Πρόταση έρευνας και εκταφών λειψάνων στα κατεχόμενα κατέθεσε ο Επίτροπος της Κύπρου

Must Read

Μια ιδιαίτερα σημαντική πρόταση που αφορά το θέμα των αγνοουμένων στην Κύπρο υπέβαλε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου.

Ο κ. Φωτίου πρότεινε τη σύσταση μηχανισμού έρευνας, εκταφής και αναγνώρισης λειψάνων πεσόντων, που τάφηκαν σε γνωστούς και άγνωστους χώρους στις κατεχόμενες περιοχές.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Τρόοδος, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι «ασφαλώς και πέραν του θέματος των αγνοουμένων, το θέμα των πεσόντων είναι ακόμα μια τραγική πτυχή, απότοκο της τουρκικής εισβολής. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν γύρω στους 500 πεσόντες, που είναι θαμμένοι σε γνωστούς ή άγνωστους τάφους στα κατεχόμενα και τον τελευταίο καιρό οι συγγενείς απαιτούν από την Κυπριακή Δημοκρατία να μεταφερθούν τα οστά των δικών τους ανθρώπων στις ελεύθερες περιοχές, για να γίνουν οι κηδείες σύμφωνα με τις χριστιανικές μας παραδόσεις».

Ερωτηθείς είπε ότι το εγχείρημα θα είναι πράγματι πολύ δύσκολο, ακόμα και για τις περιπτώσεις που είναι γνωστός ο τόπος ταφής στα κατεχόμενα.

Ο Επίτροπος πρόσθεσε ότι -με την πρόταση που υπεβλήθη- δημιουργείται μηχανισμός για τη διερεύνηση και «χαρτογράφηση» όλων των υποθέσεων, αλλά και για λήψη γενετικού υλικού και ανθρωπολογικών πληροφοριών από τους συγγενείς. «Θα επιχειρήσουμε αν, μέσα από βοήθεια της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, μπορεί να συσταθεί μηχανισμός, για να γίνουν εκταφές και να μεταφερθούν (τα οστά των πεσόντων) στις ελεύθερες περιοχές».

«Ένας αριθμός από αυτούς, που δεν γνωρίζουμε πού είναι θαμμένοι, θα εντοπιστεί μέσα από τη διαδικασία της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγννούμενους, διότι κάποιοι από αυτούς εντοπίστηκαν σε ομαδικούς τάφους αγνοουμένων. Γνωρίζουμε, όμως, πού είναι ένας τεράστιος αριθμός και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τους μεταφέρουμε στις ελεύθερες περιοχές. Αυτή είναι υποχρέωση απέναντι στους συγγενείς».

Ο κ. Φωτίου κατέληξε λέγοντας πως στον σχετικό κατάλογο των πεσόντων περιλαμβάνονται και Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This