληροφορία. Είναι σταθερά υπέρμαχος του καλού. Αν τελικά, κάθε μέρα με το έγκλημα γύρω σου, την απόκλιση από την κανονικότητα και την δοκιμασία των δικών σου φυσικών αντοχών, εξακολουθείς να βλέπεις το καλό, ανήκεις στην παρέα των φανατικά αισιόδοξων, που αλλάζουν τον κόσμο.

Την ίδια ώρα στα μάτια του Νικόλαου Νταβαρίνου, του Διοικητή της Δίωξης Εκβιαστών, για μερικά δεύτερα, παίζεται μια ταινία, αναβιώνει ο κάθε φάκελος, αναπαράγεται η κάθε λεκτική ή συμπεριφορική απειλή που δένει την πλέξη σύνθετων εκβιασμών, με πολλά εμπλεκόμενα πρόσωπα, κυκλώματα, προστασίες, δολοφονίες και πολλή σιωπή εμποτισμένη σε τρόμο, τη λύση της οποίας προϋποθέτει μια υπόθεση για να διαλευκανθεί και να βγει στο φως ό,τι βυθίζει στο σκοτάδι θύματα, θύτες και υπόπτους. Ενώ εμείς ζούμε τη ζωή μας, ασφαλείς στη βεράντα του σπιτιού μας, αυτά συμβαίνουν κάπου, που δεν υποπτευόμαστε καν. Ή και όχι…

«Ξέρεις…», εξηγεί ο κ. Διοικητής, «το σημαντικότερο στοιχείο με το Εκβιαστών που την χαρακτηρίζει ως ειδική υπηρεσία είναι ότι οι δράστες σε κάθε υπόθεση εκβίασης επειδή έχουν πολυσχιδή δράση διαπράττουν: συν συμβόλαια, συν εκρήξεις, συν σωματικές βλάβες, συν ναρκωτικά, συν διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς συν συν και μόνο λέγοντας πάει».

«…Οι μπράβοι έχουν την κύρια απασχόληση της “προστασίας” στα μαγαζιά αλλά κάνουν και όλα τα άλλα κακουργήματα: συμβόλαια θανάτου, τις μεγαλύτερες απαγωγές, ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών, γυναικών, όπλων κι εκρηκτικών, λαθρεμπόριο τσιγάρων και καυσίμων, τοκογλυφίες, διακίνηση προσφύγων, είναι πίσω από πυροβολισμούς-εκρήξεις-εμπρησμούς, πίσω από “στημένα” παιχνίδια στο ποδόσφαιρο, πρόκληση σωματικών βλαβών, επενδύσεις και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, έλεγχο των φυλακών, του τζόγου και της πορνείας, κτλ… Όπου δύναται να βγάλουν λεφτά το διαπράττουν με ευκολία.

Υποθέσεις λεπτού χειρισμού

Έχουμε και τις υποθέσεις λεπτού χειρισμού και δεν είναι χάριν διατύπωσης η δυσκολία. Πρόκειται για υποθέσεις Εκρήξεων σε βάρος Θεσμικών Λειτουργών και Κρατικών Υπαλλήλων, με σκοπό τον εκφοβισμό τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Δηλαδή, Δικαστές, Εισαγγελείς, Σωφρονιστικοί, Αστυνομικοί κτλ., καθώς και, υποθέσεις διαφθοράς, σοβαρών Απειλών σε μάρτυρες-παθόντες, οι οποίοι έχουν καταθέσει στο πλαίσιο δικογραφιών, εκβιάσεις με δράστες δημοσιογράφους, θεσμικούς λειτουργούς κτλ.. Η λίστα γίνεται μόνο μεγαλύτερη. Και φυσικά δεν γίνονται μόνο Αθήνα αυτά. Σε όλη την Ελλάδα πρέπει να καταστέλλεται το έγκλημα και να υπάρχουν ειδικά εκπαιδευμένα κλιμάκια.

Σήμερα, το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο διάρθρωσης και λειτουργίας είναι αρμόδιο για τις Εκβιάσεις, διατηρώντας την αρχική του βασική αρμοδιότητα, δηλαδή “προστασίες” και “εκβιάσεις οχημάτων” αλλά και, την ανάθεση Εκβιάσεων, που χρήζει εξειδικευμένης έρευνας».

Η… Μεγάλη των Μπράβων Σχολή

Η… Μεγάλη των Μπράβων Σχολή δείχνει να είναι η κοιτίδα των εγκληματιών, όχι μόνο διότι συνδέεται σαν το χταπόδι με κάθε μορφής παρανομία, αλλά κυρίως διότι η δράση και η εγκληματική τους πείρα σφυρηλατείται ανάμεσα στην αναρρίχηση στην κλίμακα των κακοποιών και τις συνεκδοχές υποσχέσεις παράνομου νεποτισμού, στις επαφές που το δίκτυο της Νύχτας και των Μπράβων στήνει σε αχανή έκταση εγκληματικών πράξεων και φυσικά στο άφθονο βρώμικο χρήμα.

Η εξιχνίαση των υποθέσεων, παίρνει μήνες, συχνά ξεκινά από μια εγκληματική πράξη και σαν τη βεντάλια ανοίγουν συνδεόμενες υποθέσεις και οι υποθέσεις οδηγούν σε ονόματα. Στο Τμήμα Εκβιαστών οι τεχνικές εξιχνίασης μιας Υπόθεσης είναι σε πολυδύναμη λογική σύνθετες. Μοιάζει με έναν πύργο Jenga, φτιαγμένο από επιμέρους εγκλήματα. Προϋποτίθεται ένας ανθρωπίνως αδύνατος συγκερασμός ταλέντων για το νευρικό σύστημα. Απόλυτη εγρήγορση και ευφυΐα μαζί με Ιώβεια υπομονή κι ενόραση για να παρατηρείς συμπεριφορές, να αντιστοιχείς σε πρόσωπα, να προφυλάξεις αθώους και την κατάλληλη στιγμή με κίνηση βιρτουόζου να τραβήξεις το τουβλάκι, που θα κάνει όλον τον πύργο των εγκληματιών να καταρρεύσει με μια κίνηση.

«Πέραν των παραδοσιακών-διαχρονικών τακτικών δράσης, όπως είναι η εξειδίκευση στην ανάκριση, οι φυσικές επιτηρήσεις, ειδικών τρόπων γραψίματος καταθέσεων, εφαρμόζονται κι ειδικές προβλεπόμενες ανακριτικές πράξεις, όπως άρση απορρήτου επικοινωνιών, καταθέσεων, προσωπικών δεδομένων, καταγραφής κινήσεων, αστυνομικής διείσδυσης σε κυκλώματα (under cover) ανίχνευσης του ψηφιακού τους στίγματος, εφαρμογή του προγράμματος προστασίας μαρτύρων, συνεργασία με Διεθνείς Υπηρεσίες κτλ.

Την πόρτα μας εδώ την περνούν άνθρωποι με πόνο. Κάθε υπόθεση είναι σημαντική και καμία δεν είναι ίδια με κάποια άλλη. Όσο υπάρχει ανθρώπινος παράγοντας, υπάρχει διαφορετικότητα.

Η λέξη εκβιασμός

Η λέξη εκβιασμός, είναι ελληνική με τη βία μέσα στην ετυμολογία της. Όμως, η βία έχει πολλές μορφές και πρόσωπα. Εκβίαση, είναι ο εξαναγκασμός με βία ή απειλή, σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή, που έχει ως αποτέλεσμα περιουσιακή ζημιά του εξαναγκαζόμενου ή άλλου και γίνεται με σκοπό να αποκτήσει ο δράστης ή άλλος παράνομος περιουσιακό όφελος.

Οι πιο γνωστές υποθέσεις είναι εκείνες που αφορούν σε μπραβιλίκια κι έχει πολύ ενδιαφέρον να σκιαγραφηθεί το προφίλ ενός μπράβου ή του αρχηγού ενός τέτοιου κυκλώματος, γιατί στον κόσμο έχει επικρατήσει η εικόνα ενός φουσκωτού και τέλος. Αυτό έχει μια βάση. Πολλές φορές η δεξαμενή για νέα μέλη μπορεί να είναι το γυμναστήριο, αλλά ογκώδες σώμα δε σημαίνει ούτε διευρυμένη ευφυΐα ούτε καν σωματική δύναμη και αντανακλαστικά, απαραίτητα.

Βέβαια η αδυναμία πολλές φορές κάνει ότι δεν καταφέρνει η δύναμη και στα μπραβιλίκια χρειάζονται όλες οι προσωπικότητες… από ανόητους, ανασφαλείς, φοβιτσιάρηδες που κρύβονται πίσω από το ότι μαζεύονται πολλοί για να φαίνονται δυνατοί, μέχρι αιμοσταγείς ψυχρούς δολοφόνους.

Ακολουθούν τα ήθη της εποχής, ασκούν σωματική και ψυχολογική βία και είναι έτοιμοι για κάθε έγκλημα, απαριθμώ απλώς κάποια: Εκβιαστικές εισπράξεις χρημάτων από οφειλές μεταξύ προσώπων, μεσολάβηση για την επιστροφή κλαπέντων και είσπραξη μεσιτείας, προμήθεια-κατοχή και εμπορία όπλων, πυρομαχικών και Ναρκωτικών. Εμφάνιση και παρουσία σε μουσικές συναυλίες με σκοπό να προκαλέσουν φόβο, μισθοφόροι σε γήπεδα για πρόκληση επεισοδίων μέχρι αναζήτηση γνησίων πιστοποιητικών με εικονικές νοσηλείες προκειμένου να επιτύχουν αναβολή εκδίκασης υποθέσεων σε δικαστήρια και ό,τι άλλο φανταστεί κανείς. Είναι εθισμένοι στο εύκολο χρήμα και τη χλιδάτη ζωή, γίνονται επιδειξιομανείς με αυτό. Πάντα πίσω όμως στον ψυχισμό τους υπάρχει μια ψυχική διαταραχή. Ξέρουν πως κάποτε θα πιαστούν. Ξέρουν πως κινδυνεύουν και οι ίδιοι, κι όμως κάτι θεωρούν πως τους προσδίδει αξία, πως έχει νόημα όλο αυτό.

Υπήρχε κάποτε ένας τέτοιος κακοποιός, γόνος εύρωστης οικογένειας, ένιωθε ασήμαντος και αυτή την ανάγκη του ικανοποίησε ο αρχηγός της συμμορίας που το διέκρινε αυτό και εκεί βάσισε όλη τη μύησή του στο έγκλημα.»

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο mensarena.gr

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ