Με μια «στάση» η δήλωση γέννησης παιδιού! Πώς θα πάρουν τις 2.000€ οι γονείς του 2020

Must Read

Με μόνο μία δήλωση στο μαιευτήριο θα ενημερώνονται όλα τα μητρώα για τη γέννηση ενός παιδιού από τον Φεβρουάριο του 2020, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που έδωσε χθες ο υπουργός στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι αποκάλυψε ότι η διαδικασία της δήλωσης της γέννησης ενός παιδιού απλοποιείται, με στόχο την εξυπηρέτηση των νέων γονέων, οι οποίοι πλέον δεν χρειάζεται να στήνονται στις ουρές των ληξιαρχείων και άλλων υπηρεσιών, για να τα δηλώσουν.

Η νέα διαδικασία θα ψηφιστεί στη Βουλή μαζί με το σχέδιο νόμου για το επίδομα παιδιού, ενώ αναμένεται ότι τα νοσοκομεία της χώρας θα είναι έτοιμα εντός του Φεβρουαρίου, προκειμένου να μπορούν να υποδέχονται τις δηλώσεις.

Επίδομα 2.000 ευρώ

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, «σήμερα, όταν γεννιέται ένα παιδί, πρέπει να πας σε πάρα πολλά γκισέ. Στο ισόγειο του μαιευτηρίου, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) για να πάρεις ΑΜΚΑ, στο ληξιαρχείο, στο Ταμείο του πατέρα ή της μητέρας, ενώ τώρα έχουμε προσθέσει στην εξίσωση και τον Οργανισμό Προνοιακών Παροχών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για το επίδομα παιδιού. Όλα αυτά θα διεκπεραιώνονται αυτόματα στο μαιευτήριο, με μία και μόνο δήλωση, κι αυτό θα ξεκινήσει μέσα στον Φεβρουάριο».

Δείτε επίσης: Στο «τραπέζι» 15.000.000 ευρώ από το Πράσινο ταμείο για την απαλλοτρίωση ακινήτων

Αξίζει, επίσης, να τονιστεί ότι εντός του Ιανουαρίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν τις αιτήσεις για το επίδομα γέννησης, ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί. Συγκεκριμένα, για κάθε παιδί που έχει γεννηθεί από την Πρωτοχρονιά του 2020 και έπειτα θα καταβάλλεται αυτό το επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου το επόμενο διάστημα από τη Βουλή.

Φυσικά, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, η ηλεκτρονική δήλωση εξασφαλίζει και τη διαφάνεια των διαδικασιών, γεγονός που σημαίνει ότι τα επιδόματα αυτά θα πάνε στους πραγματικούς δικαιούχους.

Πως θα καταβληθεί

Το επίδομα θα καταβάλλεται σε δύο δόσεις (1.000 και 1.000 ευρώ). Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν ισοδύναμο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ (70.000 για ένα νέο ζευγάρι), υπό την προϋπόθεση να έχει υποβληθεί δήλωση φορολογίας εισοδήματος της ή του δικαιούχου για το προηγούμενο της γέννησης παιδιού φορολογικό έτος.

Το επίδομα γέννησης χορηγείται για παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα, εφόσον η μητέρα τους ή ο πατέρας τους ή άλλο πρόσωπο που έχει αναλάβει την επιμέλειά τους, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα και διαθέτει μια από τις εξής ιδιότητες:

  • Έλληνα πολίτη
  • Ομογενούς αλλοδαπού, που διαθέτει δελτίο ομογενούς
    Πολίτη κράτους-μέλους της Ε.Ε.
  • Πολίτη κράτους που ανήκει στον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο ή πολίτη της Ελβετίας
    Υπηκόου τρίτης χώρας ή απάτριδος, στον οποίο έχει χορηγηθεί το καθεστώς πρόσφυγα ή το καθεστώς επικουρικής προστασίας
  • Ανιθαγενούς του οποίου το καθεστώς παραμονής διέπεται από τις διατάξεις του ν.139/1975 (Α’ 176)
  • Πολίτη τρίτης χώρας στον οποίο έχει χορηγηθεί καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους
  • Πολίτη τρίτης χώρας ο οποίος δεν εμπίπτει σε κάποια από τις ανωτέρω περιπτώσεις και διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, τα τελευταία 10 χρόνια, πριν από το έτος γέννησης του παιδιού. Κατ’ εξαίρεση, για τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα, κατά τα έτη 2020 και 2021, το επίδομα χορηγείται εφόσον η μητέρα τους, ως πολίτης τρίτης χώρας, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, από το 2012 και μετά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This