Υπόθεση «Noor 1»: Σεισμός για τα ύποπτα εμβάσματα!

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά τάχθηκε υπέρ του Εισαγγελέα Εφετών Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου ώστε να διενεργηθεί συμπληρωματική ανάκριση

Must Read

Στο… μικροσκόπιο ελληνικών, κυπριακών και αμερικανικών αρχών μπαίνουν τα εμβάσματα που έστειλε ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης και συνεργάτες του στον καταδικασθέντα για τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το «Noor 1», Ευθύμιο Γιαννουσάκη.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά ήρε τη διαφωνία ανάμεσα στον απερχόμενο Ανακριτή Διαφθοράς Ιωάννη Πετρόπουλο που είχε κρίνει πως η υπόθεση πρέπει να μπει στο αρχείο και τον Εισαγγελέα Εφετών Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου που είχε ζητήσει να διενεργηθούν επιπλέον ανακριτικές πράξεις.

Με το υπ’ αριθμ. 822/2021 βούλευμα το δικαστικό συμβούλιο τάχθηκε υπέρ του Εισαγγελέα προκειμένου να διενεργηθεί συμπληρωματική ανάκριση από άλλο ανακριτή, καθώς ο Ι. Πετρόπουλος έχει ήδη μετατεθεί στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας, μετά από δικό του αίτημα.

Οι δικαστές με πρόεδρο την Μαρία Σκουλάξινου έκριναν πως πρέπει να διενεργηθούν οι έξι από τις εννέα ανακριτικές πράξεις που ζητούσε ο Εισαγγελέας Οδ. Τσορμπατζόγλου, μεταξύ των οποίων να γίνει πραγματογνωμοσύνη από την Οικονομική Αστυνομία και να ζητηθεί συνδρομή από τις αμερικανικές και κυπριακές αρχές.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά αποφάσισε:

  • Να αποσυσχετιστεί η δικογραφία σε βάρος των Τούρκων κατηγορούμενων φερόμενων ως αποστολέων και παραληπτών των ναρκωτικών Ουνγκάν Οχράν που κρατείται σε τουρκικές φυλακές, Νασί Σερίφ Ζιντάστι που διαφεύγει τη σύλληψη και Φαρντίν Ριγκαμπάντι που κρατείται στις φυλακές Κορίνθου, προκειμένου ο νέος ανακριτής να χειριστεί αποκλειστικά την εμπλοκή Μαρινάκη και συνεργατών του.
  • Να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη από την Οικονομική Αστυνομία για τα 20 και πλέον εκατομμύρια δολάρια που εστάλησαν από την εταιρεία MCMP IL Maritime Capital Management Partners LLC με έδρα το Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών προς την εταιρεία G Tankers του Ευθύμιου Γιαννουσάκη.
  • Να υποβληθεί αίτημα δικαστικής συνδρομής από το γραφείο στην Ελλάδα της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης του εγκλήματος Homeland Security για να διακριβωθεί η προέλευση των χρημάτων που διατέθηκαν από την MCMP IL στην εταιρεία του Γιαννουσάκη και αν αυτά προέρχονται από μετακύληση κεφαλαίων από εταιρεία του κατηγορούμενου Β. Μαρινάκη.
  • Να ληφθεί κατάθεση του Αμερικανού δημοσιογράφου Alexander Clap για το ρεπορτάζ του στο περιοδικό The New Republic με τίτλο «The Vampire Ship» τον Οκτώβριο του 2020, σύμφωνα με το οποίο φέρεται να αντάλλαξε email με τον Τούρκο καταζητούμενο Ζιντάστι ο οποίος του ανέφερε πως ο Γιαννουσάκης μαζί με έναν Έλληνα τον οποίο αποκαλούσαν «Shishko» (σ.σ. που σημαίνει στα τουρκικά «χοντρός»), τους συνάντησε μία φορά, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2014, στο λόμπι του ξενοδοχείου Hilton Jumeirah στο Ντουμπάι, λίγες εβδομάδες πριν την αναχώρηση του «Noor 1» με τα ναρκωτικά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Αμερικανός δημοσιογράφος έστειλε στον Ζιντάστι πολλές φωτογραφίες μεγαλόσωμων Ελλήνων με μούσια, αναγνωρίζονταν τον Β. Μαρινάκη ως τον άνθρωπο που γνώρισε ως «Shishko».
  • Να ληφθεί κατάθεση του Λιμενάρχη Ραφήνας αντιπλοιάρχου Γιώργου Κατσούλη ο οποίος ήταν επικεφαλής στη διερεύνηση της υπόθεσης του «Noor 1».
  • Να ζητηθεί δικαστική συνδρομή από τις κυπριακές αρχές για να διαπιστωθεί για ποιο λόγο καταβλήθηκε το χρηματικό ποσό των 280.000 ευρώ στον Γιαννουσάκη ως ασφαλιστική κάλυψη ζημιών στο πλοίο του «Grand Island» στις 6-9-2012 στη Σαλαμίνα.

Η βλάβη δεν αναφέρεται στα βιβλία του πλοίου, ενώ πραγματογνώμονας έκρινε ότι το κόστος αποκατάστασης της ζημιάς κυμαίνεται από 1.500 έως 22.000 ευρώ, πολύ μικρότερο από τα 280.000 ευρώ που καταβλήθηκαν…

Στην παραγγελία του (σ.σ. που αρνήθηκε να υλοποιήσει ο απερχόμενος ανακριτής Ι. Πετρόπουλος) ο Εισαγγελέας Οδ. Τσορμπατζόγλου ζητούσε να γίνει έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν από την 1-1-2011 και μετά είχαν διαβιβαστεί χρηματικά ποσά από εταιρείες συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη στην εταιρεία Hellenic Hull του συγκατηγορούμενου του Ηλία Τσακίρη ο οποίος έδωσε τα 280.000 ευρώ στο Γιαννουσάκη.

Η υπόθεση θα κριθεί πλέον από νέο Ανακριτή, καθώς ο Ιωάννης Πετρόπουλος έχει ήδη μετατεθεί στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας μετά από δικό του αίτημα. Ο δικαστικός λειτουργός που θα χειριστεί πλέον την πολύκροτη υπόθεση, θα οριστεί από τον πρόεδρο της διοίκησης του Πρωτοδικείου Βασίλειο Τζελέπη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This