Η Κυβέρνηση δεν πείθει για το μεταναστευτικό! Ξεσηκωμός από κατοίκους σε Μακεδονία, Θράκη και νησιά

Must Read

Μάχη προκειμένου να πείσει ότι το σχέδιό της για το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό μπορεί να αντιμετωπίσει το μείζον εθνικό πρόβλημα αλλά και να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις και ενστάσεις, που διατυπώνονται από τα τοπικά στελέχη, τοπικές κοινωνίες και την αντιπολίτευση, δίνει η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα οι αντιδράσεις σε Μακεδονία-Θράκη αυξάνονται προοδευτικά, ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις αθρόες προωθήσεις μεταναστών τόσο από τα τουρκικά παράλια όσο και από τον Έβρο.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση μετά τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα εξήγγειλε και σχέδιο για την προστασία και τη φροντίδα των ασυνόδευτων παιδιών που έχουν φτάσει στη χώρα μας μέσω των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών και ζουν υπό άθλιες συνθήκες.

Στόχος της είναι η μεταφορά των 2.500 ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται σε καταυλισμούς, όπως η Μόρια, και 1.300 που αγωνίζονται να επιβιώσουν εκτός οργανωμένων κέντρων, σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας, οι οποίες θα ειδικεύονται στην πολύπλευρη παροχή της φροντίδας που απαιτούν τα παιδιά.

Παράλληλα, δρομολογείται ένα πλέγμα μέτρων, ώστε να θωρακιστούν τα δικαιώματα των παιδιών και να τιμωρηθούν παραδειγματικά τα κυκλώματα που τα εκμεταλλεύονται.

Το σχέδιο της κυβέρνησης θα χρηματοδοτηθεί εν πολλοίς από το ταμείο AMIF της Ε.Ε., θα εκτελεστεί υπό την επίβλεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ κομβικό ρόλο θα έχει η εθνική συντονίστρια Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε συνεργασία με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσο.

Κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να τονίσουν ότι οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί θα φέρουν αποτελέσματα. «Τι είναι καλύτερο; Να έχουν ένα ανοιχτό κέντρο στο οποίο μπαινοβγαίνουν ή ένα κλειστό κέντρο, φυλασσόμενο, στο οποίο θα ξέρουμε ποιος είναι ποιος ανά πάσα στιγμή;» ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με τις αντιδράσεις στη Σάμο, ενώ ο Τάκης Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για μέτρα που «πείθουν σταδιακά ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι» και αντέκρουσε την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί ότι τα «κλειστά κέντρα» είναι σαν φυλακές.

Από την πλευρά της η Ελληνική Λύση επέκρινε την κυβέρνηση για την απόφασή της να μη μεταφέρει σε ακατοίκητα νησιά τους μετανάστες, τονίζοντας ότι υποκύπτει στον «μπαμπούλα» Τουρκία.

Σφοδρές αντιδράσεις σε Μακεδονία-Θράκη και νησιά

Την ίδια ώρα, οι αντιδράσεις στη Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά συνεχίζονται. Κάτοικοι του Έβρου δημιούργησαν ανθρώπινη αλυσίδα μπροστά στο Τελωνείο των Κήπων χθες, θέλοντας να στείλουν ηχηρό μήνυμα α) σχετικά με τη διέλευση αλλοδαπών προς την πατρίδα μας, αλλά και β) σχετικά με τους ελέγχους που (δεν) γίνονται σε αυτούς που έρχονται.

Κήποι διαδήλωση

Η προσέλευση του κόσμου ήταν αυξημένη στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το Μεταναστευτικό, η οποία διοργανώθηκε από πατριωτικά σωματεία στο Τελωνείο των Κήπων.

Κήποι διαδήλωση

Κήποι διαδήλωση

Κάτοικοι από περιοχές της Θράκης αλλά και από διάφορες περιοχές της βόρειας Ελλάδας έδωσαν το «παρών» και παρατάχθηκαν ο ένας πίσω από τον άλλον στην άκρη του δρόμου – χωρίς να αποκλείσουν το τελωνείο, για να μη δημιουργήσουν προβλήματα στη δουλειά των υπαλλήλων.

Κήποι διαδήλωση

Με την κίνηση αυτή θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα κατά της ανεξέλεγκτης εισόδου παράτυπων μεταναστών στην Ελλάδα, φώναξαν συνθήματα υπέρ της πατρίδας μας, τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο και απαίτησαν από τους κυβερνώντες να ελέγξουν όλους τους μετανάστες που μπαίνουν στη χώρα, ανεξέλεγκτα, από τη θάλασσα, αλλά και από τον Έβρο.

Στις Σέρρες, οι μετανάστες διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης χωρίς να γίνει γνωστό ποιος ήταν ακριβώς ο λόγος που τους οδήγησε στους δρόμους. Μάλιστα, στην πλατεία Ελευθερίας υπήρχε ταυτόχρονη συγκέντρωση κατοίκων, οι οποίοι θέλησαν να εκφράσουν την αντίδρασή τους για τις συνεχόμενες προσφυγικές ροές προς τη χώρα μας. Όπως ήταν φυσικό, επί ποδός βρίσκονταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ώστε να αποτρέψουν την πιθανή συνάντηση των δύο συγκεντρώσεων.

Κοινή γραμμή από τους δημάρχους πέντε νησιών

Ο Δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλιας, προτείνει σήμερα να γίνει «κοινή συνάντηση δημάρχων» την Πέμπτη (28/11) στους ανώτατους τοπικούς άρχοντες των πέντε νησιών, που «καίει» το ζήτημα, προκειμένου να συζητήσουν για το μεταναστευτικό και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει το νέο εθνικό σχέδιο της κυβέρνησης.

«Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, τις τελευταίες ημέρες με εντελώς αιφνιδιαστικό και μεθοδευμένο τρόπο βρίσκεται σε εξέλιξη μία προσπάθεια να βρεθούν οι κοινωνίες των πέντε νησιών μας προ απαράδεκτων τετελεσμένων στο φλέγον θέμα του προσφυγικού», αναφέρει αρχικά σε επιστολή του και συνεχίζει:

«Επειδή είναι προφανές ότι μεταξύ μας υπάρχει μία σύμπλευση και συναντίληψη του προβλήματος και επειδή οι τοπικές μας κοινωνίες πρόκειται να είναι οι μεγάλοι χαμένοι από τις κυοφορούμενες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, εκτιμώ ότι έχει ωριμάσει πλέον η στιγμή να συντονίσουμε τις δράσεις μας και να προχωρήσουμε σε κοινό σχέδιο δράσης, το οποίο πρόκειται να συναποφασίσουμε και να καταθέσουμε ως τη δική μας πλέον πρόταση προς τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, πέραν αυτού, ασφαλώς, θα πρέπει να συζητήσουμε τους τρόπους αντίδρασης μας σε περίπτωση που οι προτάσεις μας δεν βρουν ευήκοα ώτα».

«Για το λόγο αυτό, σας καλώ σε κοινή συνάντηση την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019 στην Αθήνα, σε τόπο και χρόνο που θα συμφωνηθεί κατ΄ ιδίαν επικοινωνία μεταξύ των γραφείων μας, ώστε να καταλήξουμε σε μία κοινή γραμμή, την οποία εν συνεχεία θα δημοσιοποιήσουμε μάλιστα μέσω μιας κοινής συνέντευξης τύπου μετά το πέρας της συνάντησης μας.

Είναι αυτονόητο θεωρώ ότι της συνάντησης αυτής θα πρέπει να έχουν προηγηθεί αντίστοιχες συνεδριάσεις των δημοτικών μας συμβουλίων, προκειμένου οι προτάσεις που θα συζητηθούν να έχουν τύχει της μεγαλύτερης δυνατής πολιτικής συναίνεσης», καταλήγει η επιστολή.

Σοβαρά προβληματισμένοι οι κάτοικοι

Η επικείμενη δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στους κατοίκους των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Χίου διαφώνησε με τη δημιουργία νέας κλειστής δομής για μετανάστες στο νησί την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση. Με ψήφισμά του, δε, που εκδόθηκε κατά πλειοψηφία, εμμένει σε πρόσφατη απόφασή του για μια δομή για καταγραφή και ταυτοποίηση με ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία θα είναι μόνο για έναν αριθμό 500 ατόμων, ενώ δεν θα υπάρχει καμία πρόβλεψη για μόνιμη παραμονή των εν λόγω ατόμων στο νησί.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, οι δομές αυτές, οι οποίες θα λειτουργούν ως προαναχωρησιακά κέντρα και κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, θα γίνουν -εκτός από τη Χίο- σε Λέσβο, Σάμο, Κω και Λέρο και ήδη οι αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες είναι πολύ έντονες.

Γρονθοκόπησε αστυνομικούς ύστερα από παρατήρηση

Η κατάσταση, πάντως, έχει ξεφύγει από κάθε άποψη. Μετά το μαχαίρωμα αστυνομικού από μετανάστη στην Κομοτηνή, άλλο ένα περιστατικό με κρούσμα βίας ενάντια σε αστυνομικούς σημειώθηκε στη Μόρια.

Οι μετανάστες –εκτός ελέγχου- δεν διστάζουν να πιαστούν στα χέρια με άλλους αλλοδαπούς ή ακόμα και να επιτεθούν σε αστυνομικούς.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό συνέβη το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο ΚΥΤ της Μόριας, όταν δύο άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., που υπηρετούν στο τοπικό τμήμα, έλεγξαν τον χώρο κι έκαναν παρατήρηση σε έναν 18χρονο άνδρα. Εκείνος φαίνεται πως εξαγριώθηκε και όχι μόνο αρνήθηκε να συμμορφωθεί στις υποδείξεις τους, αλλά άρχισε να τους μιλά πολύ άσχημα, ενώ έφτασε και στο σημείο να τους επιτεθεί, γρονθοκοπώντας τους άγρια!

Το αποτέλεσμα ήταν οι δύο άνδρες να τραυματιστούν στα χέρια. Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στον νεαρό, αν κι εκείνος έκανε πάλι του κεφαλιού του και αντιστάθηκε σθεναρά. Εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για εξύβριση, πρόκληση σωματικών βλαβών, απείθεια και βία κατά υπαλλήλων, και πέρασε το κατώφλι της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης.

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιο περιστατικό βίας κατά αστυνομικών είχε συμβεί και στις αρχές του μήνα στη Σάμο, όταν τρεις νεαροί αλλοδαποί τραυμάτισαν αστυνομικούς του τοπικού τμήματος και της Τροχαίας, όταν τους σταμάτησαν για να τους κάνουν έλεγχο. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου οι μετανάστες, ηλικίας 21, 24 και 18 χρόνων, αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τις υποδείξεις των αστυνομικών και τους επιτέθηκαν χτυπώντας τους με χέρια και με πόδια, με αποτέλεσμα να τους τραυματίσουν ελαφρά, ενώ έσκισαν και τις στολές τους!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This