Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Επιστροφή πινακίδων σε γιωταχίδες και καταβολή τελών κυκλοφορίας χωρίς «πέναλτι» προβλέπει νέα διάταξη νόμου

Επιστροφή των πινακίδων των Ι.Χ. αυτοκινήτων στους ιδιοκτήτες τους χωρίς «πέναλτι» και καταβολή τελών κυκλοφορίας ανάλογα με τον αριθμό των μηνών του έτους που απομένουν, προβλέπει διάταξη νόμου που ενεργοποιείται από τον τρέχοντα μήνα.

Η σχετική απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, έχει υπογραφεί και αναμένεται η δημοσίευσή της σε ΦΕΚ, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στον Ιούλιο.

Με τη διάταξη παρέχεται η δυνατότητα επιλογής, εντός του έτους 2020, για άρση της ακινησίας ενός οχήματος και καταβολής τελών κυκλοφορίας ανάλογα με τη διάρκεια της χρήσης αυτού, αυτή τη φορά χωρίς το πέναλτι του ενός επιπλέον μήνα που πλήρωναν οι ιδιοκτήτες για τους μήνες χρήσης του οχήματός τους.

Μέχρι πέρυσι, για την άρση της ακινησίας οχήματος, π.χ. για τρεις μήνες, θα έπρεπε να καταβάλει σε τέλη κυκλοφορίας χρηματικό ποσό τέλη τεσσάρων μηνών. Για φέτος, λόγω της γενικευμένης κρίσης στην οικονομία, θα καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες χρήσης.

Εκούσια ακινησία

Στην απόφαση προβλέπεται ότι, στην περίπτωση εκούσιας ακινησίας, οι κάτοχοι δύνανται να άρουν την ακινησία αυτή άπαξ εντός του έτους, καταβάλλοντας τα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης αυτής. Επομένως, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 2 μηνών καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών καταβάλλονται τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, κ.ο.κ.

Η επιλογή χρονικού διαστήματος άρσης, εφόσον γίνει, είναι δεσμευτική και δεν παρέχεται η δυνατότητα εκ νέου, εντός του 2020, άρσης της ακινησίας και κυκλοφορίας του οχήματος με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με αναλογική καταβολή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ