Σήφης Βαλυράκης: Η συγκάλυψη(;) ενός εγκλήματος

Η σύζυγος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Μίνα, έχει κάνει σκοπό της ζωής της να αποδείξει ότι ο θάνατός του ήταν δολοφονία

Must Read

Το μεσημέρι της 24ης Ιανουαρίου 2021, ο Σήφης Βαλυράκης ανοίχτηκε με το φουσκωτό του στον Ευβοϊκό, από όπου δεν επέστρεψε ποτέ. Αργά το σούρουπο εκείνης της μέρας, ένας εθελοντής δύτης, σοκαρισμένος από το αποτρόπαιο θέαμα, βρήκε τη σορό του να επιπλέει στην ήσυχη θάλασσα με το πρόσωπο μελανιασμένο από βαριά χτυπήματα και τον λαιμό σφαγιασμένο. Μέσα στη βάρκα θα βρεθούν τα ψαροντούφεκα, τα βαρίδια, τα βατραχοπέδιλα και όλα τα σύνεργά του, άθικτα.

  • Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Στο «νησί των ονείρων», απέναντι από το σπίτι του στην Ερέτρια, όπου συνήθιζε τα χρόνια που ζούσε ελεύθερος να πηγαίνει για ψαροντούφεκο, γράφτηκε ο τραγικός επίλογος του πολυτάραχου βίου του.

Η υπόθεση

Ο θάνατος του αγωνιστή πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και εμβληματικού στελέχους της Αντίστασης εναντίον της χούντας επιχειρήθηκε αρχικά να εμφανιστεί ως ένα ακόμα από τα «συνήθη» θαλάσσια ατυχήματα, όπου το θύμα για κάποιον λόγο έπεσε στο νερό και χτυπήθηκε θανάσιμα από την προπέλα του σκάφους.

Επέδειξαν αξιοσημείωτη σπουδή οι Αρχές για αυτό. Το σκάφος, που έπλεε μόνο του κάνοντας αργούς, μακρόσυρτους κύκλους, ρυμουλκήθηκε και μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε μέρος κρυφό από τη σύζυγό του Μίνα Βαλυράκη-Παπαθεοδώρου, καταξιωμένη εικαστικό, η οποία κατήγγειλε ότι «έγιναν επεμβάσεις» και προφανώς εξαφανίστηκαν κρίσιμα στοιχεία, προτού ακόμα τεθεί στο μικροσκόπιο των αστυνομικών ερευνών.

Ο Σήφης Βαλυράκης με την καταξιωμένη εικαστικό σύζυγό του, Μίνα Βαλυράκη-Παπαθεοδώρου

Η ίδια δεν μπορούσε να πιστέψει πως χάθηκε ο σύντροφός της και συνοδοιπόρος της στη ζωή σε μια διαδρομή ενός μιλίου που γνώριζε σαν την τσέπη του τα προηγούμενα 40 χρόνια. Τα δε φρικτά σημάδια στο πρόσωπό του μαρτυρούσαν θανατηφόρο ξυλοδαρμό.

Οι υποψίες της επιβεβαιώθηκαν και έλαβαν απρόβλεπτη τροπή, όταν, την αμέσως επομένη μέρα, εμφανίστηκε στο Λιμεναρχείο ένας αυτόπτης μάρτυρας και κατέθεσε ότι είδε επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος με δύο επιβαίνοντες ψαράδες να κινείται απειλητικά δίπλα του με μεγάλες ταχύτητες, να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς γύρω από το φουσκωτό του και ότι στη συνέχεια οι επιβαίνοντες ξιφουλκούσαν εναντίον του.

Η εμπλοκή πιστοποιήθηκε από φωτογραφίες, ανάλυση ψηφιακών δεδομένων και νέες μαρτυρικές καταθέσεις. Οι δε ιατροδικαστικές εκθέσεις και η εικόνα του θύματος απέκλεισαν την εκδοχή του ατυχήματος και περιόρισαν σημαντικά την περίπτωση να είχαν προέλθει τα τραύματά του από την προπέλα του σκάφους.

Εκτοτε η Μίνα Βαλυράκη μιλά ανοιχτά για δολοφονία και έχει κάνει σκοπό της ζωής της, παρά τις χυδαίες επιθέσεις που δέχθηκε ότι διεκδικεί δήθεν αποζημίωση, να το αποδείξει. Οι συνήγοροί της διαπίστωσαν ιδιαίτερη μέριμνα του υπουργού Δικαιοσύνης, στα όρια της έχθρας, να μπει η υπόθεση στο αρχείο.

Την ίδια ώρα, απέναντί της βρέθηκε το «βαθύ κράτος». Μια σκοτεινή και επίμονη γραφειοκρατία, που είναι βαθιά ριζωμένη στην περιοχή -όπως συμβαίνει και αλλού στη χώρα…- και η οποία, λειτουργώντας με επίσημο μανδύα, πασχίζει, είτε με πράξεις είτε με υπηρεσιακή απάθεια, να κρατήσει την υπόθεση στη σκιά του δημόσιου ενδιαφέροντος.

Το φουσκωτό σκάφος του Σήφη Βαλυράκη, μέσα στο οποίο βρέθηκαν άθικτα τα ψαροντούφεκα, τα βαρίδια, τα βατραχοπέδιλα και όλα τα υπόλοιπα σύνεργά του

Παρακράτος με ισχυρή επιρροή στην τοπική κοινωνία

Οσοι γνωρίζουν κάνουν λόγο για την ύπαρξη ενός φαιού παρακράτους με ισχυρή επιρροή στην τοπική κοινωνία, που στηρίζεται στη ροή μαύρου χρήματος το οποίο προέρχεται από τη λεηλασία του Ευβοϊκού Κόλπου με ανεξέλεγκτες μηχανότρατες, τη λαθραλιεία και τη δράση κάθε λογής συμφερόντων, για τα οποία η στάση του ακέραιου και έντιμου Βαλυράκη αποτελούσε «κόκκινο πανί».

Ενώ η εξέλιξη της ανάκρισης ανέδειξε σωρεία στοιχείων που ήλθαν στο φως, ελέγχεται ποινικά η συμπεριφορά των προανακριτικών λιμενικών υπαλλήλων, καθώς και του εισαγγελέα που είχε την εποπτεία της προανάκρισης και εξέδωσε στη συνέχεια απαλλακτική διάταξη, η οποία υπό το βάρος συντριπτικών στοιχείων έχει ήδη ανατραπεί. Παραμένει βέβαια αναπάντητο από οποιονδήποτε αρμόδιο φορέα το ερώτημα γιατί ο εισαγγελέας αυτός, παρά την προαγωγή και μετάθεσή του, εξακολουθεί να παραμένει για ακόμα έναν χρόνο προϊστάμενος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας…

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρόκειται για δολοφονία. Είχε στηθεί ενέδρα την Κυριακή 24 Ιανουαρίου. Γνώριζαν ότι θα πάει στην Ερέτρια τη μέρα εκείνη. Οπως επίσης γνώριζαν ότι ήταν το μοναδικό μέρος που πήγαινε και δεν είχε μαζί του το όπλο και το κινητό του τηλέφωνο», δηλώνει ο εκ των συνηγόρων Μανώλης Φωτάκης. Στο ίδιο πλαίσιο, ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης υποστηρίζει πως οι δολοφόνοι γνώριζαν πού θα βρίσκεται ο αείμνηστος αγωνιστής το τριήμερο.

Οπως παρατηρεί, ο Σήφης Βαλυράκης επιθυμούσε το τριήμερο αυτό να ξεκουραστεί και να κάνει μια βόλτα με τη βάρκα του. Ο άστατος καιρός του Σαββάτου είχε ως συνέπεια να αναβάλει τα σχέδιά του και οι ιθύνοντες να τον δολοφονήσουν την Κυριακή. «Υπάρχει ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος έχει καταθέσει παραστατικά και αυθόρμητα, και χωρίς να έχει κίνητρο να πει ψέματα, πως είδε τους δύο ανθρώπους να πλησιάζουν το σκάφος του Βαλυράκη και ένας από τους δύο να τον χτυπάει επανειλημμένα μ’ ένα κοντάρι στο πρόσωπο» προσθέτει, επικαλούμενος και τα «αντικειμενικά ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης, τα οποία έχουν αξιολογηθεί και καταδεικνύουν χτυπήματα επικίνδυνα».

Υπενθυμίζεται πως το πόρισμα του ανακριτή για τους δύο ψαράδες που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Σήφη Βαλυράκη ήταν κόλαφος. Τον περασμένο Ιούνιο, οι αλιείς -που εγκατέλειψαν τη θεωρία του ατυχήματος και τις απειλές, και παραδέχονται τώρα την ύπαρξη δεύτερου σκάφους- κρίθηκαν προφυλακιστέοι, με τον ανακριτή να υποστηρίζει πως οι κατηγορούμενοι σκότωσαν με δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, παραδόξως, έγινε δεκτό το αίτημα αποφυλάκισης και τώρα απολαμβάνουν την ελευθερία τους. Η ώρα της αλήθειας, όμως, στο ακροατήριο φαίνεται πως πλησιάζει…

Η απόδραση του 1972 και η στοχοποίηση από τον  Μητσοτάκη

Από τις 15 απόπειρες απόδρασης του Σήφη Βαλυράκη επί χούντας, η πιο κινηματογραφική ήταν τη νύχτα της 21ης Μαΐου 1972, όταν κολύμπησε με σπασμένο πόδι από τις φυλακές Κέρκυρας μέχρι την Αλβανία, όπου συνελήφθη και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Και μια λεπτομέρεια: Επί πατρός Μητσοτάκη είχε κατηγορηθεί (ως μέλος του ένοπλου ΠΑΚ) ότι ήταν ο αρχηγός της 17Ν. Όταν βρήκε τον «ύποπτο» θέλησε να τον μηνύσει, αλλά ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού αρνήθηκε, επικαλούμενος το απόρρητο…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This