«Πόλεμος» στις συνελεύσεις των πολυκατοικιών για τα διαμερίσματα τύπου Airbnb!

Must Read

Αιτία «πολέμου» για πολλές πολυκατοικίες αποτελούν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, τύπου Airbnb, καθώς όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων καταφεύγουν στις γενικές συνελεύσεις προκειμένου να αλλάξουν τον κανονισμό και να αποτρέψουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Σε πολλές πολυκατοικίες σε όλη τη χώρα οι ξένοι τουρίστες που μπαινοβγαίνουν στο «διπλανό διαμέρισμα Αirbnb» τείνουν να γίνουν… μήλον της Έριδος.

Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης για το θέμα αυτό (άλλοτε υπέρ και άλλοτε κατά) δεν αποτελούν δεδικασμένο για κάθε ιδιοκτησία. Ετσι οι αγανακτισμένοι υπόλοιποι ένοικοι καταφεύγουν στο μόνο σίγουρο μέσο, που είναι ο κανονισμός της πολυκατοικίας. Το κύριο επιχείρημα των «λοιπών ενοίκων» είναι ότι δημιουργείται οχλαγωγία και ότι τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των ενοίκων αλλά και του κτιρίου, συνολικά.

Δείτε επίσης: Ασυνείδητοι οδηγοί μπλόκαραν ασθενοφόρο στη ΛΕΑ της Αθηνών – Λαμίας (video)

Το πρόβλημα όμως είναι ότι το θέμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης (μέσω Airbnb) δεν είναι ταυτόσημο με την επαγγελματική χρήση, επομένως, όπως λένε οι νομικοί, είναι «οριακά νομότυπο». Με άλλα λόγια, ο ιδιοκτήτης που έχει καταχωρίσει το διαμέρισμά του στην πλατφόρμα δε θεωρείται ότι εκμεταλλεύεται «επαγγελματικά» το σπίτι του, άρα δεν μπορεί να ανακοπεί, βάση αυτού του επιχειρήματος. Από την άλλη, επειδή τα περισσότερα καταστατικά έχουν συνταχθεί πριν από την έξαρση του Airbnb, δεν προβλέπουν ρητά ρυθμίσεις σχετικά με αυτές τις περιπτώσεις. Ετσι, όπως λένε οι ειδικοί, «η μόνη λύση είναι η αλλαγή του καταστατικού», όπου όμως απαιτείται η σύμφωνη γνώμη όλων των ιδιοκτητών.

Ολοένα περισσότεροι ιδιοκτήτες αναγκάζονται να πάψουν να μισθώνουν το ακίνητό τους μέσω Airbnb. Και αυτό επειδή τμήμα των υπόλοιπων ενοίκων κάνει χρήση του κανονισμού, με στόχο να θωρακίσει την πολυκατοικία από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, που έχει -ιδίως σε τουριστικές περιοχές- οδηγήσει σε αύξηση στις τιμές και τα ενοίκια. Το «μπλόκο» στο Airbnb μέσω αλλαγής του κανονισμού τείνει να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις σε επαγγελματικά κτίρια, όπου επιχειρείται η αλλαγή χρήσης σε κατοικία, με στόχο τη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση.

Οπως τονίζει στη εφημερίδα «δημοκρατία» η Βασιλική Παραδιά, δικηγόρος και μέλος Δ.Σ. ΠΟΜΙΔΑ:

«Ολοι σχεδόν οι κανονισμοί των πολυκατοικιών της χώρας συντάχτηκαν και υπογράφηκαν σε εποχές που οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ήταν κάτι άγνωστο αλλά και απαγορευμένο. Στη σχετική νομοθεσία υπήρχε αυστηρή απαγόρευση μισθώσεων κατοικιών με διάρκεια λιγότερη από τρεις μήνες, η οποία άρθηκε μόλις πρόσφατα.

Το αν επιτρέπονται ή όχι βραχυχρόνιες μισθώσεις δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο απόφασης της γενικής συνέλευσης των συνιδιοκτητών της κάθε πολυκατοικίας, καθόσον αυτό προκύπτει από τον κανονισμό της, ο οποίος μπορεί να τροποποιηθεί με συμβολαιογραφική πράξη, υπογεγραμμένη από το σύνολο των συνιδιοκτητών του κτιρίου, και να μεταγραφεί στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό Γραφείο.

Και, ως γνωστόν, κάθε αμφισβήτηση επί του περιεχομένου και της εφαρμογής του κανονισμού επιλύεται από το αρμόδιο Μονομελές Πρωτοδικείο του τόπου όπου ευρίσκεται το ακίνητο».

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι το υπολογίσιμο κόστος της δικαστικής προσφυγής και της επιβολής ασφαλιστικών μέτρων έχει αποτρέψει μέχρι σήμερα αυτού του είδους οι υποθέσεις να φτάσουν στις δικαστικές αίθουσες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This