Φοβού το… διαδίκτυο! Ανασφαλής ένας στους πέντε Έλληνες όταν χρησιμοποιεί το Ιντερνετ

Must Read

Ζητήματα ασφαλείας φαίνεται ν’ αντιμετωπίζουν τους τελευταίους μήνες οι χρήστες του Διαδικτύου στην Ελλάδα, καθώς περίπου δύο στα δέκα άτομα (ποσοστό 16,8%), ηλικίας 16-74 ετών, που χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο κατά το χρονικό διάστημα Απριλίου 2018 – Μαρτίου 2019, αντιμετώπισαν προβλήματα.

Τα πιο συχνά εμφανιζόμενα ζητήματα ασφάλειας, που αναφέρθηκαν, είναι η παραλαβή μηνυμάτων από άτομα που υποδύονται μια αξιόπιστη οντότητα για να κλέψουν προσωπικά δεδομένα (phishing, 10,4%) και η εκτροπή σε ψεύτικες ιστοσελίδες που ζητούν προσωπικά στοιχεία (pharming, 7,6%).

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, σε σχέση με το χρονικό διάστημα Απριλίου 2014 – Μαρτίου 2015, το ποσοστό όσων αντιμετώπισαν προβλήματα ασφάλειας παρουσίασε μείωση 35,1% (2015: 25,9%, 2019: 16,8%).

Επιπλέον, ο αντίκτυπος των κρουσμάτων ψηφιακής ασφάλειας είναι συχνά οικονομικός, καθώς περίπου 1 στα 100 άτομα (0,8%), που χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο κατά το χρονικό διάστημα Απριλίου 2018 – Μαρτίου 2019, δήλωσε ότι είχε οικονομική ζημία (απώλεια χρημάτων).

Τα κρούσματα ψηφιακών επιθέσεων φαίνεται ότι αποθαρρύνουν τους Έλληνες πολίτες από τη χρήση του Διαδικτύου καθώς, τέσσερα στα δέκα άτομα (37,7%), που χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο κατά το χρονικό διάστημα Απριλίου 2018 – Μαρτίου 2019, δεν πραγματοποίησαν συγκεκριμένες δραστηριότητες, εξαιτίας της ανησυχίας τους για θέματα ασφάλειας.

Ποιες είναι οι «επικίνδυνες» δραστηριότητες

Οι δραστηριότητες, οι οποίες παρουσιάζονται με φθίνουσα σειρά ποσοστών είναι:

  • Τραπεζικές συναλλαγές: 17,4 %, ποσοστό μειωμένο κατά 21,3% σε σχέση με αυτό του 2015 (22,1%).
  • Παροχή προσωπικών πληροφοριών σε ιστοσελίδες κοινωνικής ή επαγγελματικής δικτύωσης: 13,3%, ποσοστό μειωμένο κατά 26,1% σε σχέση με αυτό του 2015 (18,0%).
  • Παραγγελίες ή αγορές ειδών ή υπηρεσιών: 12,2 %, ποσοστό μειωμένο κατά 20,8% σε σχέση με αυτό του 2015 (15,4%).
  • Επικοινωνία με δημόσιες υπηρεσίες και αρχές: 2,6 %, ποσοστό μειωμένο κατά 10,3% σε σχέση με αυτό του 2015 (2,9%).

Δείτε επίσης: H τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου ξεσηκώνει «θύελλα» αντιδράσεων! Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Τέλος, από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι οι Έλληνες χρήστες του Διαδικτύου είναι αρκετά εξοικειωμένοι με τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας (back up) των εγγράφων, των φωτογραφιών τους, κ.λπ.

Έτσι, η αποθήκευση των αρχείων σε εξωτερική συσκευή, όπως flash USB, CD, DVD, εξωτερικό σκληρό δίσκο ή σε διαδικτυακό αποθηκευτικό χώρο (cloud), πραγματοποιήθηκε από το 45,4% του πληθυσμού ηλικίας 16 – 74 ετών, που χρησιμοποίησε το διαδίκτυο κατά τη χρονική περίοδο Απριλίου 2018 – Μαρτίου 2019.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This