Η Κύπρος έδωσε υπηκοότητα σε Μαλαισιανό «Ντίλιγκερ» που έχει υπεξαιρέσει πάνω από 4 δισ.

Must Read

Έναν Μαλαισιανό καταζητούμενο πολιτογράφησαν Κύπριο το 2015 στο νησί της Αφροδίτης, όταν και… μάλλον κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ελέγξει το ποιος ήταν ο άνθρωπος που ζητούσε την (κυπριακή) υπηκοότητα, αρκεί να άφηνε στο κράτος ένα σημαντικό ποσό…

Τα μαλαισιανά μέσα ενημέρωσης έχουν βουίξει για τον επιχειρηματία Jho Taek Low, ενώ διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, όπως το Bloomberg, προχωρούν σε εκτενή ρεπορτάζ για το θέμα, προτάσσοντας το γεγονός ότι αυτός που τον βοήθησε να πάρει την υπηκοότητα γρήγορα ήταν ο… Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου.

Ας πιάσουμε, όμως, την ιστορία από την αρχή. Το 2015 ο Jho Taek Low υπεξαίρεσε 4.000.000.100. Μετά την αποκάλυψη της τεράστιας απάτης του επενδυτικού ταμείου 1MDB, αναζήτησε διαβατήριο ευρωπαϊκής χώρας, ώστε να μπορεί να κινείται ελεύθερα. Οι σύμβουλοί του τον παρέπεμψαν στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου (!), διαβεβαιώνοντάς τον ότι διαθέτει πρόσβαση στην κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Την 1η Σεπτεμβρίου του 2015 (αρχή του εκκλησιαστικού έτους σε κάθε ορθόδοξη χώρα) ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε επιστολή στον τότε υπουργό Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικο, διατυπώνοντας το αίτημά του να πολιτογραφηθεί Κύπριος ο Μαλαισιανός Jho Taek Low. Ο Μακαριότατος επανήλθε με νέα αποκαλυπτική επιστολή στις 10 Σεπτεμβρίου του 2015. Αναφέρει στον Σωκράτη Χάσικο πως ο Jho Taek Low, «έχει ήδη επενδύσει ποσό ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ (5.000.000 ευρώ + ΦΠΑ) για αγορά κατοικίας». Μάλιστα, φαίνεται ενήμερος για το πρόγραμμα του Μαλαισιανού και ενημερώνει τον υπουργό Εσωτερικών ότι ο Jho Low «θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 18 Σεπτεμβρίου και θα έχουμε την ευκαιρία να τον συναντήσουμε σε προγραμματισμένη συνάντηση, μετά και από δική του επιθυμία, προκειμένου να συζητήσουμε την προώθηση διαφόρων επενδυτικών έργων σε εκκλησιαστική γη». Ζητάει επίσης «όπως εξετάσετε το αίτημα της πολιτογράφησης του κ. Jho Low, πριν την ημερομηνία άφιξής του στην Κύπρο», όπως και έγινε.

Σύμφωνα με τον «Πολίτη της Κύπρου» μία ημέρα μετά την επιστολή του Αρχιεπισκόπου κατατέθηκε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο (11 Σεπτεμβρίου 2015) και η πολιτογράφηση του Jho Taek Low εγκρίθηκε ομοφώνως!

Πρώτο θέμα στην Μαλαισία

Τα δημοσιεύματα των Μαλαισιανών ΜΜΕ σχολίασε με τελείως καυστικό -για τους Κύπριους- τρόπο ο γενικός επιθεωρητής της Αστυνομίας της χώρας, ο οποίος είπε ότι ο Low Taek Jho εκμεταλλεύεται μια χώρα που χρειάζεται χρήματα για την οικονομία της.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της thestar.com.my, ο Μαλαισιανός αστυνομικός είπε πως υπάρχουν πληροφορίες που λένε ότι ο Low έχει κάνει και χειρουργικές επεμβάσεις, για να αλλάξει το πρόσωπό του, προκειμένου να μην γίνεται αντιληπτός.

Στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο Hamid χαρακτήρισε ανεύθυνο μια συγκεκριμένη χώρα να συνεχίσει να προστατεύει τον φυγόδικo!

Τι απαντά η Κυβέρνηση

Μετά από το χθεσινό ρεπορτάζ του Πολίτη και όλη τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι θα  ανακληθούν υπηκοότητες στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί ότι δεν έπρεπε να δοθούν. Ο Πρόεδρος τόνισε ότι για τις περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι αρχές θα προχωρήσουν στην ανάκληση διαβατηρίου, προσθέτοντας ότι θα πρέπει πρώτα να γίνει η σχετική έρευνα.

Από την πλευρά του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις του «Πολίτη» για παραχώρηση κυπριακού διαβατηρίου σε Μαλαισιανό επιχειρηματία, ανέφερε ότι η απόφαση του Υπουργικού για έρευνα από το Υπουργείο Εσωτερικών θα καλύψει και αυτή την περίπτωση, όπως και όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις πριν από το 2018, χρονολογία πριν από την οποία δεν ίσχυαν οι αυστηρότεροι κανόνες.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στο politis.com.cy ότι η κυβέρνηση έχει και τις δικές της πληροφορίες και πως αν αποδειχθεί κάτι μεμπτό από την έρευνα, δεν αποκλείεται να ανακληθεί ακόμη και η παραχώρηση διαβατηρίου.

Την ίδια στιγμή, με ανάρτησή του στο twitter, ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, αναφέρει ότι το θέμα της παραχώρησης διαβατηρίων, αλλά και οι σχετικοί έλεγχοι που ήδη διεξήχθησαν ή διεξάγονται για πολιτογραφήσεις που έγιναν στο παρελθόν, θα τεθεί ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου στην επόμενη συνεδρία, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This