20/8/2022

Γιάννα Παπαδάκου: Καταιγιστικές εξελίξεις για την κλήση – σκάνδαλο, που διασύρει την Ελλάδα διεθνώς!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Παραβίαση ευρωπαϊκών συνθηκών και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας η κλήση της – Κύμα συμπαράστασης από δημοσιογράφους

Ακύρωση της κλήσης σε απολογία ζητά η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου η οποία κατέθεσε σχετικό αίτημα στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο λόγω παραβίασης ευρωπαϊκών συνθηκών και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Η δημοσιογράφος εκλήθη σε απολογία στην Ανακρίτρια του άρθρου 86 του Συντάγματος, γιατί μετέβη στο Παρίσι όταν πήγαν και οι αρμόδιοι εισαγγελείς για να λάβουν κατάθεση από τον Ερβέ Φαλτσιάνι για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ.

Σήμερα η Γιάννα Παπαδάκου μαζί με τη συνήγορο της Λυδία Τσοβόλα κατέθεσαν αίτηση στο Δικαστικό Συμβούλιο του άρθρου 89 του Συντάγματος, ζητώντας την ακύρωση της κλήσης σε απολογία, αλλά και της ποινικής δίωξης που έχει ασκηθεί σε βάρος της.

Όπως αναφέρουν, παραβιάστηκε ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), γιατί δεν διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση, ούτε εκλήθη σε ακρόαση πριν την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον της.

Επισημαίνουν δε πως η ποινική δίωξη ασκήθηκε παρά την αντίθετη γνωμάτευση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής χωρίς να έχει προηγηθεί η νόμιμη προδικασία.

Μάλιστα καλούν ως μάρτυρες τον μάρτυρα Ερβέ Φαλτσιάνι από τον οποίο πήρε συνέντευξη, τον πρώην προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο, τον Εισαγγελέα Γεώργιο Καλούδη που χειρίστηκε την πολύκροτη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη που ήταν αρμόδιος για τη διερεύνηση της υπόθεσης φοροδιαφυγής στην οποία εμπλέκονται οι επιχειρηματίες Σάμπυ Μιωνή, Άγγελος Μεταξάς και ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου.

Επίσης, ζητά να καταθέσουν ως μάρτυρες ο γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΑ Σταύρος Καπάκος και η επί σειρά ετών δικαστική συντάκτρια Τζώρτζια Κοντράρου για την επαγγελματική πορεία της Γιάννας Παπαδάκου ως δικαστικής συντάκτριας και ειδικότερα ως προς τη δημοσιογραφική διερεύνηση του σκανδάλου της λίστας Λαγκάρντ, στο οποίο εμπλέκεται ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου και οι επιχειρηματίες Μιωνή και Μεταξάς.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Συναγερμός στη Νέα Σμύρνη - Βρήκαν βλήμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο διαμέρισμά τους

Υπενθυμίζεται ότι στον Στ. Παπασταύρου ανήκε ο λογαριασμός στην ελβετική τράπεζα ΗSΒC που βρέθηκε στη λίστα Λαγκάρντ και είχε 5.386.374,49 δολάρια. Ο Σ. Μιωνή παρουσίασε ένα κυπριακό έγγραφο «Deed of Declaration» στο οποίο ισχυριζόταν πως ο λογαριασμός είναι δικός του.

Όμως, σύμφωνα με το πόρισμα του Εισαγγελέα Γ. Καλούδη, το έγγραφο συντάχθηκε εκ των υστέρων και προσκομίσθηκε από τους Σταύρο Παπασταύρου και Σάμπυ Μιωνή στο ΚΕΦΟΜΕΠ προκειμένου να αποδειχθεί ότι ο πρώτος και η οικογένειά του δεν ήταν αληθινοί δικαιούχοι του ποσού, αλλά ο δεύτερος, ο οποίος όμως υποστηρίζει ότι δεν είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας αλλά Ισραήλ και ως εκ τούτου δεν υπέχει υποχρέωση για δήλωση του ποσού αυτού στις αρμόδιες ελληνικές φορολογικές αρχές.

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Στ. Παπασταύρου για απόπειρα απάτης και κατά του Σάμπυ Μιωνή για άμεση συνέργεια στην απόπειρα απάτης…

Με την ευκαιρία της κατάθεσης της αίτησης ακύρωσης οι συνήγοροι της Γιάννας Παπαδάκου Δημήτρης Τσοβόλας και Λυδία Τσοβόλα, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα η Γιάννα Παπαδάκου μαζί με τη συνήγορό της Λυδία Τσοβόλα κατέθεσαν στο δικαστικό Συμβούλιο του άρθρου 86 του Συντάγματος, αίτηση με την οποία ζητούν την ακύρωση της κλήσης σε απολογία της και της άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον της, διότι παραβιάστηκε και η ΕΣΔΑ και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, αφού δεν προηγήθηκε ακρόασή της ούτε ολοκληρώθηκε η σχετική προκαταρκτική εξέταση από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών στον οποίο είχε διαβιβαστεί μήνυση του Μιωνή Σάμπυ, ούτε κρίθηκε από τον Εισαγγελέα αυτόν το βάσιμο ή μη της ανωτέρω μήνυσης. Η ποινική της δίωξη ασκήθηκε παρά την αντίθετη γνωμάτευση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής χωρίς να έχει προηγηθεί η νόμιμη προδικασία, με αυθαίρετο τρόπο.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Θ. Ψαλτοπούλου: «Ο καύσωνας επηρεάζει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες, μην ξεχνάμε παιδιά και ζώα σε οχήματα»

Επίσης προ ημερών υποβλήθηκε αίτηση προς την ανακρίτρια του άρθρου 86 του Συντάγματος για να εξεταστούν, πριν την απολογία της, οι ακόλουθοι ουσιώδεις μάρτυρες που ανατρέπουν ακόμη και τις πιο αυθαίρετες υποψίες σε βάρος της.

Οι μάρτυρες είναι οι ακόλουθοι:

1. Herve Daniel Mercel Falciani, ο οποίος μπορεί να καταθέσει σχετικά με το πως κλείστηκε το ραντεβού στο Παρίσι από την εισαγγελία και για το εάν την γνώριζε πριν τη συνάντηση αυτή στο Παρίσι την 12.9.2015,

2. Ηλίας Ζαγοραίος, ο οποίος πρέπει να κληθεί εκ νέου προκειμένου να καταθέσει επίσης για τον τρόπο με τον οποίο κανονίστηκε το ραντεβού στο Παρίσι και ποιος ήταν ο σκοπός της κατάθεσης του Φαλτσιανί, καθώς επίσης και αν τον επισκέφτηκε ελεγκτής του ΣΔΟΕ προκειμένου να του καταγγείλει απειλές που δέχθηκε.

3. Γεώργιος Καλούδης, προκειμένου να καταθέσει επίσης για τον τρόπο με τον οποίο κανονίστηκε το ραντεβού στο Παρίσι και ποιος ήταν ο σκοπός της κατάθεσης του Φαλτσιανί και εάν γνώριζε την Παπαδάκου πριν το ταξίδι στο Παρίσι και εάν τους συνόδευσε.

4. Τρύφων Αλεξιάδης, προκειμένου να καταθέσει για τις συνθήκες ελέγχου σχετικά με την φοροδιαφυγή των κ.κ. Μιωνή, Παπασταύρου και Μεταξά. Ο μάρτυρας αυτός υπήρξε ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ.

5. Σταύρος Καπάκος, ο οποίος θα καταθέσει σχετικά με την επαγγελματική της πορεία και

6. Γεωργία Κοντράρου προκειμένου να καταθέσει τι προβλέπει για το ρεπορτάζ ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ και τον τρόπο που γίνονται οι επαφές των δημοσιογράφων με τους εισαγγελείς.

Ακόμη έχουμε αιτηθεί από τις 21.12.2021 στην κα ανακρίτρια να ζητηθούν η δικογραφία για την οποία ενεργείται ανάκριση σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου, καθώς και οι δικογραφίες που εκκρεμούν ενώπιον του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, μετά από προκαταρκτική εξέταση, για τους Άδωνη Γεωργιάδη και Δημήτριο Αβραμόπουλο, προκειμένου να λάβει γνώση η κα Παπαδάκου των δικογραφιών αυτών πριν την απολογία της στην ανακρίτρια, δεδομένου ότι στο κατηγορητήριο που της κοινοποιήθηκε αναφέρεται αυθαίρετα ότι εστάλησαν οι φάκελοι από την κυρία Τουλουπάκη στη Βουλή χωρίς την ύπαρξη στοιχείων κατά των πολιτικών προσώπων. Αυτονόητο βέβαια ότι η Γιάννα Παπαδάκου ως δημοσιογράφος δεν έχει καμία σχέση με τις ενέργειες της δικαιοσύνης».

Δημοφιλείς ειδήσεις  Έτσι μεταφέρει η Τουρκία μετανάστες στον Έβρο - Το κύκλωμα ξεκινάει από την Αδριανούπολη

Αντιδράσεις για την ποινικοποίηση της ερευνητικής δημοσιογραφίας

Η κλήση της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου σε απολογία για τα αποκαλυπτικά της ρεπορτάζ για το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ, προκάλεσε την αντίδραση του δημοσιογραφικού κόσμου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών εκφράζει τον προβληματισμό του για την κλήση της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου ως κατηγορούμενης από την ανακρίτρια που ερευνά την υπόθεση Παπαγγελόπουλου-Μιωνή.

Η ΕΣΗΕΑ εκφράζει την συμπαράστασή της στη Γιάννα Παπαδάκου, μέλος της Ενώσεως και τονίζει ότι δεν μπορεί να εγκαλείται το ρεπορτάζ και η ερευνητική δημοσιογραφία, που αποτελούν συστατικά στοιχεία της ελευθερίας της ενημέρωσης, η οποία προστατεύεται από το Σύνταγμα.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι πριν από ενάμιση χρόνο είχε γίνει απόπειρα να κληθεί ως ύποπτη, από την Ειδική Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής, αλλά δεν κατέθεσε ποτέ μετά από την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Όλοι μαζί και ο… γκρινιάρης χώρια!

Είναι όλοι οι κληρικοί, υψηλόβαθμοι και μη, ικανοποιημένοι από τη μέγκα συμφωνία που έκανε η Εκκλησία...

Πεντέλη: Άνοιξε η πλατφόρμα για την αποζημίωση των εκατοντάδων πληγέντων από τη μεγάλη πυρκαγιά...

Σήμερα Παρασκευή 19 Αυγούστου τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr για την αποζημίωση...

Περίεργο δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times» για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Ενα περίεργο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times» αναδεικνύει τη σημασία που έχει...

Έτσι μεταφέρει η Τουρκία μετανάστες στον Έβρο – Το κύκλωμα ξεκινάει από την Αδριανούπολη

Η τουρκική στρατοχωροφυλακή συλλαμβάνει Σύρους πολίτες και τους εκβιάζει, λέγοντάς τους πως είτε θα γυρίζουν πίσω στη Συρία, είτε θα τους μεταφέρουν στον Έβρο

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό άνδρα που πυροβόλησε 43χρονο σε χωριό του Ηρακλείου

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας στο Ηράκλειο Κρήτης, μετά...

Συναγερμός στη Νέα Σμύρνη – Βρήκαν βλήμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο διαμέρισμά τους

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι ιδιοκτήτες ενός διαμερίσματος στη Νέα Σμύρνη, όταν κατά...

Ασύλληπτο: Πριν ένα μήνα κρίθηκε… ακίνδυνο το δέντρο που σκότωσε τον 51χρονο!

Δεν έχει προηγούμενο η τραγωδία που εκτυλίχτηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, όταν έπεσε δέντρο...

Ερωτική αντιζηλία «πίσω» από τη δολοφονία 17χρονου που το πτώμα του βρέθηκε σε προχωρημένη...

Δύο νεαροί λογομάχησαν για τα «μάτια» μιας κοπέλας, τα πνεύματα γρήγορα οξύνθηκαν, κάτι που...

Άργος: Ανατίναξαν δύο ΑΤΜ σε σούπερ μάρκετ – Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των τριών...

Ξημερώματα Παρασκευής, τρία άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους ανατίναξαν δυο μηχανήματα αυτόματης ανάληψης...

Πέθανε πονεμένος ο πατέρας του Θανάση που δολοφονήθηκε από τη μαύρη χήρα της Ερμιονίδας

Με τον καημό του άδικου χαμού του γιου του έφυγε από τη ζωή ο...

«Άδειασε το σπίτι μας» – Συγκλονίζει η μάνα του 6χρονου που έπαθε εγκεφαλική αιμορραγία

Ώρες αγωνίας περνάει η οικογένεια του 6χρονου Νικόλα από τη Βέροια, ο οποίος διακομίστηκε...

Αυτό είναι το φανάρι στην παραλιακή που φωτογραφίζει όσους περνούν με κόκκινο

Αυτόματα θα εντοπίζονται οι οδηγοί που θα παραβιάζουν το κόκκινο σε σημείο της παραλιακής,...

Παράδειγμα προς μίμηση: Οδηγός ταξί στα Χανιά βρήκε τσαντάκι με 4.500 ευρώ και το...

Υπόδειγμα ανθρωπιάς, ανιδιοτέλειας και αλληλεγγύης αποτελεί ένας οδηγός ταξί στα Χανιά, που βρήκε χθες...

ΔΥΠΑ: Σε 948.930 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιούλιο του 2022

Αύξηση παρουσίασε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιούλιο συγκριτικά με τον Ιούνιο, σύμφωνα...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς η πιο έξυπνη ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 κατέληξε σε φιάσκο

Θα μπορούσε να είναι ερώτηση – παγίδα σε κάποιο...

Μαγνήτισε τα βλέμματα ο Λάκης Γαβαλάς με το φουστάνι του

Τις διακοπές του στην Πάρο κάνει ο γνωστός σχεδιαστής...

Αναχαιτίστηκε τουρκικό UAV, που πέταξε πάνω από την Κίναρο

Πτήσεις τριών ζευγών τουρκικών F-16 πάνω από τους Ανθρωποφάγους...

«Κρυφακούλης»: Έξαλλοι στο Μαξίμου με το «γαλάζιο» SMS

Άσχημη εξέλιξη είχε η φαεινή ιδέα γαλάζιων βουλευτών να...

Αιφνίδιος θάνατος στην Πάτρα: Συγκλονίζουν οι τελευταίες ώρες του 69χρονου

«Το βράδυ ήμασταν όλοι μαζί σε οικογενειακό τραπέζι. Ο πατέρας μου δεν είχε κάποιο ιατρικό ιστορικό με την καρδιά του» λέει η κόρη του

Έξι χρόνια σχεδίασης – βελτίωσης – ανάπτυξης και κατασκευής του radar «ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ» της ΕΑΒ

Από τον Μπάμπη Παπασπύρου*Στη φωτογραφία απεικονίζεται η εξέλιξη...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ