Λέκκας για Θεσσαλία: Χρειάζεται τουλάχιστον μια 5ετία για να αποκατασταθεί η ισορροπία στην περιοχή

Οι κάτοικοι «είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση, ωστόσο πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει μία μακρά πορεία αποκατάστασης» τόνισε ο καθηγητής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας

Must Read

Δεν «μάσησε» τα λόγια του ο Ευθύμης Λέκκας, καθώς, αναφερόμενος στην κατάσταση που εξακολουθεί να επικρατεί στη Θεσσαλία μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel», υποστήριξε πως χρειάζεται τουλάχιστον μια 5ετία μέχρι να αποκατασταθεί η ισορροπία στην ευρύτερη περιοχή.

«Είναι μία διαδικασία, η οποία, πραγματικά, περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στις οποίες πάμε πολύ καλά. Υπάρχουν οι μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις και οι μακροπρόθεσμες», τόνισε ο καθηγητής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας αναφερόμενος στα έργα που πρέπει να γίνουν για να ανακάμψει η Θεσσαλία και πρόσθεσε: «Είναι πράγματα τα οποία δεν γίνονται μέσα σε μερικούς μήνες. Στην Ιαπωνία αρχίσαμε το 2011, μετά τα μεγάλα τσουνάμι, και τελειώσαμε το 2017, μέσα από ένα πολύ καλά συγκροτημένο και συντεταγμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων σε μία τεράστια περιοχή».

Ο κ. Λέκκας μίλησε, κατόπιν, για τις 10 δράσεις που θα παρουσιάσει στην τοπική κοινωνία και οι οποίες θα πρέπει να αναπτυχθούν στον θεσσαλικό χώρο, τονίζοντας πως ανάμεσά τους είναι η εκτίμηση κινδύνου, η εκτίμηση της τρωτότητας της περιοχής, το master plan (σχεδιασμός) που εκπονείται από τους Ολλανδούς εμπειρογνώμονες, η διαμόρφωση νέων σχεδίων έργων τα οποία να είναι συμβατά με το περιβάλλον, η εκπαίδευση – ενημέρωση του πληθυσμού, τα σχέδια ετοιμότητας και η οργάνωση της περιοχής.

«Είναι πάρα πολλά πράγματα, τα οποία θα πρέπει να γίνουν συντεταγμένα, όμως, και σε χρονικές περιόδους οι οποίες να είναι αυστηρά καθορισμένες» σημείωσε, ενώ, αναφερόμενος στους κατοίκους, σημείωσε πως «είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση, ωστόσο πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει μία μακρά πορεία αποκατάστασης».

«Έχουμε μπει σε μια περίοδο όπου αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητά μας», τόνισε, κάνοντας λόγο για τα σχέδια ετοιμότητας που έχουν διαμορφωθεί για διαφορετικές περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν προκλήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής και πρόσθεσε πως «σε ολόκληρη την Ελλάδα επιχειρούμε να διαμορφώσουμε σχέδια διαχείρισης, ετοιμότητας και απόκρισης, τα οποία πρέπει να είναι συμβατά με την κλιματική κρίση και με τις εξελισσόμενες διεργασίες, γιατί ο παλιός σχεδιασμός δεν φτάνει».

^

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This