8-7-2020

Οργισμένοι οι ξενοδόχοι: Σήμερα ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, χθες έλαβαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα!

Την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων γνωστοποίησε την Κυριακή το υπουργείο Τουρισμού, δηλαδή, μόλις… μία ημέρα πριν από το άνοιγμα των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας!

Η μεγάλη καθυστέρηση προκάλεσε, όπως είναι φυσικό, την αντίδραση των ξενοδόχων, οι οποίοι, ουσιαστικά, θα πρέπει μέσα σε λίγες ώρες να μελετήσουν τα πρωτόκολλα, να τα εφαρμόσουν, να εκπαιδεύσουν το προσωπικό και να υποδεχθούν με ασφάλεια τους πρώτους πελάτες.

Χαρακτηριστική, άλλωστε, είναι η δήλωση που έκανε το Σάββατο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, σημειώνοντας: «Δύο ημέρες πριν από την εξαγγελθείσα ημερομηνία επαναλειτουργίας των ελληνικών ξενοδοχείων τα υγειονομικά πρωτόκολλα αγνοούνται, στα εργασιακά οι ξενοδόχοι είμαστε χαμένοι στη μετάφραση και ως προς το σοβαρό ζήτημα της ρευστότητας τα μέλη μας ψάχνουν ακόμα να βρουν τα εκατομμύρια που δανείζουν οι τράπεζες».

Με την ΚΥΑ εισάγεται το Σήμα Πιστοποίησης «Health First», το οποίο είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που θα λειτουργήσουν φέτος. Το Σήμα αναρτάται σε εμφανές σημείο του κοινόχρηστου χώρου υποδοχής του καταλύματος και αποδεικνύει ότι η επιχείρηση τηρεί τα πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου.

Ηλεκτρονική διεκπεραίωση

Η κατάρτιση του πρωτοκόλλου υγειονομικού περιεχομένου για τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και η χορήγηση του Σήματος διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής του ΞΕΕ. Στα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, το Σήμα χορηγείται από το υπουργείο Τουρισμού, ύστερα από αίτηση της επιχείρησης, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του (http://www.mintour.gov.gr/).

Στα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που παραβιάζουν τους όρους των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου, θα επιβάλλονται πρόστιμα από 500 έως 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της τουριστικής επιχείρησης για χρονικό διάστημα από δεκαπέντε έως ενενήντα ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιώργος Χαρβαλιάς
Γιώργος Χαρβαλιάς
Απόστολος Κρητικόπουλος
Απόστολος Κρητικόπουλος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ