Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Καθηγητής Βατόπουλος: «Το υγειονομικά ασφαλές είναι να μην ανοίξει τίποτα, αλλά…» (video)

«Επειδή τονίστηκε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην οικονομία, η επιτροπή συναίνεσε να γίνει αυτή η προσπάθεια»

Ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μίλησε για το επερχόμενο άνοιγμα των καταστημάτων λιανεμπορίου την προσεχή Δευτέρα και για το πως ελήφθη η παραπάνω απόφαση εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Σύμφωνα με τα όσα είπε, η τραγική οικονομική κατάσταση ουσιαστικά «εξανάγκασε» την απόφαση, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Το υγειονομικά ασφαλές είναι να μην ανοίξει τίποτα».

«Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην ελληνική οικονομία. Οι όροι όπως τους εισηγήθηκε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, όπως οι 2 ώρες και ο αριθμός των ατόμων στα καταστήματα, είναι οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσει το λιανεμπόριο. Η επιτροπή συναίνεσε προς αυτή την κατεύθυνση, ελπίζοντας ότι θα τηρηθούν οι όροι και ο κόσμος θα πειθαρχήσει», ανέφερε αρχικά ο κ. Βατόπουλος, διαφωνώντας εμφανώς με την απόφαση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Για να επισημάνει με έμφαση στην οικονομία: «Γνωρίζουμε πόσο εύκολα εξαπλώνεται ο κορωνοϊός από περιοχή σε περιοχή, αλλά επειδή τονίστηκε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην οικονομία, η επιτροπή συναίνεσε να γίνει αυτή η προσπάθεια. Μπορούμε να πάμε και την Τρίτη να ψωνίσουμε ή αν δούμε κόσμο να πάμε λίγο αργότερα. Το υγειονομικά ασφαλές είναι να μην ανοίξει τίποτα. Θέλω να πιστεύω ότι θα κερδηθεί το στοίχημα. Δεν σημαίνει ότι είμαστε υποχρεωμένοι Δευτέρα πρωί να πάμε να ψωνίσουμε».

Σε ότι αφορά την αύξηση της κινητικότητας λόγω του ανοίγματος της αγοράς και αν αυτή θα προκαλέσει διασπορά του ιού, ο κ. Βατόπουλος είπε: «Δεν μπορώ να υπολογίσω το ρίσκο. Θα αυξηθούν λίγο τα κρούσματα, κάθε άνοιγμα της κινητικότητας αυξάνει τα κρούσματα, αλλά ελπίζω να μη γίνει σε αριθμό που δεν θα είναι διαχειρίσιμος».

Για τις διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής, σχολίασε: «Έχουμε μεταξύ μας συναίνεση, καταλαβαίνουμε τις αγωνίες και τις αντιρρήσεις», τονίζοντας επίσης ότι η απόφαση του ανοίγματος μπορεί να αλλάξει και άμεσα: «Αν γεμίσει η Ερμού σαν να είναι διαδήλωση, σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πείσουμε τον κόσμο. Χρειάζεται καλό σύστημα επιτήρησης, αν δούμε ουρές τη Δευτέρα το απόγευμα μπορεί και την ίδια μέρα να παρθούν αποφάσεις».

Το αίνιγμα της εστίασης… «Όποιος καίγεται από τον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι»

Τήρηση των μέτρων. Αυτό είναι το κλειδί για τον κ. Βατόπουλο για να διατηρηθεί ανοιχτή η αγορά και για να μπορέσουμε να πάμε και στο επόμενο στάδιο.

«Τα κρούσματα έχουν ελαττωθεί αλλά δεν έχουν εξαφανιστεί. Τον Μάιο είχαμε ελάχιστα κρούσματα, και είδαμε ότι είναι εύκολο να ξεφύγει η κατάσταση. Προϋποθέσεις είναι να τηρούνται τα μέτρα- το 2ωρο sms και οι αποστάσεις. Και η λεπτομερής επιδημιολογική επιτήρηση για να εντοπίσουν οι αρμόδιοι ότι ξεφεύγει η κατάσταση και να επιστρέψουμε στο lockdown», ανέφερε.

Για το άνοιγμα της πολύπαθης εστίασης o καθηγητής ξεκαθάρισε: «Η ευχή όλων είναι να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα αλλά τα πράγματα γίνονται με μια σειρά, την οποία κανονίζει η πολιτεία και θέτει τις προτεραιότητες. Δυστυχώς διασκέδαση και εστίαση έρχονται σε δεύτερο στάδιο. Αν πάει καλά το λιανεμπόριο θα μπορέσουμε να συναινέσουμε. Η επιτροπή έχει αποφασίσει να παίρνονται οι αποφάσεις κάθε Παρασκευή, πιθανώς στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Να το πω και απλά, ‘όποιος καίγεται από τον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι’, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί».

Τέλος, αναφορικά με τον εμβολιασμό του πληθυσμού που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι το εμβόλιο «δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα άμεσα, αλλά μέχρι το καλοκαίρι θα έχει μπει και αυτό το μέτωπο σε μια σειρά».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ