22/5/2022

Νοοr1: Αγνόησαν τις καταγγελίες του μάρτυρα που πέθανε! Στο φως η επιστολή του Βασίλη Γεωργιάδη στον Ανακριτή Διαφθοράς

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Το 10ο «θύμα» είχε ζητήσει να καταθέσει κατ’ αντιπαράσταση με τα δύο πρόσωπα που κατονόμασε

Δραματική επιστολή είχε στείλει στον ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά Ιωάννη Πετρόπουλο, που ερευνούσε την υπόθεση του Noor1, ο μάρτυρας Βασίλειος Γεωργιάδης, πέντε μήνες πριν βρεθεί νεκρός στο σπίτι του στο Ντουμπάι και γίνει το υπ’ αριθμόν 10 θύμα του «καταραμένου» φορτίου ηρωίνης!

  • Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Ο επιχειρηματίας είχε καταθέσει την 1η Δεκεμβρίου 2020 στον ανακριτή που χειριζόταν τη δικογραφία για τους αποστολείς, παραλήπτες και χρηματοδότες του φορτίου των 2,1 τόνων ηρωίνης, με κατηγορουμένους τρεις Τούρκους φερόμενους ως μεγαλεμπόρους ναρκωτικών, αλλά και τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργάτες του, για τα εμβάσματα που είχαν στείλει στον Ευθύμιο Γιαννουσάκη, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 ετών για τη μεταφορά των ναρκωτικών με το «Noor 1».

Στην κατάθεση, ο μάρτυρας είχε κατονομάσει δύο ποδοσφαιρικούς παράγοντες-επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των πετρελαίων, υποστηρίζοντας ότι εμπλέκονται στην υπόθεση. Η κατάθεση είχε δοθεί στον ανακριτή με γραπτό ερωτηματολόγιο που είχε σταλεί στο προξενείο της Ελλάδας στο Ντουμπάι, καθώς ο Βασίλης Γεωργιάδης είχε απαγόρευση εξόδου από τα Εμιράτα λόγω οικονομικής αντιδικίας με έναν επιχειρηματία.

Μία εβδομάδα μετά την κατάθεση, στις 9 Δεκεμβρίου, ο εκλιπών είχε παραχωρήσει τηλεοπτική συνέντευξη στην εκπομπή «Δίκη» στο Open και είχε ζητήσει να καταθέσει στον ανακριτή κατ’ αντιπαράσταση με τα δύο πρόσωπα που κατονόμασε. Επιπλέον, είχε αναφέρει πως διαθέτει έγγραφα τα οποία ήταν σε θέση να προσκομίσει στον δικαστικό λειτουργό.

Όμως, δεν εκλήθη ποτέ από τον ανακριτή, ούτε για συμπληρωματική κατάθεση ούτε για να προσκομίσει τα νέα στοιχεία που είχε πει δημόσια ότι διέθετε. Έναν μήνα μετά, τον Ιανουάριο του 2021, ο ανακριτής Διαφθοράς Ιωάννης Πετρόπουλος έκλεισε τη δικογραφία με τη διαδικασία των «τυπικών κλήσεων», δηλαδή δίχως να καλέσει σε απολογία τους κατηγορουμένους Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργάτες του, καθώς έκρινε πως δεν προκύπτει εμπλοκή τους στη μεταφορά των ναρκωτικών.

Στις 19 Μαρτίου, ο μάρτυρας επανήλθε εκ νέου, αυτή τη φορά με επιστολή προς τον ανακριτή Διαφθοράς Ιωάννη Πετρόπουλο, επιμένοντας για την εμπλοκή των προσώπων που είχε ήδη κατονομάσει ως εμπλεκόμενα στη μεταφορά της ηρωίνης με το ναρκόπλοιο.

Μάλιστα, ζητούσε από τον κ. Πετρόπουλο να συνεκτιμήσει την αναφορά που είχε στείλει από τις 15 Μαΐου 2020 στον τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδη και τον ανώτατο εισαγγελέα της χώρας Βασίλειο Πλιώτα. Με αυτήν κατήγγειλε αξιόποινες πράξεις επιχειρηματιών και υπαλλήλων στην ελληνική πρεσβεία στο Ντουμπάι, όπως διαφθορά, δωροδοκία, εγκληματική δραστηριότητα, παράβαση καθήκοντος, ξέπλυμα χρήματος, λαθρεμπόριο πετρελαίου και πιθανό λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Ο -εκλιπών πλέον- επιχειρηματίας επεσήμαινε, ακόμη, την αδράνεια της ελληνικής Δικαιοσύνης στα όσα είχε καταγγείλει.

Τα στοιχεία που αναφέρθηκαν, αγνοήθηκαν και η υπόθεση κατέληξε στο αρχείο

Την επιστολή του Βασίλη Γεωργιάδη προς τον ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά Ιωάννη Πετρόπουλο φέρνει στο φως η «δημοκρατία»:

«Αγαπητέ κύριε,

Στη συνέχεια της παραγγελίας σας με τον αριθμό πρωτοκόλλου 105/02/11/2020 και την κατάθεσή μου που δόθηκε στις 01/12/2020, στον πρόξενο στο Ελληνικό Προξενείο στο Αμπού Ντάμπι/ΗΑΕ, λάβετε υπόψη τα ακόλουθα:

Πρώτον, σας ανέφερα πολύ καθαρά ότι, εκτός από το πολύ “ακριβές” ερωτηματολόγιό σας σχετικά με συγκεκριμένα άτομα, υπάρχουν άλλα άτομα που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με την περίπτωση του “Noor One””.

Δεύτερον, έχω ζητήσει να συνδέσω την κατάθεσή μου με την επιστολή μου στο Ανώτατο Αστικό και Ποινικό Δικαστήριο της Ελλάδας.

Τρίτον, δεν είναι λογικό να ρωτήσω γιατί η Εισαγγελία δεν παρεμβαίνει μετά τις καταγγελίες που έγιναν; Η Εισαγγελία, η οποία σε άλλες περιπτώσεις εμφανίζει γρήγορα αντανακλαστικά, παραμένει πλέον αδρανής. Η αδράνεια εγείρει ακόμη περισσότερα ερωτήματα λόγω της μεγάλης αξίας των φερόμενων εγκλημάτων.

Τέταρτον, είναι επίσης (θα έπρεπε) αυτονόητο καθήκον των δικαστικών Αρχών να ανοίξουν την έρευνα και να καθορίσουν εάν έχουν διαπραχθεί άλλα εγκλήματα. Εχει περάσει ήδη πολύς καιρός αναμένοντας ενέργειές σας.

Πέρα από όλα τα παραπάνω, παρακαλώ βρείτε εδώ παρακάτω ως συνημμένο την επιστολή μου που εστάλη στο

1) ΑΝΩΤΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

2) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (GRECO)

στις 15/05/2020, για τη μελέτη σας. Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία. Είμαι πρόθυμος να λάβω τα σχόλιά σας. Καπετάν Βασίλης Γεωργιάδης».

Ολόκληρη η επιστολή

SUPREME COURT

Αγνοήθηκε η εισαγγελική πρόταση για εννέα συμπληρωματικές ανακριτικές πράξεις

Η επιστολή αυτή δεν αξιολογήθηκε από τον ανακριτή, ο οποίος είχε ήδη στείλει την υπόθεση για αρχειοθέτηση. Μάλιστα, επέμεινε σε αυτή την απόφασή του ακόμα και τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο εισαγγελέας Εφετών Πειραιά Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου έκρινε πως πρέπει να γίνουν εννέα συμπληρωματικές ανακριτικές πράξεις, μεταξύ των οποίων να διενεργηθεί περαιτέρω έρευνα από την Οικονομική Αστυνομία και την αμερικανική υπηρεσία δίωξης εγκλημάτων Homeland για τα εμβάσματα συνολικού ύψους περίπου 20.000.000 δολαρίων, που είχαν σταλεί από αμερικανική εταιρία με έδρα το Ιλινόις των ΗΠΑ και εταιρίες συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργατών του στην εταιρία G Tankers του «πρωταγωνιστή» της μεταφοράς του φορτίου ηρωίνης Ευθύμιου Γιαννουσάκη.

Ο κ. Πετρόπουλος διαφώνησε με τον ανώτερό του εισαγγελικό λειτουργό, επιμένοντας πως η δικογραφία πρέπει να πάει στο αρχείο, δίχως να διενεργηθούν οι εννέα ανακριτικές πράξεις που ζητούσε ο κ. Τσορμπατζόγλου, αλλά και χωρίς να εξετάσει περαιτέρω τις καταγγελίες του μάρτυρα Βασίλειου Γεωργιάδη, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Ντουμπάι, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Τη διαφωνία ανακριτή – εισαγγελέα θα κρίνει πλέον το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, το οποίο θα αποφανθεί αν η δικογραφία πρέπει να οδηγηθεί στο αρχείο ή αν θα πρέπει να γίνει συμπληρωματική ανάκριση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθε πώς κερδίζεις πληρώνοντας το λογαριασμό ρεύματος ή φυσικού αερίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευλογιά των πιθήκων: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε τώρα που «αγγίζει» και την Ελλάδα

Αναμένονται οι εξετάσεις και η αξιολόγηση του πρώτου ύποπτου κρούσματος στη χώρα μας από τον Σωτήρη Τσιόδρα - Επτά ερωτήσεις/απαντήσεις για τη σπάνια ιογενή λοίμωξη

«Στα κάγκελα» το ελληνικό Twitter με το πρώτο ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας!

Η είδηση ότι εξετάζεται το πρώτο ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα...

Συναγερμός για την εξαφάνιση 17χρονης στη Θεσσαλονίκη

Επί ποδός βρίσκονται οι Αρχές για τον εντοπισμό της 17χρονης Αθανασίας Μ. η οποία...

Ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Κεφαλονιά – Το αναλαμβάνει ο Τσιόδρας στην Αθήνα

Πρόκειται για 29χρονο Άγγλο τουρίστα, ο οποίος ήρθε για διακοπές στην Ελλάδα με τη σύντροφό του - Τη Δευτέρα οι απαντήσεις από το εργαστήριο αναφοράς

Με διακοπές ρεύματος «απειλούν» σχολεία ΔΕΗ και άλλοι πάροχοι

Η αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλήνιες εξετάσεις έχει ξεκινήσει με τους μαθητές να κάθονται...

Η αγωνία συνεχίζεται: «Στον ΗΣΑΠ του Πειραιά είδαν προχθές τον Θύμιο»

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της «Γραμμής Ζωής» και διοικητής της υπηρεσίας Silver Alert Γεράσιμος...

Κρήτη: Ολοκληρώθηκε επιχείρηση διάσωσης Γάλλου περιπατητή στο φαράγγι των Ανύδρων

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια ενός Γάλλου περιπατητή ο οποίος τραυματίστηκε στο πόδι στην...

«Στοπ» στις μόνιμες μειώσεις φόρων 2.000.000.000 ευρώ το 2023

Η Κομισιόν σχεδιάζει επέκταση της ρήτρας διαφυγής. Τι αλλάζει για εισφορά αλληλεγγύης, ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ

Κλιματικός (τρομο)νόμος: Μύθοι και αλήθειες

Με τον κλιματικό νόμο που έρχεται για ψήφιση στην Βουλή εντός της επόμενης εβδομάδος,...

Προσάραξε δεξαμενόπλοιο στη Θεσσαλονίκη – Συνελήφθη ο πλοίαρχος

Αναστάτωση προκλήθηκε χθες το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη όταν το δεξαμενόπλοιο «ECOMATE» σημαίας Μάλτας με...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Λύγισαν και τα σίδερα στην κηδεία του 10 μηνών βρέφους… Με ρουχαλάκι του στα χέρια η μητέρα του

Σκηνές που θύμιζαν αρχαία τραγωδία εκτυλίχθηκαν στην Ελασσόνα νωρίτερα,...

Καταγγελία: Εγκληματική αισχροκέρδεια της Elpedison

H εταιρία μέσα σε μία εβδομάδα εξέδωσε (πάλι) λογαριασμό για την ίδια περίοδο, διπλασιάζοντας τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Κατερίνα Βελλίδη: «Έσβησε» στα βουβά η «σιδηρά κυρία του Βορρά»

Η ζωή της Κατερίνας Βελλίδη παραπέμπει σε παραμύθι, σε...

Νεκρός 38χρονος επιχειρηματίας μέσα στο κατάστημά του στους Αγίους Θεοδώρους

«Πάγωσε» η τοπική κοινωνία των Αγίων Θεοδώρων, μετά την...

Ενοικιάζεται η μεζονέτα των 280 τ.μ. της Πατούλη με 2.000€ τον μήνα

Σύμφωνα με την αγγελία που δημοσιεύει το σάιτ Spitogatos,...

Έσκασε «βόμβα» από τον Τριανταφυλλόπουλο: Υπόθεση βιασμού με «συνταγή» Μπίκα…

Ανατριχιαστικά πολλές ομοιότητες με την καταγγελία της Γεωργίας Μπίκα...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ