Πέμπτη 17/6/2021

Ανεξέλεγκτα τα ενοίκια λόγω Airbnb – Πώς το Κουκάκι κατάφερε να γίνει ακριβότερο από την Εκάλη

Απλησίαστα είναι πλέον τα ενοίκια στο κέντρο της Αθήνας λόγω της πλατφόρμας Airbnb, με τον περισσότερο κόσμο να δυσκολεύεται να βρει κατοικία! Τα διαμερίσματα ξεκινούν από τσουχτερές τιμές που δύσκολα μπορεί να πλησιάσει η λεγόμενη μεσαία τάξη, αφού το ενοίκια στις εν λόγω κατοικίες ξεπερνούν τον βασικό μισθό!

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. στο Κουκάκι μπορεί να αγγίξει τιμή ενοικίασης τα 1.000 ευρώ, ενώ μια γκαρσονιέρα μόλις 32 τ.μ επιπλωμένη στο Μετς φθάνει και τα 650 ευρώ.

Οι τιμές μπορεί να φαντάζουν εξωφρενικές για τα τετραγωνικά των σπιτιών αλλά και για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας ωστόσο δυστυχώς είναι πραγματικές! Και τα παραδείγματα πολλά. Στούντιο 44 τ.μ. στο Μετς με ενοίκιο 850 ευρώ, διαμέρισμα 50 τ.μ. στην περιοχή του Χίλτον προς 900 ευρώ και η λίστα δεν έχει τέλος.

Όπως αναφέρει στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο πρόεδρος των Μεσιτών Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος, οι λόγοι της εντυπωσιακής ανόδου των τιμών είναι το Airbnb, η έλλειψη διαθέσιμων νεόδμητων ακινήτων λόγω πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας και η ανάκτηση της κτηματαγοράς μετά από τα τόσα χρόνια ύφεσης. Η μεγαλύτερη αύξηση δε παρατηρείται στο κέντρο της Αθήνας με ποσοστά που αγγίζουν το 10% – 15% ετησίως.

Η μόδα μάλιστα της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει εξαφανίσει τα ενοικιαστήρια από τους δρόμους της πρωτεύουσας. Την τελευταία διετία το Κουκάκι έχει γίνει πιο ακριβό από την Εκάλη, κάτι αδιανόητο στο κοντινό παρελθόν.

Αύξηση 23,89% παρατηρείται στα δυτικά προάστια, όπου το μέσο ενοίκιο φτάνει τα 619 ευρώ για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ., ενώ πριν έναν χρόνο το ίδιο διαμέρισμα ενοικιαζόταν 500 ευρώ τον μήνα.

Την άνοδο έχουν πάρει τα ενοίκια στον Πειραιά, στο Παγκράτι, στου Ζωγράφου, στην Καισαριανή και στο Αιγάλεω. Το ίδιο ισχύει για την πλατεία Αμερικής και την πλατεία Αττικής. Εξαίρεση δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν και οι ανερχόμενες περιοχές του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου.

Και τα προάστια όμως έχουν μπει δυνατά στον «χορό» των αυξήσεων, με περιοχές στις οποίες υπάρχουν σταθμοί μετρό όπως το Χαλάνδρι, ο Χολαργός και η Αγία Παρασκευή να καταγράφουν άνοδο της τάξης του 15% τους τελευταίους μήνες. Στα νότια προάστια δε η μεγαλύτερη αύξηση εντοπίζεται στην περιοχή της Γλυφάδας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ