Αυτή τη στιγμή το «τελευταίο αντίο» στον σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη

Υποβασταζόμενη έφτασε η σύντροφός του - Θα μοιραστούν κουφέτα και μπομπονιέρες - Στεφάνι από την οικογένεια του Γ. Μπαλταδώρου - Το συγκινητικό αντίο στην 117 Πτέρυγα Μάχης

Must Read

«Μαύρη» είναι η ημέρα που ξημέρωσε σήμερα για το χωριό Γρανίτης, στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας καθώς η οικογένεια του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη και σύσσωμο το μικρό χωριό ετοιμάζεται να του πει το τελευταίο αντίο.

Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσκολες καθώς το χωριό είναι χιονισμένο ενώ η θερμοκρασία έχει πέσει κάτω από το μηδέν.

Ήδη στην εκκλησία του χωριού οι ετοιμασίες έχουν ξεκινήσει από νωρίς το πρωί για να υποδεχθούν για τελευταία φορά τον ήρωα.

Η σορός του πιλότου ήταν να φτάσει στην εκκλησία στις 10 το το πρωί και δυο ώρες μετά να τελεστεί η εξόδιος ακολουθία. Ωστόσο, έφτασε περίπου στις 11.30 σκεπασμένη με την ελληνική σημαία. 

Την σορό συνόδευαν οι συνάδελφοι του αδικοχαμένου σμηναγού. Προπορεύτηκαν το ξίφος και το πηλίκιό του. Μόλις είδαν την σορό οι παριστάμενοι στην εκκλησία ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Να σημειωθεί ότι ο ναός του χωριού ήταν τόσο ασφυκτικά γεμάτος που δεκάδες άτομα θα ακούσουν την εξόδιο ακολουθία από τον εξωτερικό χώρο.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε η εξόδιος ακολουθία.

https://www.youtube.com/watch?v=Xop7CjXlgFc

Το «παρών» στην κηδεία έδωσαν η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία ήρθε κρατώντας ένα άσπρο τριαντάφυλλο,  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος που θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση.  Οι τρεις πολιτικοί έδωσαν το παρών και στην κηδεία του υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα.

Επίσης, μαζί με τον πρωθυπουργό έφτασε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος ενώ ήρθε και ο αρχηγός ΓΕΑ, Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

Δείτε φωτογραφίες:

https://www.youtube.com/watch?v=rx9spBVYSNI&embeds_euri=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2F&source_ve_path=MjM4NTE&feature=emb_title

Υποβασταζόμενη η αρραβωνιαστικιά του

Ράγισε καρδιές η άφιξη στην εκκλησία της συντρόφου του 31χρονου πιλότου.

Η κοπέλα έφτασε στις 10 το πρωί κρατώντας στα χέρια της μια κοινή φωτογραφία με τον σύντροφό της. Η νεαρή ήταν συντετριμμένη και ίσα που μπορούσε να περπατήσει. Σε όλη την διάρκεια της σύντομης διαδρομής μέχρι το ναό η κοπέλα ήταν υποβασταζόμενη.

Περίπου μισή ώρα νωρίτερα είχε προηγηθεί η άφιξη των γονιών του αδικοχαμένου σμηναγού. Τραγική φιγούρα η μητέρα του 31χρονου, η οποία, καθώς προχωρούσε προς την εκκλησία έλεγε ψιθυριστά «ψηλά, ψηλά» και κοίταζε τον ουρανό.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=24&v=OJfLARBDAHM&embeds_euri=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2F&embeds_origin=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr&source_ve_path=MjM4NTE&feature=emb_title

https://www.youtube.com/watch?v=4WI5mVXDEng

Τα στεφάνια

Τα στεφάνια με άσπρα λουλούδια έχουν ήδη «κατακλύσει» την εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν στείλει στεφάνια είναι ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, οικογένεια και φίλοι του άτυχου σμηναγού.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα, ένα είναι το στεφάνι που ξεχωρίζει. Είναι αυτό που έστειλε η οικογένεια του αδικοχαμένου σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, που σκοτώθηκε στις 12 Απριλίου του 2018 όταν το μοιραίο Mirage 2000-5 που κυβερνούσε, συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Σκύρου.

Το μαχητικό αεροσκάφος τύπου Mirage που κυβερνούσε ο σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος ήταν ένα από τα 25 καινούρια που είχε προμηθευτεί η Πολεμική Αεροπορία και είχε σταθμεύσει στην Τανάγρα και μετέπειτα στη Σκύρο ως ένα από τα αεροσκάφη επιφυλακής. Ο Γιώργος Μπαλταδώρος ήταν μόλις 34 ετών και άφησε πίσω του δύο μικρά παιδιά, τότε 6 και 8 ετών.

Δείτε τα στεφάνια:

H συμβολική κίνηση της οικογένειας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια του άτυχου σμηναγού δεν έχει βγει από το σπίτι από την στιγμή του τραγικού νέου.

Η οικογένεια αποφάσισε κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας να μοιράσει μπομπονιέρες με κουφέτα και λευκά τριαντάφυλλα σε όσους θα βρίσκονται εκεί για να αποχαιρετήσουν τον αγαπημένο τους Στάθη.

Σύμφωνα με το έθιμο που ισχύει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας,  επειδή ο Στάθης Τσιτλακίδης δεν πρόλαβε να παντρευτεί είναι σαν καλούν συγγενείς, φίλους και όλη την Ελλάδα σε έναν διαφορετικό «γάμο» του αγαπημένου τους παιδιού.



«Είναι πάρα πολύ δύσκολη ημέρα και για την οικογένειά του και για εμάς εδώ και μας έχει πιάσει μία θλίψη όπως όλη η Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Ο Στάθης ήταν το καλύτερο παιδί. Άριστος μαθητής, πάντα χαμογελαστός και καλοσυνάτος. Το όνειρό του ήταν να γίνει πιλότος, αυτό ήθελε να κάνει, ήθελε να πετάξει ψηλά», είπε ο πρόεδρος της κοινότητας Γρανίτη, Χαράλαμπος Παϊσίδης.

«Όλοι θα ήθελαν να έχουν ένα παιδί σαν τον Στάθη, να είναι περήφανοι. Η επιλογή του ήταν να γίνει πιλότος. Ήταν άριστος μαθητής, μπορούσε να πάει σε όποια σχολή ήθελε, όμως εκείνος ήθελε να γίνει πιλότος. Ετοιμαζόταν να κάνει οικογένεια, δυστυχώς δεν πρόλαβε», δήλωσε ένας φίλος της οικογένειας.

Τριήμερο πένθος στο Νευροκόπι

Στο ύστατο χαίρε στον ήρωα σμηναγό θα βρεθούν όλοι οι κάτοικοι του Νευροκοπίου Δράμας αλλά και του χωριού Γρανίτης που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Ευστάθιος Τσιτλακίδης. Το όνειρό του όπως λένε φίλοι και γνωστοί ήταν να γίνει πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας και να υπερασπίζεται με το εθνόσημο τη χώρα του.

Ο Δήμος Νευροκοπίου με έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

1.Τριημερο Δημοτικό Πένθος

2.Να παραβρεθεί σύσσωμο στην εξόδιο ακολουθία που θα πραγματοποιηθεί στην Κοινότητα του Γρανίτη στις 12 το μεσημέρι στην Εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών

3.Να κατατεθεί ένα στεφάνι από τον Δήμαρχο Νευροκοπίου και το Δημοτικό συμβούλιο ,ενώ στεφάνι θα καταθέσει και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γρανίτη

4.Οι υπηρεσίες του Δήμου θα λειτουργήσουν μέχρι τις 11 το πρωί

5. Να δοθεί το Επώνυμο του Σμηναγού είτε σε κεντρικό δρόμο της πόλης μας είτε σε μεγάλο Δημοτικό κτήριο

6.Οι σημαίες στον Δήμο μας να κυματίζουν μεσίστιες

Όσο αφορά στην λειτουργία των σχολείων αρμόδιο να αποφανθεί είναι το Υπουργείο Παιδείας για το λόγο που ζητήθηκε να παραμείνουν κλειστά. 

 


 

Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός στην 117 Πτέρυγα Μάχης

Η θλίψη έχει σκεπάσει την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, όπου υπηρετούσαν οι δύο νεαροί πιλότοι, από την στιγμή του θανάτου τους.

Σύμφωνα με το pelop.gr, o βουβός πόνος είναι διάχυτος σε όλη τη μονάδα, αλλά και το πείσμα ευδιάκριτο, για συνέχιση της ύψιστης αποστολής τους στα εναέρια χνάρια των δύο συναδέλφων τους.

Σε ατμόσφαιρα κατανυκτικής σιωπής απογειώθηκε ένα Phantom F-4 και οι δύο χειριστές του έκαναν ακριβώς την ίδια εναέρια διαδρομή που είχαν πραγματοποιήσει το πρωί της περασμένης Δευτέρας οι εκλιπόντες συνάδελφοί τους.

Έπειτα όλοι κατευθύνθηκαν στον χώρο των σωστικών, όπου φυλάσσονται οι φοριαμοί του Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη και του Υποσμηναγού Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα, κρατώντας ένα λουλούδι στο χέρι. Πλέον τα δύο ντουλάπια, του Στάθη και του Μάριου – Μιχαήλ, θα παραμείνουν ανέπαφα (για πολύ καιρό), ακολουθώντας πιστά την παράδοση.

Με τους δύο διακριτικούς αυτούς τρόπους οι συνάδελφοι των δύο «ιπτάμενων» που άφησαν την τελευταία τους πνοή μέσα στο Phantom F-4 τίμησαν τη μνήμη τους.

(πηγές φωτογραφιών: newsit, protothema)

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This