Ετοιμάζουν 17 μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων για να… προλάβουν το κονδύλι των 400.000.000 ευρώ

Must Read

Τη δημοπράτηση 17 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σε όλη τη χώρα μέσα στο 2020 προαναγγέλλει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Στόχος είναι να απορροφηθούν περίπου 400.000.000 ευρώ από το τρέχον ΕΣΠΑ, τα οποία κινδυνεύουν να χαθούν αν τα έργα δεν δρομολογηθούν έγκαιρα.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή εκπροσώπων τοπικών φορέων διαχείρισης απορριμμάτων και μελετητών έργων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι 17 περιοχές στις οποίες πρέπει μέσα στο νέο έτος να δημοπρατηθεί η δημιουργία μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων είναι: δυτική Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλος, Λαμία, βόρειος Έβρος, Λέσβος, Χαλκίδα, Λάρισα, Ηράκλειο, Αγρίνιο, Σητεία, Χερσόνησος, Μύκονος, Φωκίδα, Άνδρος, Τήνος και Κεφαλονιά.

Σε διαφορετικό βαθμό ωριμότητας

Πρόκειται για περιοχές στις οποίες η δημιουργία μονάδων προβλέπεται από τα περιφερειακά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων και βρίσκονται σε διαφορετικό βαθμό ωριμότητας. Ενδιαφέρον πάντως είναι ότι από τη λίστα που δημοσιοποίησε την Πέμπτη το υπουργείο «απουσιάζουν» οι μονάδες της Αττικής, ενώ τουλάχιστον δύο από αυτές (Γραμματικό, Σχιστό) είναι ώριμες, καθώς ακόμα αναμένονται οι τελικές αποφάσεις της Περιφέρειας Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς υπουργείου συζητήθηκαν δύο προτάσεις: η ένταξη στο ΕΣΠΑ μονάδων που δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ώστε να εξοικονομηθεί χρόνος, και η ανάληψη από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ της περιβαλλοντικής αδειοδότησης μονάδων στις οποίες οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις δείχνουν αδυναμία ή απροθυμία να «τρέξουν».

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του μελετητικού κόσμου πρότειναν να τροποποιηθεί η νομοθεσία ώστε να εκδίδονται κατά παρέκκλιση οι πολεοδομικές άδειες των μονάδων επεξεργασίας που βρίσκονται μέσα σε αδειοδοτημένους γι’ αυτόν τον σκοπό χώρους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This