Τρίτη 11/5/2021

Η Ευρώπη κλείνει την… πόρτα, αλλά και την «κάνουλα« στην Τουρκία

Σε αποφάσεις κατά της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία αλλά και όσον αφορά τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο κατέληξαν σήμερα οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι στο twitter.

«Η ΕΕ καταδικάζει τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας, η οποία θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια του συνόλου της περιφέρειας» αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε να υιοθετήσει «περιοριστικά μέτρα με στόχο τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα ή ενέχονται στις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο», διευκρινίζεται στις δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Πιο συγκεκριμένα, οι 28 της ΕΕ αποφάσισαν:

  • Την απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ για όλους όσους εμπλέκονται ή είναι υπεύθυνοι για τις γεωτρήσεις.
  • Το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων για φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το Ρόιτερ, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύθηκαν επίσης να αναστείλουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, όμως δεν επέβαλαν στη χώρα το ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων που επεδίωκαν η Γαλλία και η Γερμανία.

Στο μήνυμα της η κ. Μογκερίνι, πάντως, αναφέρει πως σημειώθηκε συμφωνία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για έκδοση Συμπερασμάτων τόσο αναφορικά με τη βόρεια Συρία όσο και με τις τουρκικές γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απολύτως ενωμένη», κατέληγε η ανακοίνωση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ