Αγωνία για το τι θα ξημερώσει σε Σάμο και Σμύρνη – Λαβωμένες οι δυο πλευρές του Αιγαίου…

Εμείς Χριστό κι αυτοί Αλλάχ, όμως κι οι δυο μας αχ και βαχ...

Must Read

Λίγα δευτερόλεπτα και 6,7 Ρίχτερ. Τόσα χρειάστηκαν για να μπουν στην άκρη (έστω και προσωρινά) ελληνοτουρκικά και κορωνοϊός στις δύο άκρες του Αιγαίου. Σάμος και Σμύρνη χτυπήθηκαν βάναυσα από τον Εγκέλαδο και πλέον μετρούν πληγές…

Πληγές που δεν κλείνουν, όπως η απώλεια δύο νέων παιδιών (καταπλακώθηκαν από τοίχο) στο νησί του Πυθαγόρα και όπως η απώλεια 21 και πλέον ανθρώπων (ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης στα γκρεμισμένα κτήρια) στο «μαργαριτάρι του Αιγαίου» (όπως αποκαλούν οι Τούρκοι τη Σμύρνη). Για τους τραυματίες στις δύο περιοχές (21 στη Σάμο, πάνω από 800 στη Σμύρνη), υπάρχει η ελπίδα για το καλύτερο.

Μετρούν και πληγές που θα κλείσουν κάποια στιγμή αναγκαστικά. Ανυπολόγιστες οι ζημιές σε σπίτια και κτήρια στη Σάμο, εκτός από τον σεισμό και από το μίνι τσουνάμι που ακολούθησε, αλλά ακόμα πιο… ανυπολόγιστες στη Σμύρνη, με θηριώδη κτίσματα να πέφτουν σαν τραπουλόχαρτα.

Ο ισχυρός σεισμός που είχε επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 18 χλμ. βόρεια της Σάμου, έγινε αισθητός σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Χίος και Ικαρία μετρούν επίσης ζημιές σε κτήρια, μουσεία και μνημεία, ενώ στην Τουρκία πέραν της Σμύρνης, οι γειτονικές Μανίσα και Αϊντίν αντιμετώπισαν μικρότερης έκτασης προβλήματα.

Σοκ και αγωνία για την επόμενη ημέρα στη Σάμο – Συγκλονιστικά πλάνα απεγκλωβισμού 15χρονης μετά από 9,5 ώρες

Σοκαρισμένοι ακόμα οι κάτοικοι της Σάμου, δεν μπορούν να πιστέψουν ότι δύο νέα παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι 15 και 17 ετών, έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από τοίχο στην περιοχή Γεφυράκι στο Βαθύ επιστρέφοντας από το σχολείο τους.

Λόγω των μεγάλων υλικών ζημιών πολύς κόσμος επέλεξε να διαμείνει σε σπίτια συγγενών, σε ξενοδοχεία ή ακόμη και στα αυτοκίνητά του, καθώς αρκετοί από τους μετασεισμούς είναι ισχυροί, αν και όχι τόσο, όσο αναμένουν και προειδοποιούν οι σεισμολόγοι, οι οποίοι πρόσθεσαν πως η μετασεισμική ακολουθία μπορεί να συνεχίσει για μήνες.

Στο Βαθύ στήθηκε υπαίθριος καταυλισμός, ενώ δεσμεύτηκαν δωμάτια ξενοδοχείων για τους σεισμόπληκτους. Η ηλεκτροδότηση στο νησί αποκαταστάθηκε.

Όσον αφορά την άλλη άκρη του Αιγαίου, στη Σμύρνη, η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα νοσοκομεία έβγαλαν τα κρεβάτια με τους ασθενείς στους δρόμους υπό τον φόβο κατάρρευσης ή νέου ισχυρού μετασεισμού όπως προειδοποιούν οι σεισμολόγοι.

Πολυώροφα κτήρια κατέρρευσαν στις συνοικίες Bornova και Bayraklı και ο κόσμος έψαχνε ανάμεσα στα συντρίμμια (μέχρι να σπεύσουν τα σωστικά συνεργεία) καθώς υπήρχαν πολλοί εγκλωβισμένοι, άγνωστο ακόμα και τώρα πόσοι και σε τι κατάσταση.

Μια από τις πλέον συγκλονιστικές στιγμές στη Σμύρνη ήταν ο απεγκλωβισμός ενός 15χρονου κοριτσιού το οποίο παρέμεινε 9,5 ώρες εγκλωβισμένο κάτω από τα συντρίμμια. Ευτυχώς μετά ακολούθησαν κι άλλοι απεγκλωβισμοί.

Ο απολογισμός σε Σάμο-Σμύρνη

  • Σάμος

Από τον μεγάλο σεισμό των 6, 7 Ρίχτερ που έπληξε το νησί του Πυθαγόρα δύο νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 21 τραυματίστηκαν.

Στο Νοσοκομείο Σάμου διεκομισθησαν συνολικά 14 περιστατικά εκ των οποίων: 2 νεκροί (15 και 17 ετών), 2 διεκομισθησαν με αεροδιακομιδή στην Αθήνα (αγόρι 14 ετών με κατάγματα κάτω άκρων στο «Παίδων Αγλ. Κυριακού» και 63χρονη με κακώσεις προσωπικού κρανίου στο ΚΑΤ).

Οι υπόλοιποι 10 μετά τον κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο και την αντιμετώπιση των κακώσεων τους πήραν εξιτήριο.

Στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου διεκομισθησαν 11 τραυματίες εκ των οποίων οι 2 μετφέρθηκαν ακολούθως στο Νοσοκομείο Σάμου.

  • Σμύρνη

Η Υπηρεσία Καταστροφών και Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης (AFAD) ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν στον σεισμό στη Σμύρνη αυξήθηκε σε 21 και ο αριθμός των τραυματιών αγγίζει τους 800.

Στη δήλωσή της η AFAD αναφέρει ότι μετά τον σεισμό, σημειώθηκαν 277 μετασεισμοί (μέχρι τη 01:00), οι 25 άνω των 4 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Κέντρο Συντονισμού Καταστροφών, 21 πολίτες έχασαν τη ζωή τους και 799 άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 25 είναι σε κρίσιμη κατάσταση και 9 ήταν στο χειρουργείο: 738 τραυματίες στη Σμύρνη, 5 στη Μανίσα, 2 στο Μπαλικεσίρ και 54 στο Αϊντίν.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης έχουν ολοκληρωθεί σε 4 από τα 17 κτήρια στη Σμύρνη.

Οι έλεγχοι θα αποκαλύψουν την εικόνα

Η Σάμος θα κηρυχθεί σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας και με το πρώτο φως αναμένεται να ξεκινήσουν οι έλεγχοι στατικότητας, προκειμένου να αποτυπωθεί πλήρως η εικόνα των ζημιών. Αυτό τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος έσπευσε στη Σάμο λίγες στιγμές μετά τον ισχυρό σεισμό και βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στη Σάμο βρίσκεται κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ, ενώ με ειδικές πτήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μεταφέρθηκαν στο νησί στελέχη του ΕΚΑΒ και πολιτικοί μηχανικοί από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, καθώς  και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τη διενέργεια ελέγχων στατικότητας στα κτίρια και την καταγραφή των ζημιών από τη σεισμική δόνηση.

Η «διπλωματία» των σεισμών έφερε… κοντά Μητσοτάκη-Ερντογάν

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετέφερε τα θερμά του συλλυπητήρια για τις ανθρώπινες απώλειες στην Τουρκία και έστειλε μήνυμα ενότητας των δύο λαών.

Λίγο αργότερα, ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε στην προσφορά βοήθειας της Ελλάδας, που του μετέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Τούρκος Πρόεδρος, αφού τον ευχαρίστησε και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του σε όλη την Ελλάδα, ανταπέδωσε την προσφορά βοήθειας και μίλησε για αλληλεγγύη

Τα ξαναείπαν Δένδιας-Τσαβούσογλου

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν αργά το βράδυ της Παρασκευής, για την κατάσταση στη Σμύρνη και τη Σάμο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έπειτα από πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, οι κ.κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου επανέλαβαν την αμοιβαία προσφορά βοήθειας εφόσον χρειαστεί. Επίσης, ο Ν. Δένδιας ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για την κλήση και συμφωνήσαν να παραμείνουν σε επαφή, όπως γίνεται γνωστό στην ίδια ανάρτηση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This