Παρασκευή 25/6/2021

Καθηγητής Βατόπουλος: Δεν πάμε στο μπαρ σαν τον… Μπόγκαρτ, οπότε ένας ασυμπτωματικός μπορεί να μολύνει 400 άτομα! (video)

Τελικά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αλλά και οι πρώτες αφίξεις επιβατών από το εξωτερικό είναι το crash test για την επιστροφή στη νέα κανονικότητα και για το κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να την υποστηρίξουμε.

Από την πρώτη στιγμή τόσο η πολιτική προστασία όσο και οι επιστήμονες είχαν επιστήσει την προσοχή των πολιτών και είχαν τονίσει την ανάγκη του σεβασμού στους κανόνες ώστε να αποφύγουμε ένα πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι.

Δυστυχώς κάποια περιστατικά (ευτυχώς λίγα) όπως αυά της Μυκόνου, της Ναυπάκτου αλλά και της Αθήνας σήμαναν συναγερμό στο Υπουργείο Υγείας με τους κ.κ. Πέτσα και Χαρδαλιά να τονίζουν ότι δεν θα διστάσουν να επαναφέρουν την καραντίνα σε περίπτωση που οι πολίτες δεν συμμορφωθούν, ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση.

Ένας από τους επιστήμονες ο οποίος από την πρώτη μέρα τόνιζε την ανάγκη σεβασμού στους κανονισμούς είναι ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθεί ο καθένας μας το πρόβλημα στις σωστές διαστάσεις του, να το ενστερνιστεί και να το εφαρμόσει με τη θέλησή του. Επίσης είναι θεμελιώδες να καταλάβουμε όλοι μας πως ο κορωνοϊός είναι εδώ, η επιδημία είναι σε πλήρη έξαρση, τα σύνορα θα ανοίξουν, άρα ο καθένας μας πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει. Η Ελλάδα δεν μπορεί ναι είναι απομονωμένη, δεχόμαστε τον κίνδυνο να ανοίξουμε τα σύνορά μας, χρειάζεται, όμως, πλήρης έλεγχος, αλλά δεν ξέρω ποια δυνατότητα υπάρχει ώστε να γίνουν μαζικά τεστ», τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στο OPEN.

Στην ερώτηση «σε έναν χώρο με 400 άτομα, για ποιες συνέπειες μπορούμε να μιλάμε;» ο κ. Βατόπουλος απάντησε:

«Μπορεί να κολλήσει και τους 400, ακόμα και αν είναι ασυμπτωματικός, ακόμα και αν το ιικό φορτίο του είναι πολύ μικρό. Αν μιλάει, βήχει, γελάει, με άλλους γύρω του, μπορεί να κολλήσει πολύ κόσμο. Και σε ένα μπαρ δεν πάμε για να απομονωθούμε, δεν πάμε σαν τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, να κάτσουμε σε μια γωνία του μπαρ. Εκεί πας για να μιλήσεις, να κοινωνικοποιηθείς. Δηλαδή, υπάρχει μια αντίθεση. Λέμε να ανοίξουν τα μπαρ, αλλά αυτό πρέπει να το σεβαστούμε».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ