Μήνυμα προς όλους τους συμμάχους: Ρήτρα αμυντικής συνδρομής όρος για την αγορά εξοπλισμών

Must Read

Ενώ το μέτωπο με την Τουρκία στo Aιγαίο και την Μεσόγειο «αναζωπυρώνεται»  σταδιακά, η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μιας κατάστασης  το λιγότερο σουρεαλιστικής  και η οποία  διαμορφώνεται ως εξής:

1.      Το διπλωματικό τοπίο μετά τις συναντήσεις Μητσοτάκη-Νετανιάχου, Δένδια – Σίσι, την επικοινωνία Τραμπ- Ερντογάν και τους ισχυρισμούς Τσαβούσογλου περί συμφωνίας ΗΠΑ-Τουρκίας για την Λιβύη είναι εξαιρετικά θολό.  Τα κράτη της περιοχής δείχνουν ιδιαιτέρως επιφυλακτικά να προχωρήσουν σε οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μαζί μας υπό το φως των πληροφοριών ότι η Τουρκία επιστρέφει στην Δύση και αναλαμβάνει τοποτηρητής των Αμερικανών στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Νετανιάχου έκανε μια αναιμική αναφορά στον αγωγό EastMed στην συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στα Ιεροσόλυμα, ενώ απέφυγε να πει καν την λέξη «Τουρκία». Περιορίσθηκε να ζητήσει την μεσολάβηση μας στην ΕΕ για προσάρτηση εδαφών στην Παλαιστίνη,  σύμφωνα προς το σχέδιο Τραμπ (κατά το libre.gr) . Άγνωστο με ποια ανταλλάγματα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπήρξε με την σειρά του εξαιρετικώς φειδωλός στις δηλώσεις του για τυχόν συμφωνία με την Αίγυπτο μετά τις συναντήσεις στο Κάιρο με τον Πρόεδρο Σίσι και τον Υπουργό Εξωτερικών Σούκρι : «Πιάσαμε ξανά το νήμα των διαπραγματεύσεων» σχολίασε, ενώ σε δηλώσεις του χαρακτήρισε τις συνομιλίες μετά 17 γύρους με την προηγούμενη κυβέρνηση «βεβαρημένες». Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ από το οποίο ζητήσαμε την καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας υιοθέτησε επίσης πολύ χλιαρές διατυπώσεις, σχεδόν προβληματικές για τα εθνικά μας συμφέροντα. Aκόμη και ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Nτι Μάιο προσπάθησε να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη μετά την συμφωνία με τον  Νίκο Δένδια.  Όλοι διαβάζοντας τις φήμες  περί επαναπροσέγγισης ΗΠΑ-Τουρκίας  επιλέγουν την στάση αναμονής. Αλλά ο χρόνος εργάζεται εναντίον ημών.

2.      Το εξαιρετικώς περίεργο με τους συμμάχους, όμως, είναι το εξής:  Οι ίδιες αυτές χώρες που ποιούν την νήσσαν στις εκκλήσεις μας, οι ίδιες χώρες  αυτές τις κρίσιμες ώρες μας  ζητούν να αγοράσουμε πολεμικό υλικό από αυτές αλλά και να τους παραχωρήσουμε λιμάνια στρατηγικής σημασίας για τα εθνικά μας συμφέροντα . Οι Αμερικανοί ζητούν να συμπαράγουμε 3 φρεγάτες για το Ναυτικό τους στα Ναυπηγεία Ελευσίνας (αφού τους τα πωλήσουμε), ζητούν  να τους παραχωρήσουμε με καθαρά πώληση το στρατηγικό λιμάνι της Αλεξανδρουπόλεως (λόγω Δαρδανελίων ). Ζητούν, τέλος, να μην αγοράσουμε  τεχνολογία 5G από τους Κινέζους. Οι Γάλλοι επιμένουν να αγοράσουμε φρεγάτες Βelharra  αξίας 3 δισ. ευρώ και όσο δεν το κάνουμε δείχνουν αδιαφορία  να συμμετάσχουν ουσιωδώς στην επιχείρηση IRINI. Οι Ισραηλινοί ενδιαφέρονται να αγοράσουν την ΕΛΒΟ, να μετάσχουν σε συμπαραγωγή με την ΕΑΒ για κινητήρες και τέλος  να μας πωλήσουν ραντάρ και πυραυλικά συστήματα για τα νησιά του Αιγαίου. Χωρίς κάποιο εμφανές αντάλλαγμα. Εκτός και αν θεωρήσει κάποιος ως τέτοιο πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών που είναι βεβαίως πάντοτε χρήσιμες υπό τον όρο ότι παρέχονται εγκαίρως.

3.      Χωρίς αμφιβολία οι Ένοπλες Δυνάμεις μας- η τρίτη και βασική μεταβλητή της εξισώσεως –  χρειάζονται ενίσχυση . Η πολιτική ηγεσία του τόπου καλείται να λάβει αποφάσεις χωρίς να πρέπει να υπολογίσει το πολιτικό κόστος και τις δαπάνες. Το μομέντουμ είναι θεωρητικώς  μοναδικό: Η αγορά νέων εξοπλισμών πρέπει να συνδυασθεί απολύτως με την συμφωνία για την καθιέρωση ρήτρας αμυντικής συνδρομής με τις ΗΠΑ, την Γαλλία, και το Ισραήλ. Δωρεάν δεν πρέπει να  είναι τίποτε για κανέναν. Ούτε για εκείνους, ούτε για εμάς. Όπως πληροφορείται η «Εστία» η κυβέρνηση άρχισε ήδη να εφαρμόζει αυτή την τακτική. Προ δεκαημέρου ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δέχθηκε τηλεφώνημα από την Γαλλίδα ομόλογο του Φλωράνς Παρλύ για την υπόθεση της προμήθειας των φρεγατών Belharra που στο παρελθόν υπήρξαν αιτία διαταράξεως των σχέσεων του Μαξίμου με ΜΜΕ αλλά και αποπομπής συνεργατών του πρωθυπουργού. Οι  Γάλλοι επανήλθαν και επέμειναν στο αίτημα τους.

Ο Υπουργός Άμυνας αυτή την φορά δεν απέρριψε. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εστίας» απήντησε στην ομόλογο του, με την οποία διατηρεί  άριστη σχέση, ότι η Ελλάς το συζητάει υπό την προϋπόθεση της  καθιέρωσης ρήτρας αμυντικής  συνδρομής. Η μεταστάθμευση μιας μοίρας Rafale σε αεροδρόμιο της Πολεμικής μας Αεροπορίας και ο δανεισμός δύο φρεγατών Fremm στο Πολεμικό μας Ναυτικό  είναι εκ των ων ουκ άνευ προυπόθεση για να καταβάλει το ελληνικό δημόσιο εις βάθος χρόνου και με διευκολύνσεις αποπληρωμής 3 δισ. ευρώ στο γαλλικό δημόσιο  για αγορά φρεγατών Belharra. Διάλογο αναλόγου περιεχομένου είχε ο Υπουργός Άμυνας με τον Πρέσβη Πάυατ κατά την επίσκεψη τους στην Σούδα.

Εκκρεμεί η επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας στις ΗΠΑ μέσα στον Ιούλιο, εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η πρόσφατη επιστολή Πομπέο για την θωράκιση των συνόρων μας λάβει συγκεκριμένο  περιεχόμενο στην πράξη. Οι επαφές Παναγιωτόπουλου με Αμερικανούς Γερουσιαστές στην Διάσκεψη  Ασφαλείας του Μονάχου πήγαν εξαιρετικά. Το αυτό ισχύει βεβαίως για το Ισραήλ στο οποίο μετέβη ο κύριος Παναγιωτόπουλος μαζί με τον πρωθυπουργό προχθές. Η ώρα της κρίσης λοιπόν πλησιάζει.

Ας μιλήσουμε στους συμμάχους στην μόνη γλώσσα με την οποία συνεννοούμαστε άμεσα: Στην γλώσσα των εξοπλισμών . Για να καταλήξουμε εκεί που θέλουμε: Στην ρήτρα αμυντικής συνδρομής. Αλλιώς ξέρουμε τι να κάνουμε.

εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This