Τα κόλπα των Τούρκων για να αρπάξουν τα ακίνητα των Κυπρίων στην Αμμόχωστο

Must Read

Η τελευταία παρτίδα του παιχνιδιού που παίζει η Άγκυρα με την περίκλειστη Αμμόχωστο και τη συνολική περιοχή των Βαρωσίων ως επιμέρους πτυχή των συνομιλιών στο Κυπριακό έχει (κι αυτή) την ευλογία του Αλλάχ!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έκανε η «κυριακάτικη δημοκρατία», το 2005 η κατοχική διοίκηση στην Κύπρο, προκειμένου να προχωρήσει σε μία πρώτη νομιμοποίηση της παράνομης παρουσίας του τουρκικού στρατού στην περιοχή, επινόησε (ως συνήθως) με την καθοδήγηση της Τουρκίας το «κόλπο» του αποχαρακτηρισμού των ελληνοκυπριακών περιουσιών που εγκλωβίστηκαν στην περίκλειστη περιοχή και από «ιδιωτικές» τις χαρακτήρισε «θρησκευτικές» (βακουφικές).

Την απόφαση αυτή πήρε το κατοχικό «Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου», βαπτίζονται το κρέας ψάρι!

Στην πραγματικότητα, το «Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου» συγκρότησε την «απόφαση» κατά διασταλτική ερμηνεία του Ισλαμικού Δικαίου, με βάση την οποία περιουσία ιδιώτη που εγκαταλείπεται συνιστά αυτομάτως θρησκευτικό αφιέρωμα στον Αλλάχ, τελεί υπό την προστασία της πολιτείας και, σιωπηρώς, περιέρχεται στην ιδιοκτησία της.

Εν όψει της σοβαρής πλέον πιθανότητας επανέναρξης των συνομιλιών με την επικείμενη τριμερή συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί, παρουσία του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στις 25 Νοεμβρίου στο Βερολίνο και της ειδικής συζήτησης που θα γίνει στην τελική διαπραγμάτευση για τα Βαρώσια, η Άγκυρα προχώρησε το καλοκαίρι σε ορισμένες σπασμωδικές κινήσεις-αποφάσεις για την πόλη, προκειμένου, αφενός, να μετατρέψει την παράνομη τουρκική παρουσία στην περιοχή σε αντικείμενο διαπραγμάτευσης και, αφετέρου, αυτήν την παρουσία να την εδραιώσει…

Αρχικά εξήγγειλε «άνοιγμα» της πόλης υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, καλώντας μάλιστα τους Ελληνοκυπρίους που μπορούν να αποδείξουν σήμερα τίτλους ιδιοκτησίας να προσέλθουν και να επαναλειτουργήσουν τις ιδιοκτησίες τους.

Εξήγγειλε, παράλληλα, καταγραφή των περιουσιών, στήνοντας και δημοσιογραφικό show, με δημοσιογράφους που «ξεναγήθηκαν» στους χορταριασμένος δρόμους και στα «απολιθωμένα» ερειπωμένα κτίρια της πόλης. Μετά, διά στόματος διάφορων «αξιωματούχων», ανακοίνωσε ότι η πόλη ανήκει δικαιωματικά στον Τουρκοκυπριακό Τομέα και, στον βαθμό που αποτελεί (με αναγωγικούς συλλογισμούς) περιοχή της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ), αποφάσισε να ανοίξει και… προξενείο, διορίζοντας μάλιστα πρόξενο!

Η «πραγματικότητα», αν δεν είναι «τουρκική», δεν είναι «πραγματικότητα»!

Κυπριακά «αντίμετρα»

Η Κυπριακή Δημοκρατία αντέδρασε σε πολιτειακό επίπεδο με προσφυγή στο Σ.Α. του ΟΗΕ στις αρχές Οκτωβρίου. Δύο ημέρες μετά την παραπάνω απόφαση του «Ανωτάτου Δικαστηρίου» ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, με επιστολή του προς τον ΟΗΕ απηύθυνε κλήση προς την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τις απειλητικές δηλώσεις περί ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων και μαζί με την κατοχική διοίκηση να συμμορφωθεί με τις σαφείς εκκλήσεις του Σ.Α. και να σεβαστεί το ειδικό καθεστώς των Βαρωσίων, που έχει κατοχυρωθεί με βάση αποφάσεις και ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού.

Παράλληλα, και σε ατομικό επίπεδο, η ελληνοκυπριακή πλευρά αντέδρασε με την κατάθεση από 280 Ελληνοκυπρίους προσφυγών στο αυτοαποκαλούμενο «Ανώτατο Δικαστήριο» στα Κατεχόμενα, οι οποίοι προσπάθησαν με αυτόν τον τρόπο να διεκδικήσουν τις εγκλωβισμένος περιουσίες τους.

Για κακή τους τύχη όμως (των Ελληνοκυπρίων) ο Αλλάχ προστάτευσε τα κτήματά του (αφού είναι θρησκευτικά) και το «δικαστήριο» την περασμένη εβδομάδα (21/10) αποφάνθηκε ότι η «απόφαση» του 2005 είναι ορθή και, άρα, οι περιουσίες είναι βακουφικές…

Ετσι, το «Ανώτατο Δικαστήριο» απέρριψε τις προσφυγές των Ελληνοκύπριων ιδιοκτητών περιουσιών στα Βαρώσια, με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί η προηγούμενη απόφαση του 2005, σύμφωνα με την οποία οι ελληνοκυπριακές περιουσίες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου είναι… «evkâf» (βακούφια), δηλαδή «εξαιρετικές δωρεές».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Γενί Ντουζέν, που αναδημοσίευσε ο κυπριακός «Φιλελεύθερος», η υπόθεση εξετάστηκε σε υψηλότατο δικαστικό επίπεδο στα Κατεχόμενα στο «Δικαστήριο» που απαρτιζόταν από την «πρόεδρο» του «Ανωτάτου Δικαστηρίου» Ναρίν Φερντί Σιεφίκ και ακόμα δύο Τουρκοκύπριους «δικαστές».

Στην απόφαση, που ανακοινώθηκε από τη Ναρίν Σιεφίκ, αναφέρεται ότι οι αιτήσεις των Ελληνοκυπρίων «απορρίφθηκαν κατά πλειοψηφία». Η απόφαση ελήφθη έπειτα από συν-διαβούλευση με τη λεγόμενη «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας» και, μεταξύ άλλων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αυθαιρεσίες ή λαθροχειρίες στους τίτλους ιδιοκτησίας πριν από το 1974 για τη συγκεκριμένη περιοχή των Βαρωσίων.

Εμπόδια στους νόμιμους ιδιοκτήτες για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Τη σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος της «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας» Αϊφέρ Σαΐτ Ερκμέν, τονίζοντας (23/10) ότι η «απόφαση» του «Ανώτατου Δικαστηρίου» υποδεικνύει ότι οι όποιες προσφυγές υπάρξουν για τις περιουσίες στην περιοχή των Βαρωσίων οφείλουν στο εξής να γίνονται μέσω της «επιτροπής» του.

Ο ψευδοπρόεδρος της «επιτροπής» πρόσθεσε ότι «όλες οι αμφιβολίες για το πώς θα πρέπει να γίνονται οι προσφυγές για την περίκλειστη πόλη έχουν αρθεί με αυτή την απόφαση, προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο έκλεισε η δυνατότητα για οποιαδήποτε απευθείας προσφυγή Ελληνοκυπρίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)» ως ταχύτερος τρόπος διεκδίκησης.

Κατά τον Ερκμέν, με βάση αυτήν την παραπάνω «απόφαση», η «επιτροπή» του δεν μπορεί να θεωρηθεί (στο ΕΔΑΔ) «αναποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο» και οι ελληνοκυπριακές προσφυγές για τα Βαρώσια θα εξετάζονται μέσω αυτής.

Εάν οι αποφάσεις δεν ικανοποιούν τους ενάγοντες, τότε μόνο αυτοί θα μπορούν να προσφεύγουν στο «Ανώτατο Δικαστήριο» και, εάν ούτε αυτές οι αποφάσεις τους ικανοποιούν, τότε μόνο θα μπορούν να αποτείνονται στο ΕΔΑΔ.

Ο Ερκμέν συμπλήρωσε ότι η «επιτροπή» του δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να εξετάσει τις ελληνοκυπριακές προσφυγές για τα Βαρώσια (όπως έπραξε σε άλλες κατεχόμενες περιοχές), καθώς η περιοχή θεωρείται στρατιωτική, ενώ και οι όποιες προσπάθειες σκοντάφτουν στο ψήφισμα 550 του 1984 (περί μη απόδοσης περιουσιών στα Βαρώσια σε τρίτους, μη νόμιμους κατοίκους Αμμοχώστου) και στην απόφαση 789 του 1992 (περί ανάγκης επέκτασης του ελέγχου της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ που εδρεύει στην Κύπρο και στην περιοχή των Βαρωσίων) του Σ.Α. του ΟΗΕ για την πόλη. Εφεξής η «επιτροπή» θα μπορεί να αποδεχθεί ως μόνιμο ιδιοκτήτη μόνο εκείνον που το 1974 είχε τίτλο ιδιοκτησίας στα Βαρώσια.

Εδώ εννοείται ότι υπαρκτοί «τίτλοι» είναι σήμερα μόνο εκείνοι που μπορούν να βρεθούν έπειτα από 4χρόνια… και σε αυτό «ελπίζει» η Αγκυρα: οτι δεν θα βρεθούν!: Και αν βρεθούν, δεν θα είναι όλοι, παρά ελάχιστοι.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This