9-7-2020

Ισχυροποιείται η Frontex στα σύνορα, με ενισχυμένο (μόνιμο) προσωπικό και εξελιγμένα τεχνικά μέσα

Ενισχύει το προσωπικό του και τον τεχνικό του εξοπλισμό ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), προκειμένου να μπορεί να ελέγξει πιο αποτελεσματικά τα σύνορα, τις επιστροφές μεταναστών και τη συνεργασία με τρίτες χώρες, σύμφωνα με τον νέο κανονισμό για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.

«Η αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων έχει ουσιαστική σημασία για τη διατήρηση της πλήρους λειτουργίας του χώρου Σένγκεν και για την αποδοτική και ανθρώπινη διαχείριση της μετανάστευσης. Οι νέοι αυτοί κανόνες θα επιτρέψουν στην Frontex να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στη στήριξη των κρατών μελών για τον έλεγχο των συνόρων, τις επιστροφές και τη συνεργασία με τρίτες χώρες», δήλωσε η Maria Ohisalo, Υπουργός Εσωτερικών της Φινλανδίας.

Συνεργασία κι εκτός ΕΕ

Η Frontex θα έχει στη διάθεσή της μόνιμο σώμα έτσι ώστε να εξασφαλίζει τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και να μπορεί να ανταποκρίνεται σε κρίσεις.

Το σώμα αυτό, που θα συγκροτηθεί σταδιακά, υπολογίζεται ότι θα έχει αποκτήσει μέχρι το 2027 έως 10.000 μέλη επιχειρησιακού προσωπικού, ενώ επίσης θα περιλαμβάνει μέλη του επιχειρησιακού προσωπικού της Frontex και των κρατών, καθώς και εφεδρεία ταχείας αντίδρασης, που θα διατηρηθεί έως το τέλος του 2024. Να θυμίσουμε πως το 2014 η Frontex απαρτίζετο από 300 συνοριοφύλακες στα έδαφος, ενώ σήμερα έχει φτάσει τους 1.300 αξιωματικούς.

Επιπλέον, ο Οργανισμός θα μπορεί να συνεργάζεται με τρίτες χώρες πέρα από την ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιάννης Χ. Κουριαννίδης
Γιάννης Χ. Κουριαννίδης
Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς
Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ