Ο «Ηφαιστείων» έβαλε τη χώρα στο… ψυγείο! Χιονίζει στη μισή Ελλάδα – Έκτακτα μέτρα στις εθνικές οδούς (video)

Must Read

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Κυριακής η κακοκαιρία «Ηφαιστίων», που φέρνει βροχές και χιόνια και στην Αττική.

Συγκεκριμένα, οι ψυχρές αέριες μάζες επηρεάζουν, πλέον, το σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής Ελλάδας με την θερμοκρασία από το απόγευμα να παρουσιάζει πτώση.

Έντονη χιονόπτωση σημειώνεται στην ορεινή Μαγνησία και συγκεκριμένα στο Πήλιο και στην Ανάβρα. Το χιόνι πέφτει από το ύψος της Πορταριάς μέχρι τη Ζαγορά, καθώς και στην Ανάβρα με τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας να επιχειρούν για να διατηρηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί.

Προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων στο ορεινό οδικό δίκτυο των νομών Αχαΐας και Αρκαδίας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις, ενώ τα εκχιονιστικά μηχανήματα επιχειρούν συνεχώς, ώστε οι δρόμοι να μένουν ανοικτοί.

Επιπλέον, χιονοπτώσεις σημειώνονται και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Θράκης, της Ανατολικής Μακεδονίας, της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας αλλά και σε περιοχές της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας και της Κεντρικής και Βόρειας Πελοποννήσου. Παράλληλα, βροχοπτώσεις εκδηλώνονται σχεδόν στο σύνολο της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας, του Ιονίου και του Αιγαίου.

Στην Αττική βροχές έχουν ξεκινήσει από το μεσημέρι, ενώ χιονοπτώσεις σημειώνονται στο ορεινά και ημιορεινά και κατά τόπους σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου των βορείων και δυτικών του νομού.

Στην Πάρνηθα χιονίζει ήδη από νωρίς, ενώ υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στη Λ. Χασιάς και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το ύψος της μονής Κλειστών, ενώ εξακολουθεί να είναι κλειστή η λεωφόρος Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερικ.

Δείτε επίσης: Έκτακτα μέτρα από τον Δήμο Αθηναίων λόγω του νέου κύματος κακοκαιρίας

Οι βόρειοι άνεμοι θα φτάνουν κατά τόπους τα εννέα μποφόρ. Προς το βράδυ στο Βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα φτάνουν τοπικά και τα δέκα μποφόρ.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία αύριο

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν στο οδικό δίκτυο από το βράδυ της Κυριακής έως και τη Δευτέρα των Θεοφανείων, καθώς χιονοπτώσεις αναμένονται σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Νοτιοανατολικής Θεσσαλίας και της Θράκης.

Στο χάρτη που ακολουθεί φαίνεται ο ολικός υετός (βροχή / χιόνι) που αναμένεται έως το βράδυ της Κυριακής 5/1, ενώ σημειώνονται και οι περιοχές όπου θα σημειωθούν τα κυριότερα φαινόμενα.

ΗΦΑΙΣΤΕΙΩΝ

Την Δευτέρα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στη Θράκη, στη Μαγνησία, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στα ορεινά του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου, οι οποίες από το πρωί θα περιοριστούν στην Αττική, στην Εύβοια και στα ορεινά της Κρήτης. Ισχυρές βροχές αναμένονται στο Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη, όπου ενδεχομένως θα δημιουργηθούν προβλήματα λόγω του κορεσμού του εδάφους σε νερό και των μεγάλων ποσοτήτων υετού που αναμένονται.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι των Θεοφανείων δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς, ενώ ολικός παγετός θα σημειωθεί σε ορεινές αλλά και ημιορεινές περιοχές. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα δέκα μποφόρ.

Στον παρακάτω χάρτη, καταγράφονται οι περιοχές όπου ο άνεμος θα ξεπεράσει τα 7 μποφόρ την Κυριακή.

ΗΦΑΙΣΤΕΙΩΝ

Λευκό «πέπλο» στον Χορτιάτη

Στα λευκά «ντύθηκε» από νωρίς το πρωί το όρος Χορτιάτη, στη Θεσσαλονίκη, υποδεχόμενο τον «Ηφαιστίωνα».

Τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στο καταφύγιο του Συλλόγου Ελλήνων Ορειβατών που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και λειτουργεί κανονικά για όσους θέλουν να χαρούν το λευκό τοπίο.

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ

Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης έχει πέσει αισθητά από το πρωί ενώ σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις επαρχιακές οδούς Άρνισσας-προς το χιονοδρομικό κέντρο «Βόρας», Καστοριάς – Φλώρινας, από 25ο έως 28ο χιλιόμετρο (μέσω Βιτσίου) και Φλώρινας-Καστοριάς, (μέσω Βιτσίου), από 20ο μέχρι 30ο χιλιόμετρο.

Επιπλέον, δεκάδες οδηγοί βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους στην επαρχιακή οδό που συνδέει τα Καλάβρυτα με το Χιονοδρομικό Κέντρο, μιας και δεν είχαν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες, παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών.

Σύμφωνα με το patrastimes.gr, στο σημείο βρίσκονται δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, οι οποίες καταβάλλουν προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των οδηγών.

Παράλληλα, εγκλωβισμένοι οδηγοί υπήρχαν και στη Ζαρούχλα, στην ορεινή Αιγιάλεια, αλλά στο σημείο έσπευσαν εκχιονιστικά μηχανήματα και ο δρόμος άνοιξε.

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Έκτακτα μέτρα στις εθνικές οδούς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που αφορούν στην απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών λόγω της κακοκαιρίας ανακοίνωσαν Νέα και Κεντρική Οδός.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η Νέα Οδός ενημερώνει τους οδηγούς ότι παραμένει σε πλήρη ισχύ η απόφαση της Τροχαίας για πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων άνω του 1,5 τόνου στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ από Μεταμόρφωση έως και Σκάρφεια.

Η Κεντρική Οδός επίσης, αναφέρει ότι ισχύει πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων άνω του 1,5 τόνου στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ από Σκάρφεια έως και Ράχες Φθιώτιδας.

Με τις ανακοινώσεις τους Νέα Οδός και Κεντρική Οδός επισημαίνουν ότι άρση της απαγόρευσης αποφασίστηκε από την Τροχαία, αυστηρά ως τις 6 μ.μ., για την Ιόνια Οδό, για το εν λειτουργία τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ε65 από Ξυνιάδα έως και Τρίκαλα, καθώς και για άλλους αυτοκινητοδρόμους της χώρας.

Τέλος, Νέα Οδός και Κεντρική Οδός, αναφέρουν ότι έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων και υπενθυμίζουν ότι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων πρέπει να αποφεύγονται όλες οι άσκοπες μετακινήσεις.

Τροποποιήσεις στα δρομολόγια των πλοίων

Επίσης, δεν θα πραγματοποιηθεί το απογευματινό δρομολόγιο του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «blue star paros» από τον Πειραιά για τις Κυκλάδες.

Επίσης, τα δρομολόγια του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τα Χανιά και του επιβατηγού οχηματαγωγού «blue star 1» για το Ηράκλειο αντί στις 9 το βράδυ, θα πραγματοποιηθούν στις 6 το απόγευμα από το λιμάνι του Πειραιά.

Απαγορευτικό απόπλου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Ιόνιο, είναι σε ισχύ από το πρωί για τα πλοία ανοιχτού τύπου που παραμένουν «δεμένα» στα λιμάνια της Κέρκυρας της Ηγουμενίτσας και της Λευκίμμης.

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια από το λιμάνι της Ραφήνας και του Λαυρίου. Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα ταξιδέψουν, καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This