ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ: Η νεολαία πριν είκοσι χρόνια και σήμερα (video)

Must Read

Με αφορμή το παρακάτω βίντεο, που μου έστειλε τυχαία ένας καλός φίλος, σκέφτηκα να σας αναλύσω αυτό το κοινωνικό φαινόμενο των καταλήψεων στα Λύκεια κατά την δεκαετία του 1990.

  • Από τον Νίκο Κιτσάκο
    Δικηγόρος/Διεθνολόγος
    Νομική Αθηνών/ΜΑs University of Geneva

Είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε οι παλιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι, πώς οι νέοι μιας άλλης εποχής «επαναστατούσαν» και ίσως να προσπαθήσουμε να συγκρίνουμε με τις συμπεριφορές των νέων του σήμερα.

Ας πάμε λοιπόν ένα ταξίδι στο χρόνο, είκοσι χρόνια πίσω, σε μία εποχή χωρίς κινητά, χωρίς μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς τεχνολογική ανάπτυξη.

Καθ’ όλη την δεκαετία του 1990 είχε καθιερωθεί κάθε χρόνο για αρκετούς μήνες, οι μαθητές των Λυκείων να κλείνουν τα σχολεία κάνοντας την λεγόμενη κατάληψη, ζητώντας την εκπλήρωση κάποιων και καλά αιτημάτων τους.

Το πρώτο ενδιαφέρον σημείο είναι ότι, χωρίς κινητά και ίντερνετ, υπήρχε συνεννόηση μεταξύ όλων των σχολείων της χώρας, και κάθε χρόνο ξεκίναγε κατάληψη ένα Λύκειο και σε μία εβδομάδα είχαν κάνει κατάληψη σε όλη τη χώρα. Πραγματικά εντυπωσιακό αυτό!

Για τους νεότερους που πιθανόν δεν ξέρουν τι ακριβώς σήμαινε κατάληψη, να εξηγήσουμε…

Γινόταν ψηφοφορία μεταξύ των μαθητών του Λυκείου για το αν θα γίνει κατάληψη πάνω σε μία σειρά αιτημάτων που κατάρτιζαν τα γνωστά δεκαπενταμελή συμβούλια των μαθητών.

Στη συνέχεια, αφού βεβαίως έβγαινε υπέρ της κατάληψης η ψηφοφορία, οι πιο «άτακτοι» μαθητές άλλαζαν το λουκέτο στην είσοδο του σχολείου και έμεναν ανά βάρδιες όλο το εικοσιτετράωρο μέσα στο σχολείο για περιφρούρηση.

Έμεναν μέσα, κοιμόντουσαν, φέρναν τους φίλους τους και κρατούσαν κλειστό το σχολείο ακόμα και για τρεις μήνες.

Φυσικά η μόδα της κατάληψης είχε δύο βαθύτερες αιτίες και όχι τα αιτήματα που δήθεν προβαλλόντουσαν…

Οι περισσότεροι μαθητές βρίσκαν ευκαιρία να μην πηγαίνουν σχολείο και οι λίγοι καταληψίες ουσιαστικά «επαναστατούσαν».

Έχει ενδιαφέρον να δούμε λίγο το προφίλ των παιδιών που συμμετείχαν και στήριζαν τις καταλήψεις.

Την απάντηση μας την δίνει ένας μαθητής στο βιντεάκι, ο οποίος λέει ότι τα παιδιά αυτά ήταν από οικογένειες χωρισμένων γονέων, διαλυμένες οικογένειες, ακόμα και παιδιά που μεγάλωναν μόνα τους.

Βλέπουμε λοιπόν ότι όλα ξεκινάν και τελειώνουν από την οικογένεια, η συμπεριφορά του κάθε νέου διαμορφώνεται από το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει.

Φανταστείτε ότι τότε, αφού δεν υπήρχαν και κινητά, οι καταληψίες μπορούσαν να λείπουν μερόνυχτα από τα σπίτια τους, γιατί προφανώς κανένας δεν ενδιαφερόταν να τους αναζητήσει.

Σημαντικό είναι να σημειώσω ότι οι βανδαλισμοί στα Λύκεια με κατάληψη δεν ήταν κάτι συνηθισμένο, παρότι βέβαια σε ορισμένα σχολεία γινόντουσαν καταστροφές.

Αυτό δείχνει ότι οι νέοι του τότε δεν είχαν ανεπτυγμένη την αίσθηση της βίας τόσο, όσο κυρίως ήθελαν να εκφράσουν μία αντιδραστικότητα.

Αν προσέξετε στο βιντεάκι, οι μαθητές δεν έβριζαν πολύ και ομολογούσαν κιόλας ότι ουσιαστικά οι καταλήψεις γίνονταν για χαβαλέ.

Συμπεράσματα…

Η δημόσια εκπαίδευση δεν λειτουργούσε τότε, δεν λειτουργεί τώρα και φοβάμαι ότι δεν θα λειτουργήσει ποτέ. Η απαξίωση των δημόσιων σχολείων είναι μία πραγματικότητα, η οποία απλά, ανάλογα με την εποχή, εκφράζεται διαφορετικά.

Τα κτίρια ήταν χάλια και παραμένουν χάλια.

Αυτό όμως, που είναι για μένα το σημαντικότερο, είναι το χάσμα γενεών. Τι εννοώ;

Συγκρίνετε τους νέους του τότε, που απλά έκαναν καταλήψεις, με τους νέους του σήμερα, που δεν υπακούν σε κανένα, βρίζουν, ασκούν σωματική και ψυχολογική βία σε όποιον δεν συμπαθούν, απειλούν τους καθηγητές τους κλπ.

Είκοσι χρόνια είναι πολύ λίγα για τέτοια κοινωνική μετάλλαξη της νεολαίας και τρομερά επικίνδυνη εξέλιξη για την κοινωνία μας.

Αφιερώστε λίγο χρόνο και δείτε το βίντεο και μετά ας προβληματιστούμε όλοι για το πού οδεύει η κοινωνία μας.

Οι αιτίες διάβρωσης της νεολαίας μας θέλουν άρθρα και άρθρα για να εξηγηθούν.

Ας γίνει όμως κάτι σύντομα από το κράτος και το εκπαιδευτικό σύστημα, γιατί τα θεμέλια της κάθε κοινωνίας είναι τα δεκαεπτάχρονα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This