Σάββατο, 10 Απρίλιος 2021

Τα ελληνικά πανεπιστήμια χτυπούν την «πόρτα» των ΗΠΑ

Τρόπους θεμελίωσης μιας σταθερής συνεργασίας που μπορεί στο μέλλον να διευρυνθεί με όφελος για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, τα εγχώρια πανεπιστημιακά ιδρύματα και κατ’ επέκταση και για την ελληνική οικονομία αναζητούν Ελλάδα και ΗΠΑ. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, κ. Τζέφρι Πάιατ. Φαινομενικά η συνάντηση φάνταζε εθιμοτυπική, ωστόσο είναι ενδεικτική του προσανατολισμού της νέας κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Η Νίκη Κεραμέως ενημέρωσε τον Τζέφρι Πάιατ ότι προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα αρμοδιότητάς της, μεταξύ των οποίων η απελευθέρωση των σχολικών μονάδων από το σφιχτό εναγκαλισμό του υπουργείου Παιδείας, η ενίσχυση της αυτονομίας και της εξωστρέφειας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, η διεύρυνση της δυνατότητας δημιουργίας ξενόγλωσσων προπτυχιακών τμημάτων, η στήριξη της τεχνολογικής εκπαίδευσης και της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Τα όσα ανέφερε η υπουργός Παιδείας είναι ενδεικτικά της σπουδής που αποδίδει στο να μετατρέψει το βαλτωμένο -από την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ- εκπαιδευτικό σύστημα με ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό ανταγωνιστικό μοντέλο, το οποίο θα μπορέσει να προσελκύσει προπτυχιακούς μεταπτυχιακούς φοιτητές και -γιατί όχι στο μέλλον- προπτυχιακούς φοιτητές όταν δημιουργηθούν και ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα που θα είναι ανταγωνιστικά και ελκυστικά.

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα από την δική του πλευρά ανέδειξε ζητήματα που ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως τη χώρα του, όπως η διεύρυνση των ανταλλαγών υποτρόφων και φοιτητών μεταξύ Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, η δυνατότητα για Αμερικανούς φοιτητές να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα σε θεματικές όπου η χώρα μας κατέχει ιδιαίτερη τεχνογνωσία, όπως η ναυτιλία, και η εν γένει προώθηση του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ σε θέματα Παιδείας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ