«Έγκλημα και προστασία»: Αυτοί είναι οι… σωματοφύλακες των Ελλήνων πολιτών

Must Read

Με αφορμή τις πρόσφατες εφόδους της αστυνομίας στις φυλακές της χώρας των επιχειρήσεων στα Εξάρχεια, τον Έβρο αλλά και της τεράστιας επιτυχίας της εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης στην οποία μετείχαν 130 αλλοδαποί, το newsbreak.gr σας παρουσιάζει τις σημαντικότερες ειδικές υπηρεσίες τις Ελληνικής Αστυνομίας.

Άμεση δράση

Η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής, που συστήθηκε το 1984 με την ίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι μηχανοκίνητη Υπηρεσία που διαθέτει περιπολικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Η αποστολή της επικεντρώνεται στη άμεση και συνεχή παροχή υπηρεσιών ασφαλείας προς τους πολίτες, την άμεση επέμβαση στα συμβάντα αστυνομικής φύσεως, την συνεχή περιπολία για την εξασφάλιση της δημόσιας τάξης καθώς και την παροχή ειδικής υποστήριξης στις υπόλοιπες Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Ομάδα Δίας

Οι ομάδα δίκυκλης αστυνόμευσης (ΔΙΑΣ) δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2010 με σκοπό την πρόληψη, τον έλεγχο, την καταστολή βίαιων και εγκληματικών ενεργειών, όπως είναι οι ληστείες, οι βιασμοί, οι συμπλοκές, οι ανθρωποκτονίες. Αποτελούνται από δικυκλιστές, ιδιαίτερα από τη μονάδα των Ειδικών Φρουρών.

ΕΚΑΜ

Η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ) ιδρύθηκε το 1978 και έχει ως αποστολή την αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών και εξαιρετικά επικίνδυνων καταστάσεων (όπως τρομοκρατικές ενέργειες, πειρατείες σε μέσα μεταφοράς, απαγωγές ομήρων, συλλήψεις επικίνδυνων κακοποιών, αντιμετώπιση οχυρωμένων προσώπων, προστασία σε πρόσωπα υψηλής επικινδυνότητας κ.λπ.), καθώς και την επέμβαση σε επικίνδυνες περιοχές που έχουν σκόπιμα μολυνθεί από χημικούς ή βιολογικούς παράγοντες ή έχουν ρυπανθεί από ραδιολογικές ή πυρηνικές ουσίες.

Στο ευρύτερο πλαίσιο της αποστολής της η ΕΚΑΜ υποστηρίζει και συμμετέχει όταν κληθεί στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε δύσβατες ή επικίνδυνες περιοχές, καθώς και στον απεγκλωβισμό θυμάτων σε μεγάλες φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές ή μεγάλα ατυχήματα.

Η Μονάδα πραγματοποιεί επιχειρήσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενώ, σύμφωνα με το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, είναι δυνατή η μετάβασή της στο εξωτερικό για την υποστήριξη αστυνομικών επιχειρήσεων επέμβασης ή την παροχή βοήθειας σε μεγάλες καταστροφές.

ΟΠΚΕ

Οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) είναι ειδικές μονάδες της Αστυνομίας με ειδική εκπαίδευση και εξοπλισμό.

Ιδρύθηκαν το 2001 και έχουν σκοπό την πρόληψη και καταστολή εγκλημάτων σε περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένη εγκληματικότητα και απαιτούν αποτελεσματική αστυνόμευση. Ο χαρακτήρας τους είναι πολυδιάστατος καθώς ασχολούνται με καταστάσεις που απαιτούν υψηλή εκπαίδευση και συντονισμό όπως καταδίωξη επικινδύνων δραπετών φυλάκων σε δύσβατα μέρη, με διεθνή εντάλματα σύλληψης κ.ο.κ.

Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (Τ.Ε.Ε.Μ.)

Το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (Τ.Ε.Ε.Μ.) έχει ως αποστολή την επισήμανση, περισυλλογή και εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών και αυτοσχέδιων βομβών. Επίσης, διενεργεί τις ειδικές έρευνες σχετικά με εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.)

Η Δ.Α.Ε.Ε.Β., γνωστή και ως αντιτρομοκρατική υπηρεσία έχει ως αποστολή την αντιμετώπιση Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και έχει εδαφική αρμοδιότητα σε όλη την επικράτεια της χώρας (Π.Δ. 14/2001).

Περιλαμβάνει τα ακόλουθα τμήματα:

Τμήμα Αντιμετώπισης Εσωτερικής Τρομοκρατίας
Τμήμα Αντιμετώπισης Διεθνούς Τρομοκρατίας
Τμήμα Προστασίας Κράτους και Πολιτεύματος
Τμήμα Επιχειρήσεων και Ειδικών Ελέγχων
Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης
Τμήμα Διαχείρισης Τεχνικών και Διαδικτυακών Πληροφοριών

Ιστορική στιγμή στο έργο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αποτελεί η εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων 17 Νοέμβρη, Ε.Λ.Α., Επαναστατικός Αγώνας και οι συλλήψεις μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς».

Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ιδρύθηκε το 1995 και ήταν ιδέα του Μανώλη Σφακιανάκη.

Η αποστολή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμπεριλαμβάνει την πρόληψη, την έρευνα και την καταστολή εγκλημάτων ή αντικοινωνικών συμπεριφορών, που διαπράττονται μέσω του διαδικτύου ή άλλων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην εσωτερική της δομή, αποτελείται από πέντε τμήματα που συμπληρώνουν όλο το φάσμα προστασίας του χρήστη και ασφάλειας του Κυβερνοχώρου:
α. Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης και Διαχείρισης Πληροφοριών,
β. Τμήμα Καινοτόμων Δράσεων και Στρατηγικής,
γ. Τμήμα Ασφάλειας Ηλεκτρονικών και Τηλεφωνικών Επικοινωνιών και Προστασίας Λογισμικού και Πνευματικών Δικαιωμάτων,
δ. Τμήμα Διαδικτυακής Προστασίας Ανηλίκων και Ψηφιακής Διερεύνησης και
ε. Τμήμα Ειδικών Υποθέσεων και Δίωξης Διαδικτυακών Οικονομικών Εγκλημάτων

Η διεύθυνση, έχει επιλύσει πάνω από 6.000 περιπτώσεις απάτης, εκβιασμούς και κακοποίηση παιδιών ενώ έχει αποτρέψει εκατοντάδες αυτοκτονίες. Το σώμα διατηρεί ιστοσελίδα, που ονομάζεται Cyber – Kid, η οποία παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σε παιδιά και γονείς που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο ενώ από το 2013 διοργανώνει σειρά εκστρατειών ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα, για να ενημερώσει τα παιδιά και τους γονείς σχετικά με τους κινδύνους της χρήσης του Διαδικτύου.

Ποια είναι η Ομάδα Αντιμετώπισης Έκνομων Ενεργειών (Ο.Α.Ε.Ε)

Πρόκειται για τα «κομάντο» των φυλακών, που σε κάθε εξέγερση, σε κάθε έρευνα σε κελιά, γενικότερα σε κάθε επικίνδυνη κατάσταση θα μπουν μπροστά.

Η συγκεκριμένη Ο.Α.Ε.Ε. έχει έδρα τον Κορυδαλλό και δημιουργήθηκε το 2019. Αποτελείτε από επίλεκτους άνδρες και σκοπός και αποστολή της είναι η άμεση – ακαριαία αντιμετώπιση οποιασδήποτε έκνομης ενέργειας ή κατάστασης εν τη γενέσει της στο κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού.

Το συγκεκριμένο σώμα υπαγόταν απευθείας στον γενικό γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής με αποστολή τη διενέργεια τακτικών και έκτακτων ελέγχων, οποιαδήποτε ημέρα και ώρα, για τη διαπίστωση των συνθηκών κράτησης, της άσκησης των καθηκόντων των υπαλλήλων, της άσκησης και προστασίας των δικαιωμάτων των κρατουμένων, της ευταξίας και της τήρησης των μέτρων ασφάλειας στα καταστήματα κράτησης, της εφαρμογής των διατάξεων του κώδικα και των κανονισμών λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς και των σχετικών εγκυκλίων που αφορούν στη λειτουργία των καταστημάτων κράτησης.

Μπορούσε μάλιστα να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους ιδίως για τον τρόπο εφαρμογής των διατάξεων περί αδειών, της υφ’ όρον απόλυσης και της πειθαρχικής διαδικασίας, κάτι που σήμερα φαίνεται να μην τηρείται ή έχει γίνει «λάστιχο» στα χέρια της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.

Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών

Η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών είναι μια επίλεκτη ομάδα που συνοδεύεται από ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, είναι εξοπλισμένη με εξελιγμένες τεχνολογικά συσκευές όπως θερμικές κάμερες κ.α., ενώ πολλοί από τους αξιωματικούς της έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό.

Ένας εμβληματικός διευθυντής της υποδιεύθυνσης είναι ο Γιάννης Ραχωβίτσας ο οποίος βραβεύτηκε από τον αμερικανικό οργανισμό για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών (DEA), στον οποία, μάλιστα, παρέχει τις εμπειρίες του μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Μαρία Αντωνά δείχνει τα πόδια της και πόσο σακατεύτηκε όσο ήταν μέσα στο Survivor

H δημοσιογράφος και σύντροφος του Άρη Σοϊλέδη, Μαρία Αντωνά, βγήκε από το Survivor πριν από περίπου 10 ημέρες αφού έμεινε...

More Articles Like This