Πέμπτη 17/6/2021

Τα σχολεία εκπέμπουν SOS: Το 1/3 των αναπληρωτών στις Κυκλάδες αρνήθηκαν τον διορισμό

Οι χαμηλοί μισθοί, το υψηλό κόστος ζωής και η έλλειψη θεσμικών κινήτρων αναγκάζουν πολλούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς να πάρουν την πικρή απόφαση και να απορρίψουν τον διορισμό τους ακόμα και σε μεγάλα και κοσμοπολίτικα νησιά των Κυκλάδων.

Αποτέλεσμα αυτής της στρεβλής αλλά πραγματικής κατάστασης είναι να υπάρχουν ακόμα κενά, ενώ τελειώνει ο Οκτώβριος. Σύμφωνα με τη «δημοκρατία», οι 50 από τους 170 εκπαιδευτικούς (ποσοστό 30%) που προσλήφθηκαν στα σχολεία των Κυκλάδων ως αναπληρωτές στη β’ φάση διορισμού παραιτήθηκαν ή αρνήθηκαν να αναλάβουν υπηρεσία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Κυκλάδων, στα νησιά των Κυκλάδων υπάρχουν ακόμα 100 κενά σε γενική και ειδική αγωγή, σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες.

Σύμφωνα με τις ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, υπάρχει μια σειρά κινήτρων ή μάλλον αντικινήτρων που αποτρέπουν ή κάνουν λιγότερο ελκυστικές τις θέσεις στα νησιά συγκριτικά με θέσεις σε δυσπρόσιτες περιοχές στην ηπειρωτική χώρα.

Ειδικότερα, οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών επισημαίνουν ότι η μη προσμέτρηση της περσινής προϋπηρεσίας για τους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών από το υπουργείο Παιδείας, η υποβάθμιση της προϋπηρεσίας ως κριτηρίου για μόνιμους διορισμούς και η καθιέρωση του προσοντολογίου, πολιτική που υιοθετεί και η σημερινή κυβέρνηση, είναι ανασταλτικοί παράγοντες και έτσι οι αναπληρωτές αρνούνται τις θέσεις.

Μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξει νέο κύμα, το τρίτο, προκήρυξης θέσεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών και το υπουργείο Παιδείας εκτιμά ότι τις κενές θέσεις θα καλύψουν άλλοι αναπληρωτές, που δεν θα είχαν πρόβλημα να διοριστούν σε ένα νησί.

Ακριβή η συντήρηση του νοικοκυριού

Για τους εκπαιδευτικούς δεν είναι μόνο η έλλειψη μοριοδοτικών κινήτρων ανασταλτικός παράγων για την απόρριψη μιας θέσης αναπληρωτή σε κάποιο νησί, έστω κοντινό. Το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό της στέγασης και του κόστους ζωής στα νησιά, που οδήγησαν έναν μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών σε παραιτήσεις και άρνηση ανάληψης υπηρεσίας.

Οι σύλλογοι αναπληρωτών καθηγητών επισημαίνουν εδώ και χρόνια τα προβλήματα και την άρνηση πολλών ιδιοκτητών διαμερισμάτων κυρίως σε πολύ ακριβούς τουριστικούς προορισμούς (Μύκονος, Πάρος, Σαντορίνη) να νοικιάσουν σε εκπαιδευτικούς που ζητούν εννεάμηνη μίσθωση, προτιμώντας να τα ενοικιάσουν ως τουριστικά καταλύματα τύπου airbnb και booking.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Χανίων καταγγέλλουν ότι η κατάσταση είναι ασφυκτική για εκατοντάδες εκπαιδευτικούς που ψάχνουν σπίτι. Από αναπληρωτές των 700-800 ευρώ  ζητούνται για μια γκαρσονιέρα έως και 350 ευρώ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ