Δευτέρα 14/6/2021

Το χάος στην Ιντλίμπ φέρνει νέα καραβάνια προσφύγων από τη Συρία

Χαοτική είναι πλέον η κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, την οποία έχουν εγκαταλείψει τις τελευταίες δύο εβδομάδες περισσότεροι από 235.000 Σύροι, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες ο ΟΗΕ. Από τις 16 Δεκεμβρίου οι κυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη ρωσική πολεμική αεροπορία έχουν εντείνει τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιθέσεις, παρά την κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε τον περασμένο Αύγουστο.

Οι περισσότεροι εκτοπισμοί καταγράφηκαν μεταξύ της 12ης και της 25ης Δεκεμβρίου στην πόλη Μάαρετ αλ Νουμάν και στα περίχωρά της, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΗΕ. Οι κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες ελέγχουν πλέον περισσότερο από το 70% του εδάφους της Συρίας, δηλώνουν αποφασισμένες να ανακτήσουν τον έλεγχο της επαρχίας Ιντλίμπ.

Δείτε επίσης: Ο Τομ Χανκς πολιτογραφήθηκε Έλληνας και το Twitter «κεντάει»

Οι περισσότεροι κάτοικοι της επαρχίας που εγκατέλειψαν τις εστίες τους διέφυγαν προς τον Βορρά προκειμένου να φτάσουν σε περιοχές κατά μήκος των συροτουρκικών συνόρων, όπου βρίσκονται οι καταυλισμοί εκτοπισμένων, οι οποίοι ωστόσο είναι άκρως συνωστισμένοι. Για τον λόγο αυτό πολλοί πρόσφυγες κατευθύνονται προς τις ζώνες που ελέγχουν οι αντάρτες που πρόσκεινται στην Άγκυρα στο βόρειο τμήμα του Χαλεπίου.

Οι ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στην περιοχή της Ιντλίμπ αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες στους δρόμους υπάρχουν τεράστιες ουρές οχημάτων φορτωμένων με προσωπικά αντικείμενα των εκτοπισμένων που εγκαταλείπουν την επαρχία. Σύμφωνα με πηγές του ΟΗΕ, ορισμένοι πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τη Μάαρετ αλ Νουμάν αρχικά για τη Σαράκεμπ, εγκαταλείπουν εκ νέου την περιοχή για να πάνε βορειότερα, καθώς «αναμένουν επιδείνωση των μαχών» στη ζώνη αυτή.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ