Πέμπτη 17/6/2021

Στην τελική ευθεία το εμβληματικό έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική

Υπεγράφη στο Ηράκλειο η σύμβαση για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ της Κρήτης και της Αττικής.

Η πρώτη φάση του έργου που περιλαμβάνει τη διασύνδεση της Πελοποννήσου με τα Χανιά θα λειτουργήσει φέτος, ενώ η δεύτερη φάση (Ηράκλειο – Αττική), για την οποία υπεγράφησαν χθες οι συμβάσεις κατασκευής, θα ολοκληρωθεί το 2023.

Παρών στην τελετή υπογραφής στο Ηράκλειο ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στα οφέλη του έργου. Εκτός από τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος από τον περιορισμό της δαπάνης για τις λεγόμενες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, η ολοκλήρωση της διασύνδεσης, όπως τόνισε ο υπουργός, θα επιτρέψει τη μέγιστη αξιοποίηση του δυναμικού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του νησιού, θα βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης, κάτι που θα έχει άμεση αντανάκλαση στην οικονομία και ιδιαίτερα στον τουρισμό, ενώ θα περιορίσει κατά 60% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται σήμερα κατά κύριο λόγο από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που είναι εγκατεστημένες στα Χανιά, στο Ηράκλειο και το Λασίθι.

Η μεγάλη διασύνδεση για την οποία υπεγράφησαν οι συμβάσεις έχει προϋπολογισμό 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ποσό που καλύπτεται από ίδια κεφάλαια του ΑΔΜΗΕ, ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ και τραπεζικό δανεισμό. Στο διάστημα της κατασκευής θα δημιουργηθούν 300 νέες θέσεις εργασίας. Η μικρή διασύνδεση μέσω Χανίων προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον φετινό Νοέμβριο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ