Τι είναι ένας ανιχνευτής λάμδα σε ένα αυτοκίνητο και τι χρησιμεύει;

Must Read

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται ο ανιχνευτής λάμδα; Η αποδοτική λειτουργία είναι ένα πολύ καυτό θέμα αυτή τη στιγμή. Τα νέα οχήματα εξοπλίζονται όλο και περισσότερο με μια σειρά φίλτρων καυσαερίων που μειώνουν σημαντικά τους ρύπους στα καυσαέρια. Ωστόσο, αυτό το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες. Γι’ αυτό υπάρχει ο αισθητήρας λάμδα, ο οποίος παρακολουθεί τη σύνθεση των καυσαερίων.

Φωτογραφίες του αισθητήρα λάμδα από το antallaktikaexartimata.gr

Από τι αποτελείται ο αισθητήρας λάμδα και πώς λειτουργεί;

Ο αισθητήρας λάμδα είναι ένας από τους σημαντικούς ανιχνευτές σε οχήματα με ψεκασμό καυσίμου. Μετράει την ποσότητα του ĸολιτιδίου στα καυσαέρια. Η ECU (Ηλεκτρονική Μονάδα Ελέγχου) του συστήματος ψεκασμού λαμβάνει το σήμα από τον αισθητήρα και μπορεί να ρυθμίσει την ποσότητα καυσίμου στους κυλίνδρους και να ρυθμίσει τη γωνία πρόωσης ανάφλεξης, ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο μίγμα καυσίμου-αέρα.

Για να καταλάβετε πώς λειτουργεί καλύτερα ο αισθητήρας λάμδα, πρέπει να καταλάβετε από τι αποτελείται.

Ο αισθητήρας αποτελείται από δύο στοιχεία: ένα εξωτερικό στοιχείο και ένα εσωτερικό στοιχείο. Το εξωτερικό στοιχείο του αισθητήρα είναι κατασκευασμένο από μέταλλο με αρμονικούς μονωτές και το άκρο του είναι ηλεκτρολυτικά επιπλατινωμένο με πλατίνα και επομένως πολύ ευαίσθητο. Υπολογίζει την τιμή ĸο του ĸκυκλοπαιδίου στα καυσαέρια.  Το εσωτερικό ψυκτικό υγρό είναι κατασκευασμένο από ψευδάργυρο και έχει θερμοκρασία λειτουργίας έως 1000 °C, γι’ αυτό και ο αισθητήρας είναι εφοδιασμένος με προθερμαντήρα. Αυτό κάνει τον αισθητήρα λάμδα να λειτουργεί πολύ καλά όταν ο κινητήρας είναι κρύος.

Ο αισθητήρας διατίθεται σε δύο παραλλαγές:

  • αποσβεστήρες δύο σημείων
  • Ο αισθητήρας αφής δύο σημείων είναι τύπου αισθητήρα αφής δύο σημείων.

Αποτυχία και δυσλειτουργίες του αισθητήρα λάμδα

Ο αισθητήρας λάμδα είναι ένα ευάλωτο κατασκευαστικό στοιχείο του οχήματος. Η διάρκεια ζωής του εξαρτάται από τις συνθήκες χρήσης του κινητήρα του οχήματος. Ωστόσο, η μέση διάρκεια ζωής του αισθητήρα λάμδα κυμαίνεται μεταξύ 40.000 και 80.000 mm.

Ελαττώματα του ανιχνευτή λάμδα:

  1. αυξημένη κατανάλωση βενζίνης,
  2. χαμηλή μυρωδιά που προέρχεται από τον σωλήνα εξάτμισης,
  3. οσμή στην εξάτμιση- ρύπανση της εξάτμισης.

Ο αισθητήρας ανιχνεύει μεγάλο αριθμό διακυμάνσεων που επηρεάζουν τη λειτουργία του οχήματος, αλλά ο αισθητήρας λάμδα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος. Η κύρια λειτουργία του συνδέεται με τα καυσαέρια, και η εναλλαγή βενζίνης είναι η πρώτη αιτία της λανθασμένης αναλογίας διοξειδίου του άνθρακα προς το μείγμα αέρα-καυσίμου.

Πώς να αφαιρέσετε και να αντικαταστήσετε τον αισθητήρα λάμδα

Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό κλειδί για να διευκολύνετε την αφαίρεση του αισθητήρα λάμδα. Ελέγξτε τη σωστή αντιστοίχιση στον κατάλογο (παρόμοια στοιχεία μπορεί να έχουν διαφορετικούς χρόνους απόκρισης, δηλαδή να μην είναι πανομοιότυπα). Απλώστε γράσο γύρω από τα σπειρώματα του νέου αισθητήρα, ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα τώρα και να αφαιρεθεί αργότερα. Ο αισθητήρας μπορεί να βιδωθεί με το χέρι και να σφίξει με το ειδικό κλειδί με την απαραίτητη ροπή στρέψης που καθορίζεται στο εγχειρίδιο σέρβις του αυτοκινήτου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This