Η Ελλάδα, με εμπλοκή των ΗΠΑ, «φρενάρει» την αγορά των γαλλικών φρεγατών

Must Read

Τα πάνω κάτω φαίνεται ότι έρχονται στην αγορά των γαλλικών φρεγατών, καθώς δημοσιεύματα στον γαλλικό Τύπο αναφέρουν ότι η Ελλάδα, με εμπλοκή των ΗΠΑ, δεν επιθυμεί να τις εντάξει στο Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας La Tribune η χώρα μας «δεν επιθυμεί την υπογραφή διακυβερνητικής συμφωνίας (IAG) με την Γαλλία ή αργότερα συμφωνίας για την πώληση δύο φρεγατών άμυνας και επέμβασης (FDI) οπλισμένων με πυραύλους Naval Scalp κάτι που θα αποτελέσει ένα τεράστιο χαστούκι για την Γαλλία».

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι κάποιοι στην Γαλλία διακρίνουν πως πίσω από την αλλαγή στάσης σε αυτή την περίπτωση βρίσκεται το «αόρατο χέρι των ΗΠΑ», οι οποίες θέλουν να παρέχουν στους Έλληνες φθηνό εξοπλισμό, κάτι που θα ικανοποιούσε την Τουρκία που δεν θέλει να υπάρχουν πύραυλοι Scalp Naval στην Μεσόγειο Θάλασσα, ειδικά στα χέρια των Ελλήνων. Σημειώνει δε ότι οι ΗΠΑ θέλουν εδώ και αρκετούς μήνες να επανεξοπλίσουν την Ελλάδα δρώντας ανταγωνιστικά προς την Κίνα και την Ρωσία και ενισχύοντας τις αμερικανικές βιομηχανίες.

Η L a Tribune τονίζει ότι για τον λόγο αυτό οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Florence Parly και Jean-Yves Le Drian, αγωνίζονται να επαναφέρουν τους Έλληνες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι Έλληνες, ωστόσο, θεωρούν ότι η τιμή των δύο φρεγατών είναι πολύ υψηλή, ενώ οι όροι και οι χρηματοδοτικές ρήτρες ανεπαρκείς και σκληρές.

Το δημοσίευμα αναφέρει πώς αν και όλα πήγαιναν καλά τους τελευταίους μήνες μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υπογραφής της διακυβερνητικής συμφωνίας IAG (Ιούλιος) και της σύμβασης (πριν από το τέλος του καλοκαιριού), η ελληνική Κυβέρνηση και ιδίως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας πολλαπλασίασε προ τριών εβδομάδων τα τεχνικά αιτήματα, για να εξηγήσει τελικά ότι χρειαζόταν χρόνο να σκεφθεί προτού υπογράψει μια συμφωνία άμυνας και την IAG και κατά συνέπεια και την σύμβαση.

Αυτό το θέμα έχει τριπλή στρατηγική σημασία για την Γαλλία, σχολιάζει η εφημερίδα: γεωπολιτική στην Μεσόγειο, βιομηχανική (Naval Group, Thales και MBDA) και τελικά ικανότητα (Naval Scalp επί των FDI). «Η απώλεια, μέσα στο τωρινό περιβάλλον, θα ήταν πραγματική ήττα», εκτιμά, καθώς μόνο η Γαλλία υποστήριξε σθεναρά την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This