14-7-2020

Πανελλαδικές 2020: Πρεμιέρα μετ’ εμποδίων τη Δευτέρα για 100.000 υποψηφίους

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων, καθώς οι πανελλαδικές εξετάσεις κάνουν πρεμιέρα τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, με μέτρα προστασίας για την αποφυγή της μετάδοσης του κορωνοϊού, αλλά και με αρκετά προβλήματα.

Μία ημέρα μετά θα μπουν στη μάχη οι μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.), ενώ, συνολικά φέτος στις εξετάσεις θα λάβουν μέρος 100.000 υποψήφιοι.

Το πρώτο μάθημα στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των ΓΕΛ, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας, ενώ για τα ΕΠΑ.Λ. είναι τα Νέα Ελληνικά. Φέτος οι υποψήφιοι των ΓΕΛ θα δώσουν εξετάσεις και με το νέο σύστημα, στο οποίο, μεταξύ άλλων, δεν θα υπάρχουν συντελεστές βαρύτητας στα μαθήματα.

Οι υποψήφιοι που θα εξεταστούν με το νέο σύστημα, θα δώσουν στις 17 Ιουνίου Αρχαία Ελληνικά και Μαθηματικά και στις 19 Βιολογία και Κοινωνιολογία. Σειρά έχουν η Φυσική στις 22 Ιουνίου, ενώ στις 24 ακολουθούν η Ιστορία και η Πληροφορική. Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 26 Ιουνίου, με τη Χημεία και την Οικονομία.

Το πρόγραμμα των εξετάσεων για όσους δώσουν με το παλιό σύστημα θα είναι το ίδιο, με μόνη εξαίρεση ότι στις 22 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η εξέταση των Λατινικών, στις 24 του μαθήματος Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον και στις 26 του μαθήματος Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Όπως κάθε χρόνο, οι εξετάσεις αρχίζουν στις 8.30 το πρωί και οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται μισή ώρα νωρίτερα.

Πρωτόγνωρες συνθήκες

Φέτος, οι υποψήφιοι θα κληθούν να εξεταστούν κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες, με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας λόγω του κορωνοϊού, με «παρέα» τα αντισηπτικά, την προαιρετική χρήση μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είναι λογικό, δεν θα λείψουν και τα προβλήματα, όπως, για παράδειγμα, εκείνα που αφορούν τα εξεταστικά κέντρα και το αν αυτά θα είναι αρκετά για να φιλοξενήσουν όλους τους υποψηφίους, δεδομένου ότι, πλέον, σε κάθε αίθουσα θα εισέρχεται μικρότερος αριθμός μαθητών.

Επιπλέον, υπάρχει και το ζήτημα του κατά πόσο θα έχουν όλες οι αίθουσες τη δυνατότητα, από τεχνικής άποψης, να λαμβάνουν καθημερινά τα θέματα των εξετάσεων.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ