30-5-2020

Υγεία ή επιβίωση; Ανησυχούν επιχειρηματίες και δήμαρχοι – Καθηγητής Γώγος: «Θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού!»

Υγεία ή επιβίωση; Σε αυτό το δίλημμα βρίσκονται τόσο οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε μικρά νησιά (ειδικά αυτά που ανήκουν στην «άγονη» γραμμή) όσο και οι δημοτικές αρχές.

Και αυτό διότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευχάριστο που κάποια από αυτά τα νησιά δεν είχαν κανένα κρούσμα κορωνοϊού, όμως αυτό, τα καθιστά «πόλο έλξης» για τουρίστες Έλληνες και ξένους.

Και δεν είναι λίγοι -και δικαίως- εκείνοι που ανησυχούν και είναι επιφυλακτικοί στο άνοιγμα των… συνόρων τους, για να υποδεχθούν τους ταξιδιώτες!

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι οι διάσημοι εναλλακτικοί παραθεριστικοί προορισμοί δεν έχουν υποδομές περίθαλψης και οι κάτοικοί τους ανήκουν σε ένα μεγάλο βαθμό στις ευπαθείς ομάδες.

Και αυτός είναι ο λόγος που αντιδρούν στην υποδοχή τουριστών. Και αυτόν τον προβληματισμό έρχεται να επιβεβαιώσει και ο παθολογίας-λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε την ανάγκη τα νησιά να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν «εισαγόμενα» κρούσματα κορωνοϊού.

Διευκρίνισε βέβαια πως μερικά νησιά -ιδιαίτερα τα μεγάλα- είναι ήδη έτοιμα αλλά τα υπόλοιπα χρειάζονται αναπροσαρμογή.

«Χρειάζεται κάποια διαδικασία να προετοιμαστούν ώστε σε μεγάλα κέντρα υγείας να στελεχωθούν, να υπάρχουν γρήγορα τεστ σε περίπτωση κρουσμάτων και κυρίως να υπάρχει δυνατότητα αερομεταφορών, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι γιατί η Ελλάδα θα φορτωθεί και με τουρισμό πολύ και θα παρακολουθείται με κιάλια αυτή την εποχή».

Συμπλήρωσε, ότι τα νοσοκομεία αδειάζουν και αυτό είναι ιδιαίτερα ευχάριστο, Ωστόσο, προειδοποίησε πως δεν έχουμε ακόμη τελειώσει με τον κορωνοϊό.

«Είναι απλά σε ύφεση όπως έχει ύφεση και όλη η ΕΕ, υπάρχουν όμως ακόμα κρούσματα και για αυτό είμαστε σε επιφυλακή» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ