Νομοσχέδιο φέρνει την κατάργηση των πλαστικών μια χρήσης από τον Ιούλιο του 2021

Must Read

Την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης από τον Ιούλιο του 2021 φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. 

  • Του Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου

Παράλληλα, θεσπίζεται εισφορά 4 λεπτών για τα πλαστικά ποτήρια από τις αρχές του 2022. Μάλιστα, το περιβαλλοντικό τέλος του 0,04 ευρώ (συν ΦΠΑ) θα υπολογίζεται χωριστά και για τα καπάκια.

Υιοθετώντας στην εθνική νομοθεσία τη σχετική κοινοτική οδηγία για να μειωθούν δραστικά οι επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης, το ΥΠΕΝ βάζει φραγμό στη χρήση των πλαστικών.

Έτσι, από τις 3 Ιουλίου του 2021 αποσύρονται πλαστικά καλαμάκια, μαχαιροπίρουνα, πιάτα, ποτήρια και περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ, αναδευτήρες, στηρίγματα για μπαλόνια, μπατονέτες, καθώς και πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά.

Οι επιχειρήσεις θα έχουν δυνατότητα να τα πωλούν έως τον Οκτώβριο του ίδιου έτους προκειμένου να εξαντλήσουν τα αποθέματά τους. Στο Δημόσιο θα σταματήσουν να προμηθεύονται πλαστικά μιας χρήσης 6 μήνες νωρίτερα και συγκεκριμένα από τις 15 Ιανουαρίου.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο οι επιχειρήσεις εστίασης υποχρεώνονται να διαθέτουν επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη, αλλά και να κάνουν έκπτωση στους πελάτες που έχουν δικά τους.

Επίσης, θεσμοθετείται η επιβράβευση της ανακύκλωσης, καθώς κάθε πολίτης που θα επιστρέφει το πλαστικό μπουκάλι του στο σημείο πώλησης θα παίρνει πίσω το επιπλέον ποσό της εγγύησης, δηλαδή θα λαμβάνει πίσω τα λίγα λεπτά του ευρώ που έδωσε κατά την αγορά του. Παράλληλα, σε αθλητικούς και δημόσιους χώρους θα έχουν υποχρέωση διάθεσης πόσιμου νερού από κοινόχρηστες βρύσες για να μη χρησιμοποιούνται πλαστικά μπουκάλια.

Έξι μήνες αργότερα, από την 1η Ιανουαρίου 2022, θα επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος (όπως έγινε με την πλαστική σακούλα) στα πλαστικά ποτήρια και τα καπάκια, καθώς και στους περιέκτες (τάπερ) τροφίμων μιας χρήσης. Το τέλος έχει ύψος 0,04 ευρώ (συν ΦΠΑ) και θα επιβάλλεται χωριστά για το ποτήρι ή τον περιέκτη και το καπάκι του. Η εισφορά θα καταλήγει σε ειδικό λογαριασμό στο Πράσινο Ταμείο και θα χρησιμοποιείται για δράσεις προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This