Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Βρέθηκαν τα τάματα της εικόνας της Παναγίας της Πορταΐτισσας! Σε φαράγγι έχει εγκλωβιστεί ο δράστης

Αίσιο τέλος από ότι φαίνεται είχε η κλοπή στο Αγιο Όρος και συγκεκριμένα των ταμάτων από την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα τάματα βρέθηκαν σε ένα σακίδιο ενώ ο ιερόσυλος δράστης έχει εγκλωβιστεί σε φαράγγι του Αγίου Όρους!

Να πούμε ότι είχε σημάνει συναγερμός εξαιτίας της κλοπής στις 3.30 το πρωί στο Άγιο Όρος!

Ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Κωστής Δήμτσας, είχε πολύ σωστά πεί, ότι ο ληστής έχει εγκλωβιστεί στο Άγιον Ορος και βρίσκεται σε εξέλιξη ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ένα μέρος από τα τάματα έχει ήδη βρεθεί.

Η ιερή εικόνα είναι αμύθητης αξίας και θεωρείται το πιο σημαντικό κειμήλιο του Αγίου Όρους μαζί με την εικόνα του «Άξιον Εστίν».

Η ιστορία της θαυματουργής εικόνας

Η Παναγία της Πορταΐτισσας θεωρείται μία από τις πλέον θαυματουργές εικόνες. Σύμφωνα με την παράδοση είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Είναι τοποθετημένη στο παρεκκλήσιο της μονής Ιβήρων που ευρίσκεται αριστερά της κεντρικής Πύλης

Ήταν κτήμα μιας ευλαβούς χήρας στη Νίκαια, όταν εικονομάχοι στρατιώτες την ανακάλυψαν στο σπίτι της, μπροστά απ’ την οποία έκαιγε ακοίμητη καντήλα. Με την υπόσχεση χρημάτων η χήρα πήρε μια μέρα παράταση και τη νύχτα έριξε, με το γιό της μαζί, την Εικόνα στη θάλασσα, η οποία ξαφνικά στάθηκε όρθια και έπλεε προς την Ελλάδα.

Ο γιος της χήρας, για να αποφύγει τη σύλληψη, έφυγε για τη Θεσσαλονίκη και μετά εγκαταστάθηκε στο Άγιο Όρος. Κανείς δεν ξέρει που βρισκόταν η Εικόνα από το 829 που έπεσε στη θάλασσα ως το 1004 που βγήκε στην Ιβήρων (δηλαδή για 170 χρόνια).

Η ιστορία θέλει τους Άγιους Γέροντες  ενώ μιλούσαν περί σωτηρίας ψυχής, ξαφνικά να βλέπουν μέσα στη θάλασσα να αναδύεται μια λάμψη. Μαζεύτηκαν λοιπόν, όλοι οι Μοναχοί του Όρους, και με βάρκες θέλησαν να πάνε στο περίεργο και θαυμαστό σημείο. Μπόρεσαν μόνο να διακρίνουν ότι ήταν μία εικόνα της Θεοτόκου, διότι όσο πλησίαζαν τόσο η εικόνα απομακρυνόταν. Όποτε οι Πατέρες συγκεντρώθηκαν στην Εκκλησία και ικέτευαν θερμώς τον Πανάγαθο να τους επιτρέψει να πάρουν την αγία Εικόνα. Πράγματι ο Θεός άκουσε τη δέηση τους…

Ο Μοναχός Γαβριήλ

Έξω απ’ το Μοναστήρι ασκήτευε κάποιος Μοναχός Γαβριήλ από την Ιβηρία. Ήταν απλός, αναχωρητής και αδιαλείπτως έλεγε «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με τον αμαρτωλό και ο Θεός ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ».

Η τροφή του ήταν τα βότανα του βουνού και ποτό του το νερό και μέρα-νύχτα μελετούσε το νόμο του Κυρίου. Ενώ προσευχόταν, νύσταξε λίγο, έκλεισε τα μάτια του και βλέπει την αγία Θεοτόκο με ιδιαίτερη λαμπρότητα και του λέει «πήγαινε στο Μοναστήρι σου και πες στον ηγούμενο ότι ήρθα για να τους δώσω την εικόνα μου» μετά βάδισε στη θάλασσα, για να γνωρίσουν όλοι την αγάπη και πρόνοια που έχω στο Μοναστήρι σας. Μόλις είπε αυτά η Παναγία, χάθηκε απ’ τα μάτια του Γαβριήλ.

Ο Μοναχός πήγε στο Μοναστήρι, είπε το νέο και οι Πατέρες με πομπή και Θεομητορικούς ύμνους πήγαν προς την παραλία. Ο Γέρων Γαβριήλ περπάτησε λίγο στη θάλασσα και αμέσως η εικόνα ήρθε στην αγκαλιά του. Οι Πατέρες με πολλή ευλάβεια και χαρά την υποδέχτηκαν και έκαμαν ολονύκτιες αγρυπνίες και δεήσεις και Λειτουργίες επί τρία μερόνυχτα, για να ευχαριστήσουν τον Θεό και την Παναγία. Την έβαλαν στο ναό της Μονής, αλλά εκείνη έφευγε και στεκόταν πάνω από την πύλη του Μοναστηριού. Αυτό επαναλήφθηκε πολλές φορές, ώσπου ξαναπαρουσιάστηκε η Παναγία στον Γέροντα Γαβριήλ και του λέει:

«Πες στον ηγούμενο να παύσετε να με πειράζετε, διότι δεν ήρθα στο Μοναστήρι για να με φυλάτε σεις, αλλά ήρθα για να γίνω εγώ φύλακας και φρουρός σας και σ’ αυτήν και στην μέλλουσα ζωή και όσοι θα ζήσουν με ευλάβεια και φόβο Θεού και δεν αμελούν στην απόκτηση των αρετών, και τελειώσουν την πρόσκαιρη ζωή τους σ’ αυτόν τον τόπο, ας έχουν θάρρος και να μη φοβούνται την κόλαση διότι αυτή τη χάρη ζήτησα από τον Θεό και Υιό μου και την πήρα. Ως επιβεβαίωση των λόγων μου σας δίνω αυτό το σημείο, όσο βλέπετε την εικόνα μου στο Μοναστήρι σας, δεν θα λείψει απ’ το Όρος τούτο η χάρις και το έλεος του Υιού μου και Θεού».

Αντίστροφη μέτρηση για την δευτέρα παρουσία

Όταν τα άκουσε αυτά ο ασκητικός και θεοφόρος πατήρ Γαβριήλ πήγε ξανά στο Μοναστήρι και ανέφερε την συνομιλία στον ηγούμενο ο όποιος μάζεψε την αδελφότητα και έδωσε εντολή να κτισθεί στην είσοδο της Μονής ειδικό παρεκκλήσιο για την φύλακα της Μονής θαυματουργή Εικόνα.

Λέγεται, μάλιστα, ότι εάν χαθεί η εικόνα από την θέση της, τότε θ’ αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την δευτέρα παρουσία του Κυρίου μας. Η Αγία αυτή εικόνα φέρει στο κάτω μέρος της σιαγόνος της Θεοτόκου μία ουλή από το μαχαίρι ενός πειρατή. Από την ουλή αυτή έρευσε αίμα, το οποίο πηγμένο διακρίνεται και σήμερα επάνω στην εικόνα.

Η εικόνα έχει διαστάσεις 137 εκατοστά ύψος και 94 πλάτος, το δε βάρος 96 κιλά, μαζί με τα αναθήματα και τα λοιπά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ