Μια ιδιαίτερα σημαντική πρόταση που αφορά το θέμα των αγνοουμένων στην Κύπρο υπέβαλε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου.
Ο κ. Φωτίου πρότεινε τη σύσταση μηχανισμού έρευνας, εκταφής και αναγνώρισης λειψάνων πεσόντων, που τάφηκαν σε γνωστούς και άγνωστους χώρους στις κατεχόμενες περιοχές.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Τρόοδος, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι «ασφαλώς και πέραν του θέματος των αγνοουμένων, το θέμα των πεσόντων είναι ακόμα μια τραγική πτυχή, απότοκο της τουρκικής εισβολής. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν γύρω στους 500 πεσόντες, που είναι θαμμένοι σε γνωστούς ή άγνωστους τάφους στα κατεχόμενα και τον τελευταίο καιρό οι συγγενείς απαιτούν από την Κυπριακή Δημοκρατία να μεταφερθούν τα οστά των δικών τους ανθρώπων στις ελεύθερες περιοχές, για να γίνουν οι κηδείες σύμφωνα με τις χριστιανικές μας παραδόσεις».
Ερωτηθείς είπε ότι το εγχείρημα θα είναι πράγματι πολύ δύσκολο, ακόμα και για τις περιπτώσεις που είναι γνωστός ο τόπος ταφής στα κατεχόμενα.
Ο Επίτροπος πρόσθεσε ότι -με την πρόταση που υπεβλήθη- δημιουργείται μηχανισμός για τη διερεύνηση και «χαρτογράφηση» όλων των υποθέσεων, αλλά και για λήψη γενετικού υλικού και ανθρωπολογικών πληροφοριών από τους συγγενείς. «Θα επιχειρήσουμε αν, μέσα από βοήθεια της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, μπορεί να συσταθεί μηχανισμός, για να γίνουν εκταφές και να μεταφερθούν (τα οστά των πεσόντων) στις ελεύθερες περιοχές».
«Ένας αριθμός από αυτούς, που δεν γνωρίζουμε πού είναι θαμμένοι, θα εντοπιστεί μέσα από τη διαδικασία της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγννούμενους, διότι κάποιοι από αυτούς εντοπίστηκαν σε ομαδικούς τάφους αγνοουμένων. Γνωρίζουμε, όμως, πού είναι ένας τεράστιος αριθμός και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τους μεταφέρουμε στις ελεύθερες περιοχές. Αυτή είναι υποχρέωση απέναντι στους συγγενείς».
Ο κ. Φωτίου κατέληξε λέγοντας πως στον σχετικό κατάλογο των πεσόντων περιλαμβάνονται και Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες.