9-8-2020

Στοπ στα αμφιβόλου προέλευσης τσίπουρα και τσικουδιές από το Υπουργείο Ανάπτυξης

Χάος στην αγορά με το χύμα τσίπουρο και την τσικουδιά που εξακολουθεί να πωλείται παράνομα σε εστιατόρια, καφενεία, αλλά και κάβες. Σύμφωνα με τους έλεγχους που πραγματοποίησε η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, δεκάδες καταστήματα εστίασης εξακολουθούν να παραβιάζουν το θεσμικό πλαίσιο και πωλούν χύμα τσίπουρο και τσικουδιά, κατά παράβαση των διατάξεων της υπουργικής απόφασης 91354/2017 «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.).

Συγκεκριμένα, σε ελέγχους που διενήργησε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων διαπιστώθηκε ότι σε όλο το φάσμα της αλυσίδας διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών, μεταξύ άλλων και σε καταστήματα εστίασης και λιανικής πώλησης οινοπνευματωδών ποτών (κάβες), πωλούνται παράνομα τα παραπάνω προϊόντα.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με το άρθρο 75, παρ. 3, εδ. Γ της προαναφερθείσας απόφασης, το προϊόν που προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο χύμα είναι το ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝ (ΔΙΗΜΕΡΩΝ) και οποιαδήποτε άλλη αναγραφή ονομασίας για χύμα προϊόντα αυτού του τύπου, όπως «Τσίπουρο» ή «Τσικουδιά» (τα οποία διατίθενται αποκλειστικά εμφιαλωμένα) στους τιμοκαταλόγους και στα λοιπά έγγραφα διακίνησης και εμπορίας απαγορεύεται.

Προκειμένου να τηρηθεί το θεσμικό πλαίσιο, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή έχει εντάξει στο ετήσιο επιχειρησιακό πλάνο ελέγχου και εποπτείας της αγοράς τους κλάδους και τα σημεία που εμπλέκονται στη διακίνηση και την πώληση των ως άνω προϊόντων.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης, «η ενίσχυση των παραγωγικών κλάδων μέσω της προστασίας των εμπορικών σημάτων, καθώς και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας αποτελούν κεντρική προτεραιότητα της πολιτικής μας».

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούλιο το υπουργείο Ανάπτυξης έπειτα από έλεγχους στον νομό Θεσσαλονίκης είχε ανακοινώσει πρόστιμο 1.500 ευρώ σε καταστήματα εστίασης και κάβες που πωλούν χύμα τσίπουρο. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Προς ενημέρωση μελών της Ένωσης Εστιατόρων και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης ότι για τη νόμιμη προμήθεια και διάθεση στην κατανάλωση του τσίπουρου καλούνται να συμμορφωθούν με τον ν. 4583/2018».

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ