Ενημέρωση: Ημερήσιο ρεκόρ με 25.000 εμβολιασμούς, χάρη και στα υπερ-εμβολαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Μέχρι στιγμής έχουμε ξεπεράσει τους 550.000 εμβολιασμούς

Must Read

Στο πώς γίνεται η προτεραιοποίηση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την Covid-19 αναφέρθηκε εκτενώς η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι η ηλικία παραμένει ο βασικότερος παράγοντας, καθώς «εννέα στους δέκα θανάτους και σχεδόν οκτώ στους δέκα εισαγωγές στις εντατικές, αφορούν ασθενείς ηλικίας άνω των 60 ετών».

Τον λόγο πήρε αρχικά η κυρία Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στα προβλήματα λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας των εμβολίων σε όλο τον κόσμο. «Εννέα στους δέκα θανάτους και σχεδόν οκτώ στους δέκα εισαγωγές στις εντατικές, αφορούν ασθενείς άνω των 60 ετών», είπε στην συνέχεια, τονίζοντας την σημασία της ηλικίας σε ό,τι αφορά τον φονικό ιό και επεξηγώντας το γιατί σχεδιάστηκε έτσι το πρόγραμμα εμβολιασμού στην χώρα μας.

«Όταν η διαθεσιμότητα των εμβολίων είναι περιορισμένη, η ηλικία αποτελεί τον κύριο παράγοντα προτεραιοποίησης», εξήγησε στη συνέχεια η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η σειρά των εμβολιασμών

Για την σειρά των εμβολιασμών, τόνισε ότι ξεκίνησε με τους υγειονομικούς και το προσωπικό των νοσοκομείων και ακολουθούν εργαζόμενοι σε ειδικά κέντρα αποκατάστασης, αλλά και οι εκπαιδευτικοί. «Σήμερα ξεκίνησε ο εμβολιασμών όσων είναι 70 ετών. Ακολουθούν οι υψηλού κινδύνου και μάλιστα ανεξαρτήτου ηλικίας», τόνισε, επεξηγώντας τις κατηγορίες που εντάσσονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου με βάση τα νοσήματα:

  • Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων.
  • Άτομα σε λίστα για μεταμόσχευση.
  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Κυστική ίνωση
  • Καρκίνος υπό αγωγή.
  • Καρκίνος συμπαγούς οργάνου που υποβάλλονται σε θεραπεία.
  • Σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού, όπως ΧΑΠ.
  • Άτομο με σύνδρομο Down.

Θα ακολουθήσουν οι ηλικιακές ομάδες 70 ετών και άνω και σε σύντομο διάστημα τα άτομα 60 ετών και πάνω. Σχεδόν παράλληλα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός από 18 έως 59, για άτομα με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου.

Τα υποκείμενα αυτά νοσήματα έχουν ως εξής:

  • Χρόνια καρδιολογικά νοσήματα
  • Νοσογόνος παχυσαρκία
  • Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού
  • Ανασοκαταστολή
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Χρόνια νεφρική νόσος
  • Αιμοσφαιρινοπάθειες
  • Σοβαρή αναπηρία

Ημερήσιο ρεκόρ με 25.000 εμβολιασμούς

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, λέγοντας πως, μέχρι στιγμής έχουμε ξεπεράσει τους 550.000 εμβολιασμούς, ενώ σήμερα έγιναν -παρά τις δυσκολίες- 25.000 εμβολιασμοί, ημερήσιο ρεκόρ από όταν ξεκίνησε το όλο εγχείρημα στην Ελλάδα. Κατόπιν, διευκρίνισε πως, όσοι δεν προσήλθαν για την πρώτη δόση θα κάνουν νέο ραντεβού και όσοι είχαν ραντεβού για δεύτερη δόση, θα ενημερωθούν τις επόμενες μέρες για το τι θα γίνει.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε, επίσης, πως σήμερα ήταν και η πρώτη μέρα λειτουργίας των δύο μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων (έγιναν πάνω από 1.400 εμβολιασμοί στην Αθήνα και πάνω από 600 στη Θεσσαλονίκη σήμερα). Επίσης, τόνισε πως και στους δύο σταθμούς έχουμε δωρεάν πάρκινγκ, στην Αθήνα είναι το πάρκινγκ του εμπορικού κέντρου Avenue και στη Θεσσαλονίκη είναι το πάρκινγκ του χώρου της ΔΕΘ.

Ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είπε, ακόμη, πως την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού όσων είναι ηλικίας 60 – 64 ετών έως τώρα έχουν κλειστεί 235.000 ραντεβού. Επιπλέον, την Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα για τους 75-79 ετών και ως τώρα έχουν κλειστεί 150.000 ραντεβού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This