Κάτι «βρωμάει» στους διαγωνισμούς για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων

Must Read

Για «σκάνδαλο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ» κάνουν λόγο στελέχη της αγοράς κατασκευών με αφορμή τους φωτογραφικούς, όπως υποστηρίζουν, διαγωνισμούς που προκηρύσσονται σε όλη την Ελλάδα για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων.

Η κυβέρνηση, προκειμένου να μη χαθούν περίπου 400.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ, προχωράει όπως – όπως στην προκήρυξη διαγωνισμών για μονάδες παρά τις καταγγελίες, που έχουν φτάσει στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για φωτογραφικούς όρους. Στην ουσία, όπως υποστηρίζουν στην αγορά, δύο – τρία μελετητικά γραφεία φτιάχνουν τα τεύχη δημοπράτησης για τους περισσότερους διαγωνισμούς φροντίζοντας ενίοτε να βάζουν και «φωτογραφίες» υπέρ συγκεκριμένων εταιρειών σε κάποιες σελίδες.

Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ για την προκήρυξη διαγωνισμών για 17 νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων μέχρι το τέλος του χρόνου δεν απειλείται μόνο από τις καταγγελίες περί φωτογραφικών όρων στα τεύχη δημοπράτησης. Απειλείται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία έχει ήδη παρέμβει και επισημαίνει πως οι προδιαγραφές για τις μονάδες βρίσκονται εκτός των κοινοτικών οδηγιών. Για παράδειγμα προβλέπεται πως σχεδόν το 40% – 50% του όγκου απορριμμάτων που μπαίνει σε μια μονάδα επεξεργασίας θα θάβεται ως υπόλειμμα σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΥ). Όμως, η σχετική κοινοτική οδηγία προβλέπει πως μέχρι το 2035 μόνο το 10% των οικιακών απορριμμάτων θα θάβεται σε ΧΥΤΥ. Συνεπώς οι διαγωνισμοί που προωθεί το ΥΠΕΝ βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.

Στις αρχές του έτους είχε ανακοινωθεί πως το υπουργείο θα προχωρήσει στη δημοπράτηση 17 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σε όλη τη χώρα μέσα στο 2020 ώστε να απορροφηθούν περίπου 400.000.000 ευρώ από το τρέχον ΕΣΠΑ. Οι 17 περιοχές στις οποίες πρέπει μέσα στο νέο έτος να δημοπρατηθεί η δημιουργία μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων είναι: Δυτική Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλος, Λαμία, Βόρειος Εβρος, Λέσβος, Χαλκίδα, Λάρισα, Ηράκλειο, Αγρίνιο, Σητεία, Χερσόνησος, Μύκονος, Φωκίδα, Ανδρος, Τήνος και Κεφαλονιά. Σε ορισμένες περιοχές οι διαγωνισμοί έχουν ήδη ξεκινήσει με τα γνωστά παρατράγουδα.

Τότε ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, είχε υποστηρίξει πως σήμερα στη χώρα λειτουργούν μόλις τέσσερις σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας: οι τρεις σε σύμπραξη με ιδιώτες (Κοζάνη, Γιάννενα, Σέρρες) και μια δημοτική (Χανιά), ενώ ακόμα δύο είναι πεπαλαιωμένες (Φυλή και Ηράκλειο Κρήτης).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This