Δευτέρα 14/6/2021

Τι προβλέπει το σχέδιο για καλοκαιρινό lockdown με καραντίνα στα νησιά (video)

Τα σενάρια για καλοκαιρινό lockdown εξήγησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ.

Ο κ. Γώγος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου μετά την τελευταία αύξηση κρουσμάτων που «τάραξε» την Πολιτική Προστασία, τονίζοντας το μερίδιο προσωπικής ευθύνης καθώς όπως είπε, είναι σφάλμα να μην φοράμε μάσκες στο αεροδρόμιο και στα λεωφορεία. Ο καθηγητής τόνισε την ανάγκη ετοιμότητας της διαχείρισης της πανδημίας στη χώρα μας πριν ακόμα αντιμετωπιστεί το θέμα της εισόδου των τουριστών.

Τα σχέδια των ειδικών έχουν στόχο την συνεργασία ανάμεσα σε νησιά και νοσοκομεία αναφοράς της ηπειρωτικής Ελλάδας τα οποία θα πρέπει να είναι έτοιμα να διαχειριστούν τα κρούσματα, με απαραίτητο έναν γιατρό σε κάθε μονάδα άνω των 50 ατόμων.

Σε περίπτωση κρουσμάτων, τα ξενοδοχεία που φιλοξενούν τους τουρίστες θα τεθούν σε περιορισμό ενώ προβλέπεται τοπικό lockdown στο εκάστοτε νησί, με τον ίδιο να κάνει λόγο για ακραίο σενάριο το οποίο δεν πιστεύει ότι θα χρειαστεί.

 «Πράσινες» και «κόκκινες χώρες»

Ο λοιμωξιολόγος μίλησε για τις «πράσινες χώρες» οι οποίες είναι αυτές που έχουν χαμηλό επιδημιολογικό δείκτη και στις οποίες οι έλεγχοι των επιβατών θα είναι δειγματοληπτικοί. Πιο αυστηροί έλεγχοι θα γίνονται σε ταξιδιώτες από «κόκκινες χώρες» με υψηλό επιδημιολογικό δείκτη.

Ο κ. Γώγος, παραδέχτηκε ότι θα υπάρξουν σίγουρα κρούσματα και ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό και ότι δεν πρέπει να στριμωχνόμαστε σε μπαρ και να χορεύουμε, αλλά να διατηρούμε την απόσταση του ενός μέτρου. Το πώς όμως θα επιτευχθεί αυτό, είναι εύλογο απορίας.

Δέκα λεπτά επαφής

«Δέκα λεπτά επαφής με έναν θετικό σε απόσταση ενός μέτρου οδηγεί σε μετάδοση. Ας κρατήσουμε τις αποστάσεις ενός μέτρου. Ας έχουμε ένα καλοκαίρι λιγότερο ξέφρενο, πιο χαλαρό. Είμαστε έτοιμοι, το ΕΣΥ είναι καλύτερο από πριν, όλα θα πάνε καλά αν τηρηθούν τα μέτρα. Πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι γι’ αυτό» προειδοποίησε ο κ. Γώγος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ