ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συνελήφθη ο «πατριάρχης» της αρχαιοκαπηλίας μετά από Ελβετικό αίτημα! (video)

Must Read

Στα χέρια του τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της ΕΛ.ΑΣ. έπεσε την Κυριακή ένας από τους πιο γνωστούς αρχαιοκάπηλους της χώρας.

Ο λόγος για τον «παππού» -ή αλλιώς «πατριάρχη»- των κυκλωμάτων, (γνωστός από την εξάρθρωση τεράστιου κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας τον Οκτώβριο του 2016, όπου είχε συλληφθεί και η Γερμανίδα σύζυγός του) ο οποίος συνελήφθη μέσα στο σπίτι του καθώς υπήρξαν ενδείξεις για την εμπλοκή του σε ένα διεθνές κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας με ρίζες από την… Ελβετία.

Οι Ελβετοί τελωνειακοί εντόπισαν σε αποθήκη αντικείμενα πριν από μερικές εβδομάδες. Στην προσπάθειά τους να βρουν πληροφορίες και διασυνδέσεις διαπίστωσαν πως ο «παππούς» είχε επαφές με το κύκλωμα και γι’ αυτόν τον λόγο ζήτησαν δικαστική συνδρομή από τις ελληνικές αρχές. Στο σπίτι του εντοπίστηκαν νομίσματα, κάτι που, σύμφωνα με αξιωματικούς, αποδεικνύει πως συνεχίζει το… σπορ.

«Δεν είναι αληθινά τα νομίσματα. Κακώς ο αρχαιολόγος κατέθεσε ότι υπάγονται στον νόμο προστασίας περί αρχαιοτήτων», ανέφερε ο ίδιος στους αστυνομικούς και στον Ανακριτή, στην προσπάθειά του να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο είχε για ακόμη μία φορά νομίσματα στο σπίτι του, ενώ παράλληλα, δήλωσε πως είναι αντικέρ. Ο «παππούς» μετά την απολογία του στον Ανακριτή αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και οι έρευνες των αρχών -σε Ελλάδα και Ελβετία-συνεχίζονται.

Ποιος είναι ο «παππούς»

Ο «παππούς» απασχολούσε τις αρχές πολλά χρόνια καθώς εκτιμάται ότι «επαγγελλόταν» αρχαιοκάπηλος εδώ και 40 χρόνια.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώριζαν, στον κόσμο συστηνόταν ως αντικέρ, ενώ μαζί με τη γυναίκα του φέρονται να δήλωναν ότι είναι ζωγράφοι. Με βάση ασφαλείς πληροφορίες στο «κόλπο» φέρεται να τον έβαλε ο πεθερός του, γνωστός στον κύκλο των Γερμανών αρχαιοκαπήλων με το παρατσούκλι ο «Τούρκος».

Το 1985 οι τουρκικές Αρχές είχαν εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πεθερού με την κατηγορία ότι από παράνομες ανασκαφές στην Τουρκία είχε πάρει 1.900 αρχαία νομίσματα του 5ου αιώνα π.Χ., ενώ το ίδιο πρόσωπο φέρεται να ήταν ο σύνδεσμος του 69χρονου στη Γερμανία.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στις 29 Μαρτίου του 1977, ο 69χρονος συνελήφθη για πρώτη φορά κατηγορούμενος για αρχαιοκαπηλία και φυλακίστηκε.

Το 1981 απασχόλησε και πάλι τη Δικαιοσύνη, κατηγορούμενος για κλοπή, ενώ το 1991 οδηγήθηκε στον Κορυδαλλό έπειτα από ένταλμα σύλληψης για αρχαιοκαπηλία.

Το 1993 όταν είχε αποκαλυφθεί ότι είχε ταξιδέψει με τον τότε υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και στενό συνεργάτη πρώην πρωθυπουργού στη Γερμανία.

Μάλιστα λίγες ημέρες νωρίτερα είχαν δημιουργηθεί υπόνοιες ότι ο εν λόγω αξιωματικός είχε εμπλακεί –αθωώθηκε τελικώς– σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας με έδρα ξενοδοχείο στην παραλιακή λεωφόρο. Ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. επισκεπτόταν το ξενοδοχείο όπου γίνονταν παράνομες αγοραπωλησίες αρχαίων αντικειμένων και είχε υποστηρίξει ότι «δεν προχώρησα σε παράνομη ενέργεια αλλά έψαχνα τα αρχαία του μουσείου της Κορίνθου που είχαν κλαπεί τρία χρόνια νωρίτερα». Οι αρχαιότητες βρέθηκαν τελικώς επτά χρόνια αργότερα στις ΗΠΑ.

Το 1996 ο 69χρονος βρέθηκε εκ νέου ενώπιος των δικαστικών Αρχών, αυτή τη φορά ως μάρτυρας στη δίκη του πρώην υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Μιχάλη Νηστικάκη, που είχε κατηγορηθεί για αρχαιοκαπηλία.

Από τότε και για περίπου 20 χρόνια δεν είχε καμία επαφή με τις διωκτικές Αρχές.

Η υπόθεση του 2016

Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο 72χρονος άνδρας είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2016 μαζί με τη 51χρονη τότε σύζυγό του ως «εγκέφαλοι» του διεθνούς κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας με έδρα την Πάτρα. Για την υπόθεση συνελήφθησαν οι έξι «εγκέφαλοι» της εγκληματικής ομάδας και άλλα 20 άτομα, ενώ 16 ταυτοποιήθηκαν ως μέλη της σπείρας και αναζητούνται.

Τότε τα έξι αρχηγικά στελέχη της σπείρας είχαν προφυλακιστεί καθώς ξεπουλούσαν θησαυρούς της πολιτισμικής μας κληρονομιάς σε τέσσερις ευρωπαϊκούς οίκους δημοπρασιών και σε ιδιώτες αγοραστές, ενώ είχαν φροντίσει να βάλουν στο «κόλπο» και μέλη της οικογένειάς τους.

Οι συλληφθέντες εμπλέκονταν σε τουλάχιστον 93 περιπτώσεις λαθρανασκαφής, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν 2.024 αρχαία νομίσματα, 126 αρχαία αντικείμενα όπως ειδώλια δακτυλίδια – σκουλαρίκια – πόρπες, ένα γυάλινο βολβόσχημο αγγείο, πέντε βυζαντινές εικόνες, ένας σταυρός βυζαντινός, δύο σπαθιά, ένα κιονόκρανο.

Οι φωτογραφίες και το video είναι από την υπόθεση
της Πάτρας τον Οκτώβριο του 2016

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This