Τετάρτη 16/6/2021

Μικτό (τελικά) το σύστημα των διοδίων στην Εγνατία!

Την αύξηση των μετωπικών σταθμών διοδίων της Εγνατίας Οδού σε 19 (από 18) και τη μείωση των σημείων εγκατάστασης πλευρικών σταθμών από 20 σε 19 προβλέπει η τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα διόδια στον οδικό άξονα.

Συγκεκριμένα, προστίθεται ο σταθμός διοδίων Πλατάνου μεταξύ των ανισόπεδων κόμβων Αλεξάνδρειας και Κλειδιού, ενώ καταργείται ο πλευρικός σταθμός στο Κλειδί. Επιπλέον, η ΚΥΑ προβλέπει πως «προ της υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης» το κόστος διοδίων της Εγνατίας Οδού θα αυξηθεί από περίπου 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο σήμερα σε 0,04 ευρώ ανά χιλιόμετρο, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για τα Ι.Χ. Σημειώνεται ότι στους υπόλοιπους οδικούς άξονες με συμβάσεις παραχώρησης η χρέωση είναι σήμερα 0,062 ευρώ ανά χιλιόμετρο.

Στην ΚΥΑ που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και Υποδομών Κ. Καραμανλής, καθώς και ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, προβλέπεται, επίσης, ότι «από την ημερομηνία έναρξης παραχώρησης της σύμβασης παραχώρησης (…), τα τέλη διοδίων που επιβάλλονται στον αυτοκινητόδρομο Εγνατία Οδός και στους τρεις κάθετους οδικούς άξονες (σ.σ.: Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή, Χαλάστρα – Ευζώνοι και Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας) καθορίζονται σύμφωνα με τις ειδικότερες προβλέψεις της σύμβασης παραχώρησης και την τιμολογιακή πολιτική διοδίων τελών για τον αυτοκινητόδρομο Εγνατία Οδός και τους τρεις κάθετους σε αυτόν άξονες…»

Η ΚΥΑ φέρνει αλλαγές και στον τρόπο χρέωσης των διοδίων, καθώς θα εφαρμοστεί τελικά ένα μικτό σύστημα διοδίων τα οποία για κάποια τμήματα του οδικού άξονα θα είναι αναλογικά και για κάποια δεν θα είναι.

Γα τους χρήστες που πραγματοποιούν διαδρομή αποκλειστικά εντός ενός εκ των ακόλουθων τμημάτων του αυτοκινητοδρόμου (α) Ανισόπεδος Κόμβος (Α/Κ) Καλοχωρίου έως Α/Κ Ευκαρπίας (Θεσσαλονίκη), (β) Α/Κ Αγ. Ανδρέα έως Α/Κ Ασπρα Χώματα (Καβάλα), (γ) Α/Κ Δωδώνης έως Α/Κ Παμβώτιδας (Ιωάννινα), (δ) Α/Κ Μάκρης έως Μεθοριακό Σταθμό Κήπων (Αλεξανδρούπολη) και (ε) Α/Κ Ταξιάρχη έως Α/Κ Καλαμιάς (Σιάτιστα), θα εφαρμόζεται ειδικό σύστημα αναλογικής χρέωσης, όπου τα τέλη διοδίων θα υπολογίζονται βάσει της διανυόμενης απόστασης. Για χρήστες που κινούνται εκτός των τμημάτων αυτών, καθώς και για τους χρήστες που κινούνται τόσο εντός όσο και εκτός των τμημάτων αυτών, τα τέλη διοδίων θα υπολογίζονται βάσει του ανοικτού συστήματος διοδίων, ήτοι βάσει ολόκληρου του μήκους χρέωσης των αντίστοιχων περιοχών χρέωσης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ